2022-08 Paardenbloemenwijn
Status
Gepubliceerd
Zakje paardenbloemen uit de diepvries laten ontdooien en verwerkt
Ingredienten
ingredient | gewas | aant | opmerking |
---|---|---|---|
Gestripte paardenbloem | 380 gr | Paaardenbloemen uit de diepvries laten ontdooien. | |
Appelsap | 4.5 l | ||
Gistvoeding | 0 nb | ||
Super wijngist | 0 nb | ||
Pecto enzijmen | 0 nb | ||
Water | 0 l | Tijdens de gisting regelmatig aanvullen tot 10 liter. | |
Suiker | 1 kg | ||
Citroen | 3 st | ||
Campden sulfiet | 4 gr | Toegevoegd in de voorbereiding op het bottelen om het gisten te stoppen | |
Suiker | 150 gr | Toegevoegd in de voorbereiding op het bottelen om de wijn wat aan te zoeten, Most bevatte 5 gr suiker/liter |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Mengen vor eerste gisting | Doe de lintbloemetjes in een pantykous en hang in het 10 liter gistingsvat. Giet de appelsap er op met de pecto enzymen en gistvoeding. |
2 | Citroenen toevoegen | Snijdt de citroenen in dunne schijfjes en roer door het sap. Laat een paar uur afgedekt staan en voeg de wijngist toe. |
3 | Roeren | Laat gedurende 2 dagen trekken op een warme plaats en roer een paar keer per dag. |
4 | aanvullen met water | Na een paar dagen de paardenbloemen verwijderen en zo veel mogelijk sap uit de pantykous persen. De uitgeperste bloemetjes in de compostbak. Voeg 1 kg suiker toe en vul af tot ca 8 liter. Afdekken en nog een aar dagen dagelijks roeren. Na ca 1 week gistingsvat met gesloten deksel weg zetten in over emmer van 20 liter. |