Gelderseroos muntwijn
Status
Gepubliceerd
4 kilo gelderse roos verzameld en gestript. Omdat er geen recepten waren heb ik 3 liter los gesrtooide muntblaadjes toegevoegd bij de pulpgisting. Pas 8 oktober kon ik de pulp persen en opzetten voor de primaire gisting. Dat zal ook wat primitiever gaan dan normaal omdat ik geen deksels met gaten heb voor de watersloten. Dus elke dag maar even ontluchten totdat de primaire gisting voorbij is.
Ingredienten
ingredient | gewas | aant | opmerking |
---|---|---|---|
bessen van gelderse roos | 4 kg | Gestript en geschoond in emmer weggezet en kneuzen. | |
munt | 3 l | Alleen blaadjes losjes in een emmer. Niet aangedrukt. | |
water | 6.2 l | ||
suiker | 1.75 kg | In 3 fasen toegevoegd om al te felle gisting te voorkomen. | |
gistvoeding | 0 nb | ||
supergist | 0 nb |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | bessen kneizen en opzetten voor pulpgisting | 4 kilo bessen met de hand gekneusd en weggezet in afgesloten vat . Omdat we met de caravan weg zijn kan ik er nu verder niets aan toevoegen. |
2 | munt toevoegen | Na twee dagen kon ik munt toevoegen. Daartoe heb ik de blaadjes en bloemtrosjes gestript van de stengels en door de most geroerd. Verder dagelijks even roeren en ontluchten. |
3 | persen en primaire gisting opzetten | Most geperst en gemeten. Geeft 2,8 liter sap met 60 gr suiker per liter en 4% alcohol. Na toevoegen van 2,5 liter water en 600 gr suiker is Ph waarde tussen 4 en 5. |