2025 logboek van week 12
Status
Gepubliceerd
Hoort bij
Tuinmaand: 2025 03 maart
Andere jaren
2024 logboek van week 12
2023 logboek van week 12
2022 logboek van week 12
2020 logboek van week 12 Knofloken uit de potten halen en overplanten in volle grond
2020 logboek van week 12 planten verhuizen naar kas en verspenen
2020 logboek van week 12 Pootaardappelen in potten gepoot
2020 logboek van week 12 ui en prei zaaien op zaaibed
2023 logboek van week 12
2022 logboek van week 12
2020 logboek van week 12 Knofloken uit de potten halen en overplanten in volle grond
2020 logboek van week 12 planten verhuizen naar kas en verspenen
2020 logboek van week 12 Pootaardappelen in potten gepoot
2020 logboek van week 12 ui en prei zaaien op zaaibed
Album
-
28-03-2025 in week 12: zaaien uitplanten en olla's installeren
Na een warm weekeinde waarin wij weg waren is het op maandag weer een stuk frisser.
De waterbak in de tunnelkas gevuld. Daar komen de tuinbonen al in bloei. Ik krijg nog niet duidelijk of de olla's hier echt aan de verwachtingen voldoen. De bivenlaag blijft er wel erg droog uitzien, maar de groei voor de tuinbonen en venkel zitr er behoorlijk in.
Deze week de olla's die nog niet helemaal waterdicht waren aangesmeerd en de andere olla's voor de eerste keer gekit met de flexibele dakkit. Na 48 uur drogen kan ik ze gaan testen.
Gele lupinen doe ca 5 cm groot waren uit de zaaibakken gehaald en uitgeplant.
Buiten veldsla, krulpeterselie, bladpeterselie, radijs en wortelpeterselie gezaaid.
In de grote kas in de zaaibakjes die ik eerder in de propagator heb gebruikt zaai ik weer verschillende groenten en bloemen.
De komende tijd zal daarnaast in het tejeb staan van het vewijderen van lastige planten zoals kweekgras, basterdwederik, woekerende munt, kruipende boterbloem en brandnetel.
Het speenkruid en de paarse dovenetel laat ik voorlopig rustig staan, vooral als voedselplanten voor de insecten.
Tuinactiviteiten deze week
activiteit | Beschrijving |
---|---|
Gele lupine uitplanten | Ik knip maandag een tak van een wilg in stukjes van ca 10 cm waarbij ik veel bast los trek. Die stukken doe ik in een emmer die ik afvul met water. Over een dag of twee kan ik het wilgenwater weer gebruiken bij het overplanten.
Voor het planten merk ik dat er nog vrij veel stevige schorsenenen opkomen. Die oogst ik voordat ik de lupine uitplant.
Het karton op bedden 5 en 6 haal ik weg en leg ik extra op bed 32.
Een groot deel van de gele lupinen in de action kweekbakken is al meer dan 5 cm gegroeid en heeft boven de zaadlobben al 2 eigen blaadjes. De zaailingen die nog niet groot genoeg zijn blijven in de zaaibakken om verder uit te groeien als de grotere planten er uitgenomen zijn.
Ik haal de zaailingen voorzichtig uit de bakken om ze zo min mogelijk te beschadigen en zet ze op bedden waar de kool gepland is (bedden 1, 2, 5 en 6) op elk bed ca 20 cm vanaf de paden op 15 cm tussenruimte. Niet alle planten hebben een mooi wortelstelsel gemaakt, dus verwacht ik nog wel wat uitval. Dat kan ik denk ik wel opvangen als over een goede week de volgende serie zaailingen groot genoeg zijn.
Ik steek diepe gaten, sommige wortels zijn al mooi lang en hoe dieper ze komen hoe minder last van uitdrogen ze hebben. Als de zaailingen mooi in de gaten hangen druk ik de aarde aan en blijft er zodoende een kuiltje rondom het plantje. Daar giet ik vandaag water in en nog twee keer geef ik daarin wilgenwater.
|
Kas klaarmaken voor zomerteelten | De tijd gaat dringen. De grote kas moet klaar gemaakt worden voor de teelt van de paprika's en straks ook de kousenband.
De aardappelen gaan naar buiten. Voordat ik ze tussen de asperges op bedden 28 en 29 zet plaats ik de containers even op bed 12. Mocht het nog te koud gaan worden heb ik vliesdoek om over de containers te spannen.
De olla's op bed 25 lijken nu voldoende waterdicht en dek ik toe met aarde. De plaatsen van de olla's markeer ik met een witte buis. Aan weerszijden van de olla's op ca 25 cm vanaf het pad kan ik de paprika's uitplanten. Voordat ik dat doe breng ik nog een laag aarde aan uit de grote porriehoop. Ik dek de aarde later nog wel af met karton tegen ongewenst groen.
Bed 26 maak ik leeg zodat ik daar ook olla's in kan zetten.
De tomaten gaan in kratten en dozen naar de tunnelkas. De andere zaailingen zet ik in kratten achterin de kas.
Voor nu top ik de laatste olla's af met de zwarte dakreparatiekit. Als dat voldoende is uitgehard kan ik de buizen aansluiten en de olla's waterpas zetten op bed 26 en testen. Als de olla's klaar zijn plant ik ook daar er een dubbele rij paprika's.
Bed 24 kan ik nog niet klaar maken, hier staat nog rucola, prei, ui, dille, hyssop, kervel en sla.
|
Zaaien in zaaibakjes | Veel van de zaaibakjes die ik in de propagator heb gebruikt staan nu met een zaaimengsel. Die gebruik ik dit jaar niet meer in de propagator.
Ik gebruik de bakjes nu in de kas om voor te zaaien. Ik zaai nu de typeloze bloemkool, rode kool, broccoli van VanZanten voor de engelse markt die ik afgelopen winter heb geruild. Vervolgens zaai ik ook savooyekool, kropsla, duifkruid en trompetbloem. |
Zaaien op teeltbed | Ik knip een tak van een wilg in stukjes van ca 10 cm waarbij ik veel bast los trek. Die stukken doe ik in een emmer die ik afvul met water, Over een dag of twee kan ik het wilgenwater weer gebruiken bij het overplanten.
Zo langzamerhand kan er steeds meer buiten gezaaid worden. Ik zaain radijn, velsdla, bladslederij en peterselie.
De paar Deventer zwartblad planten moeten daarvor wijken, Ze zijn te klein om geoogst te worden. |
Details
-
Ingedeeld bij
-
Tags
-
Hits54 views
-
Last modifieddonderdag, 27 maart 2025