Pastinaak kruisbessenwijn
Status
Gepubliceerd
De laatste pastinaken van vorig jaar heb ik eind mei opgekuild en van het groen ontdaan.
Pastinaken uitgegraven en zo goed mogelijk schoon gemaakt bij de tuin. Daarna een nacht over laten drogen.
Ik ben uitgegaan van het recept op hccnet. Echter omdat ik nogal wat kruisbessen in de diepvries heb en de nieuwe oogst er aan komt gebruik ik kruisbessen ( de druif van de koude streken) ipv druivenconcentraat.
Ingredienten
ingredient | gewas | aant | opmerking |
---|---|---|---|
Pastinaak | Pastinaak Lange witte Holkruin | 4.4 kg | Pastinaak schoongeborsteld en in blokjes gesneden. Aantastingen en kneuzingen verwijderd. |
kruisbessen | Kruisbes hinonmaki rood | 3 kg | Kruisbessen uit de diepvries die zijn ontdooid. |
supergist | 0 nb | ||
gistvoeding | 0 nb | ||
tannine | 0 nb | ||
pecto enzymen | 0 nb | ||
suiker | 2.8 kg |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | pastinaak koken | Gewassen en in blokjes gesneden pastinaak in de pan en water toevoegen zodat alles rustig aan de kook kan komen. Een half uurtje laten pruttelen. |
2 | Kruisbessen koken | Ongeveer 2 kilo kruisbessen op een zacht vuurtje aan de kook brengen en ca 10 minuten laten pruttelen. |
3 | Kruisbessen starten | 1 kg kruisbessen stevig kneuzen met ca 200 gr suiker en gistvoeding en gist een giststarter maken. |
4 | Afkoelen | De hete pastinaak en kruisbessen in gistingsvat laten afkoelen. |
5 | Gisting starten | Als de pastinaak goed is afgekoeld tot ca 20 graden dan de gistende kruisbessen er door roeren en ca 1,5 kg suiker met de tannine en de pecto enzymen. Onder doek wegzetten. |
6 | Roeren | Gedurende een week elke dag een paar keer roeren en weer onder doel wegzetten. |
7 | Persen | Na een week lichtjes persen in de emmerpers 4) en wegzetten in gistingsvat met waterslot. De eerste meting doen. |