Polykas herstellen van zomerstorm Poly
Polykas Stormschade herstellen en enige upgrades.
Wat vooraf ging
Van de polycabonaat kas doe ik heb aangeschagft bij Dancover in Denemarken heb ik alleen de constructie opgebouwd met de voor en achterkant. Omdat er geen windverbanden in de constructie zaten en omdat mij de tijd ontbrak heb ik de overkapping niet direct geplaatst. Ik had niet direkt een goed gevoel bij de constructie zonder windverbanden.
Het was achteraf ook niet zo handig om de voor en achterzijde van de kas te plaatsen, want die zijn door de zomerstorm Poly ⇒ behoorlijk beschadigd.
Voordat ik met de voor en achterkant van de kas begin moet de constructie die zeker op 60 graden schuin staat weer recht gezet worden. Aanvankelijk dacht ik alle moer en boutverbindingen enkel slagen los te moeten draaien. Ik kon gelukkig een goede sjorband met ratel lenen waarmee ik hoopte de constructie ook zonder gedeeltelijke demontage weer in het lood te krijgen.
- Ik ben begonnen met het maken van een verankering binnen de constructie.
- Daarvoor sla ik 2 Hprofielen van 10 cm schuin een meter in de grond en 50 cm boven de grond.
- Daarachter leg ik een houten balk van 10 bij 10 cm.
- Op de bogen 5 en 7 heb ik een zwaar nijlon koord gespannen op elk van de proflelen onder de balk door. Dit heb ik gedaan uit voorzorg voor het geval het spannen met de sjorband zou mislukken
- De sjorband sla ik in de top over boog 6 en met een lus om de balk. Met de waterpas op de voorwand kon ik dit nauwkeurig controleren.
- Daarna sjor ik de constructie in het lood.
- De veilgheidskoorden zijn elk een stuk ingekort zodat ruim niet strak staan.
- De volgend stap is om de pergola ankers die ik op de bodemlegger aan de bogen 2, 4, 6 en 8 had vast gemaakt vast de maken aan de boog op ongeveer een meter hoog. Daarvoor heb ik balkjes (5x5) gebruikt van 105 cm lengte. Het pergola anker is met een hoekanker en moeren en bouten bevestigd aan de bodemleggen en de boog.
- Ik maak de verbinding tussen het pergola anker en het hoekanker los.
- Ik steek het balkje in vloeibare bitumen de zet het balkje in de pergola anker.
- Daarna schroef (schroef 6 x 45) ik het hoekanker aan het balkje door de gaten in het pergola anker en het hoekanker.
- Ongeveer 7 cm on de top van het balkje boor ik een gat schuin naar beneden in de boog.
- Met een schroef 6x100 mm zet ik het balkje strak tegen de boog.
- De kop van het balkje rond ik af volgens het verloop van de boog en wat schuin naar binnen.
- Als de bogen 2, 4, 6 en 8 zo zijn vastgezet aan de ankers begin ik met de windverbanden. Daarvoor gebruik ik latten van 32x50mm en 2,7 meter lang
- Ik zaag aan een zijde van de lat hoeken van ca 45 graden zodat er ongeveeer een centimeter recht blijft.
- Ik zet een stalen strip van 1 bij 10 centimeter(net 4 schriefgate) vast met 2 schroeven in gat 3 en 4 aan de lat zodat gat 1 ruim buiten de lat uitsteekt
- Ik begin op boog 9. Met een koordje op de 3de legger hang ik de lat aan de constructie.
- Ik maak de moer los van de derde legger op boog 9 en resp boog 1 Schuif de stalen strip op de bout daarna herplaats ik de ring en zet de bout weer vat op de moer (niet te strak)
- Ik maak de moer los van de tweede legger op boog 7 en resp boog 3. Ik zet daar ook een zelfde soort stalen strip op.
- Ik maak het koordje los. De lat laat ik zakken zodat die recht voor de gaten van de staken strip komt. Ik schroef de lat vast in gat 3 en 4 van de stalen strip.
- De lat steek ongeveer 20 cm voorbij boog 7 (resp 3) onder legger 2 uit. Waar de lat de legger raakt boor ik 2 gaten en zet ik de lat met twee schroeven vast.
- Daarna draai ik de moeren nog stevig aan.
- Het uitstekende deel van de lat zaag ik af zodat er min of meer afgeronde hoeken zijn die later de polycarbonaat platen niet beschadigen.
- Tenslotte ontlast ik de sjorband ---- en alles blijft staan. Alles staat nog in het lood.
- Om de platen van de kap aan de onderzijde te beschermen zet ik afstandhouders onder de laagste legger tussen de bogen met een plank waarvan het midden op de onderste gaten van de boog zijn bepaald. De kapplaten kunnen nu niet tussen de bogen naar binnen buigen.
- Tijdens het vastzetten van de kapplaten blijkt dat de bogen toch niet helemaal waterpas staan, Er is een verloop van ca 1,5 cm.
- Ik zet extra bevestigugen op de voorste en de achterste boog.
Aanpassingen
- Verbeteren van de achterwand (boog 1):
- De deuren in de achterwand ga ik niet gebruiken. Ik zet ze vast met hout. Ik maak extra stoot beveiliging aan de onderzijde zodat de aarde e.d. de polycarbonaat platen noch naar binnen noch naar buiten kan drukken. Dit doe ik vooral met oud timmerhout dat op de tuin ligt.
- Het klapraam blijf ik gebruiken.
- Ik werk de "naden" af met geimpregneerd tuinhout.
- Verbeteren van de voorwand (boog 8):
- In de verbindingen van de deuren zet ik extra hoeken, deels om de kapotte hoeken te vervangen en deels als extra stevigte Ik zet op elke deur een derde scharnier, en mogelijk ook nog een vierde.
- De deur met het klapraam blijft in principe gesloten. Ik maak extra stoot beveiliging aan de onderzijde van de polycarbonaat platen.
- De andere deur wordt de algemene toegang voor de kas. Ik maak extra stoot beveiliging aan de onderzijde van de polycarbonaat platen zodat de aarde ook nog de panelen noch naar binnen noch naar buiten zal drukken.
- Aan de buitenzijde zet ik een extra beveiliging tegen stoten, want het pad gaat erg dicht langs de boog.
- Voor de bevestiging van de verticale panelen aan de boog heb ik klembuis aangeschaft. De panelen zet ik met constructielijm vast aan de boog en ook in de klembuis zet ik een dot constructielijm. Dat geeft meer steun dan het kleine oppervlak van de meegeleverde schroeven.
- Alle "naden" en randen werk ik af met geimpregeenerd tuinhout.
- Irrigatie
- Ik ga onderzoeken hoe ik het regenwater van de kas kan opvangen en opslaan voor gebruik in de kas.
- Ik ga het gebruik van olla's verder uitwerken.
Album
-
Ingedeeld bij
-
Tags
-
Hits12 views