2022-12 Mispelwijn
Status
Gepubliceerd
De mispels rijpen rustig door en de 9 kilo die nog staat te rijpen wil ik gebruiken om wijn te maken. Dagelijks selecteer ik de rijpe mispels en voeg ik die toe aan de pulp terwijl ik ze in de pulp fijn stamp. Ik begin het proces met de eerste 2 kilo in het gistingsvat. Ik stamp de vruchten tot moes meng er pecto enzymen door en voeg net genoeg water toe dat de pulp onder staat.
Na 3 dagen roer ik gistvoeding bij en portgist.
Ingredienten
ingredient | gewas | aant | opmerking |
---|---|---|---|
Mispel | Mispel | 8 kg | Mispels die al zacht worden. |
Pecto enzymen | nb | ||
Klaringsmiddel | 6 ml | Volgens recept van vloeistof A 3 ml en vloeistof B ook 3 ml | |
gistvoeding | nb | ||
Portgist | 1 st | inhoud van een pakje | |
Suiker | 1.6 kg |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Eerste deel mispels | 3 dec 4 kilo zachte mispels geselecteerd. Met stamper tot moes gestampt en weggezet. |
2 | enzymen etc toevoegen | 4 dec. eerst de pecto-enzymen toegevoegd. en alles met de stamper door elkaar gestampt. Het is een stevige massa. Na het stampen handwarm water ingegoten zodat alles net onder staat. (ca 500 cc water). Later rusten en na een uurtje de gistvoeding er bij gedaan enn weer doorgeroerd. Weer een uur later de gist door de pasta geroerd. |
3 | 2 kilo mispels toevoegen | 6 december. Er is weer 2 kilo mispel zacht. Die heb ik door de pasta gestampt en daarna weer een half litertje water er bij. |
4 | Roeren | Dagelijks roeren door de dikke pasta. Op 8 december nog eens 400 gram mispels er bij gedaan en op 10 december 500 gram{komma) 13 december 400 gram. Ik twijfel of de laatste mispels in de bak nog zacht worden. Als einde vand e week de verbeterde emmerpers klaar is gan ik de pasta rustig uitpersen. |
5 | Roeren en mengen | 12 december de laatste 2 kilo in het vat erbij gestampt |
6 | Roeren en mengen | 18 december alles in de emmerpers en zo veel mogelijk geperst en weggezet in gistingsvat. Opnieuw aanvullen met water en de 23ste weer persen. |
7 | Suiker toevoegen | 27 december meet ik het geperste sap ca 5 liter Het bevat 25 gram suiker per liter en nog nauwelijks alcohol en 6 gram zuur per liter. Ik roer 600 gram suiker bij. |