Jaar evaluatie 2023
Seizoen: 2023
Hoort bij
Jaarplan: Beddenplan 2023
Algemeen
Tuinindeling
- Begin 2023 kleine aanpassingen gedaan in de tuinindeling. Tussen de pioenen en de aardbeien heb ik een gedeelte van ca 2 meter breed langs het pad als afgezonderd bed gemaakt omdat dat beter leek te passen bij de gele frambozen. Dit was niet erg geslaagd. Deels omdat de indeling van de achterliggende bedden dit beeld organisch volgde en daardoor de helft van dit nieuwe bed niet gebruikt werd.
- Tijdens en na de afbraak van de groene kas had ik ruimte nodig om het bouwafval op te slaan. Dat deed ik in eerste instantie op de bedden 22 en 23, maar later heb ik alles opgestapeld op bedden 4 en 5 naast de witte bessenstruiken. De hele glasplaten heb ik aangeboden op marktplaats maar ben ik niet kwijtgeraakt. Begin 2024 gaat dit naar de stort.
- Het materiaal voor de nieuwe kas heeft een tijdlang gelegen achterop bed 27. Met het uitmeten voor de niewe kas kwam deze het beste uit om de bedden 24. 25 en 26. Dit betekende wel dat de bedden 27, 28 en 29 opnieuw moesten worden uitgemeten.
- In oktober realiseerde ik me dat het me niet lukte om een goed overzicht te houden voor mijn tuin, want hoewel ik een liefhebber ben van organische chaos heb ik om het overzicht te bewaren wel een structuur nodig waarbinnen ik min of meer planmatig kan werken. Die heb ik gevonden in de idee om lange paden haaks op het middenpad te maken. Dat betekende wel dat ik veel gewassen moest overplanten. Het resultaat is Beddenplan 2024. Dit betekende onder meer dat ik de bedden 18,19 en 20 helemaal opnieuw moest uitvlakken. Daarvoor had ik wel aarde nodig. Dat heb ik gehaald uit het pad tussen de bedden 28 en 29. Dat gat gaat voorjaar 2024 worden gevuld met aarde uit de porriehoop.
Tunnelkas
- In de tunnelkas heb ik dit jaar duidelijk meer structuur gebracht. Ik heb een middenpad van ca 60 cm breed gemaakt en afgezet met balkhout uit de groene kas.
- Achter die balken heb ik de aarde opgehoogd deels uit de porriehoop en deels uit de composthoop.
- Dit jaar heb ik de zaai en de verspeen activiteiten nog op twee niveaus gedaan in de kas. Vanaf eind mei heb ik alleen nog op de aarde geteeld.
- Veel last heb ik gehad eerst van muizen en in het najaar van ratten. Daarvoor heb ik uiteindelijk helaas toch naar rattenkorrels moeten grijpen. Ik ben er nog niet vanaf.
- Water geven was ook dit jaar wel een probleem omdat met name de nieuw ingebrachte aarde niet goed water vast hield. Van de waterbuffer die ik vorig jaar onder het middenpad gemaakt heb heb ik dit jaar weinig gemerkt.
Groene kas
- In maart begint de groene kas gevaarlijk te bewegen als ik er tegenaan leun. Met al dat glas vertrouwde ik dat niet erg en besloot om de kas voorzichtig af te breken.
- De ruiten die heel waren kon ik goed verwijderen en heb ik tegen de afscheiding achter de appelbomen op bed 30 gezet. Ik heb ze op marktplaats gezet, maar ben ze niet kwijt geraakt. Begin 2024 breng ik ze tenslotte naar de stort.
- Het hout heb ik allemaal uit elkaar gehaald.
- De dikke lange balken zijn ontdaan van IJzer en hergebruikt als afzetting langs de paden.
- De delen van de spanten die langer zijn dan een meter heb ik aan de kant gelegd om te gebruiken als gewicht waarmee ik karton en vliesdoek e.d. vast leg. Het ijzer moet nog wel worden verwijderd.
- Het overige hout is bestemd om houtskool van te maken, daar moet ik dan nog wel het ijzer uit zien te halen.
- Nadat de goene kas is afgebroken heb ik het hele stuk van de bedden 24, 25, 26 em 27 zo veel mogelijk uitgevlakt
- Alle hout dat ik hier zo her en der had liggen heb ik zo veel mogelijk bij elkaar gebracht op de bedden 4 en 5 tussen de witte bessen struiken en de schuur.
Nieuwe kas
- Ik ging op zoek naar een kas die ik zo efficient mogelijk op de tuin kon zetten. De mooiste plek vond ik op de bedden 24 tot 28. Al zoekend kwam ik uit bij Dancover in Denemarken. Zij bieden een tunnelkas aan afgedekt met polycarbonaat platen. Dat leek mij een betere optie dan een tunnelkas met plastic doek. Met een afmeting van 4 bij 8 meter paste het mooi op dit stuk tuin. Voor kassen met plastic doek was ik of meer kwijt of het doek was van dezelfde slechte kwaliteit als het eerste doek van de tunnelkas.
- Helaas leek het mooier dan het was. De bouwbeschrijving was niet meer dan een materiaallijst en de merktekens op de onderdelen waren te vaag. Door omstandigheden kon ik eerst alleen het frame zetten. Daar was ik achteraf best blij om, want de kas heeft een ernstige designfout. De windverbanden die de kas de stijfheid moeten geven om niet om te waaien ontbreken. Dat merkte ik toen storm Jody in july over het land trok. Het frame stond na de storm onder een hoek van 60 graden (zie foto 1 hieronder). In de voor en achterwand waren lassen losgebroken. Die heb nadat de contructie weer was recht gezet met kozijnhoeken en parkers opnieuw vast gezet. 5 van de 9 bogen heb ik toen met pergola ankers (5x5)van 70 cm in de grond verankerd, In deze ankers heb ik balkjes van een meter gezet die ik met bouten op de bogen heb vastgezet (zie foto 4 hieronder).
-
- Door de bouten los te draaien kon ik het frame met sjorbanden weer vrijwel haaks krijgen. Helaas veerde het een minimaal terug waardoor de bogen net niet volledig vertikaal staan. Voordat ik de sjorbanden los maakte heb ik wel met latten 4 windverbanden in het frame aangebracht (zie foto 3 en 4 hierboven).
- Nadat het frame weer gesteld was heb ik (met hulp) de polycarbonaatplaten op de bogen en in de voor en achterwand vastgezet. In de voor en achterwand bleek wel dat ik extra moest knutselen omdat e.e.a. met de storm poly was ontzet. Dat was vooral te merken bij de deuren.
- Ik bleef onzeker vooral rond de deuren aan de achterzijde. De schade door storm Poly gaf mij het onzekere gevoel dat de deur constructies veel te zwak waren. Omdat ik nog materiaal heb liggen kon ik één van de twee deuren vermaken tot een schuifdeur en de andere deur vastzetten. Tevens kon ik nog een paar zwakke punten verstevigen met plaatjes en parkers.
- Ik heb zowel in de voorzijde als aan de achterzijde in de bodem een dikke hardhouten plank tegen de legger van de boog gezet omdate deze legger wel erg beweeglijk was.
- Langs de lange zijden heb ik de polycarbonaat platen extra steun gegeven door aan de buitenkant van de bogen tussen de plaat en de boog op maainivo een hardhouten plank te zetten.
- In november heb ik één draaideur aan de voorkant nog vastgezet. Op de andere deur heb ik extra scharnieren gezet. De scharnieren heb ik met bouten door en door de staanders van het frame vastgebout en niet met de bijgeleverde parkers omdat die los kwamen.
- De klapraampjes in de deuren heb ik nu vastgezet, Daar kijk ik volgend voorjaar wel weer naar.
- Een windvlaag op 28 december trok de plaat achteraan rechts los over de meegeleverde bouten. Met een sjorband heb ik dit kunnen kunnen borgen.
- Over iedere tweede boog (waar de polycarbonaatplatren elkaar overlappen) een koord strak over de boog gespannen en met lange grondankers verankerd zodat ik in januari 2024 een solide oplossing zou kunnen aanbrengen.
Experimenten
- Aardbeipiramide
- Ik las een mooi stukje over de teelt op een piramide. Vooral voor aardbeien zou dit goed zijn. De vruchten zouden dan mooi droog over de randen van de piramide vallen en niet gaan rottem of schimmelen.
- Om zo veel mogelijk vocht vast te houden combineerde ik dirt met de theorie van de hügelbett teelt. Ik begon op 1,6 bij 1,6 meter en maakte een gat van ca 40 cm diep binnen dit vierkant. Daarin verzamelde ik hout afval. de eerste laag komt ca 15 cm hoog
- Binnen dit vlak zet ik een vlak uit van 1,2 bij 1, 2 meter de rand af met aarde ca 15 cm boven het vorige vlak
- Binnen het vlak van 1,2 bij 1m2 meter herhaal ik voorgaand voor eenm vlak vam 0,8 bij 0,8 m.
- De laatste laag is 0,4 bij 0.,4 meter.
- In de praktijk blijkt de locatie die ik gekozen heb minder geschikt omdat die slecht toegankelijk is. Dat laatste is nodig omdat er veel water gegeven moet worden. De hügelbett teelt is schijnbaar toch te eenvoudig voorgesteld. Omdat de aardbeien vooral in het vruchtseizoen veel water nodig hebben besluit ik om dit experiment te stoppen en de aarde elders op de tuin te gebruiken en het hout in het bio-char experiment
- Ik las een mooi stukje over de teelt op een piramide. Vooral voor aardbeien zou dit goed zijn. De vruchten zouden dan mooi droog over de randen van de piramide vallen en niet gaan rottem of schimmelen.
- Bio-char / Houtskool
- Na het lezen van artikelen over bio-char en het zien van youtube filmpjes ben ik ook het experiment aangegaan om bio-char te maken. Het zou redelijk eenvoudig kunnen door in een stalen vat grof en fijn hout op te stapelen en af te dekken met fijn hout waarop je dan een vuurtje aan maakt. Als het eenmaal goed brand afdekken en dan zou het verbrandingsproces alle stoffen behalve het puur koolstof skelet achter laten. Door te werken met een open vat krijg je dat niet helemaal voor elkaar, maar je kunt eerl heel fijne houtskool maken.
- Ik stapelde voor het eerste experiment (ook veel nat) hout op in het vat en bouwde bovenop de de afsluitende dunne takken een vuurtje. Dat vuur heb ik een uur gevoed zodat het een flinke vuur werd boven op de ton en de de hele oppevlakte bedekte. Toen de massa onder de rand van de ton kwam heb een niet volledog sluitende plaat -verzwaard met eeen blok beton- op het vuur gelegd. Omdat het al laat was en er geen brandbaar materiaal in de directe omgeving van de ton lag heb ik het laten branden. Helaas was de volgend ochtend alleen een klein beetje as over.
- In de tweede test heb ik nadat ik de deksel op het vuur had gelegd de ton na 2 uur geblust door emmers water in de ton te gooien. Na een dag de ton om gegooid. Het niet verbrande hout in de ton teruggestapeld en zo veel mogelijk houtskool verwijderd van het gedeeltelijk verbrande hout. Dat gaf ca 25 liter houtskoolbrokken en brokjes. Dat het ik verdeeld over 6 meter meter van een bed. De spijlers en schroeven die nog in het houtskool zaten kon ik eenvoudig er uit halen.
- Klimbonen over tomatentunnel.
- Met de aanschaf van de grote kas was de tunnel voor de tomaten in feite overbodig geworden. Ik heb het gaas voor de zijkanten en het dak laten staan. Het zeil heb ik er niet over gespannen. De klimbonen groeiden goed langs de verticale delen, maar volgden het gaas van de overkapping niet.
Resultaten
Kostensoort | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 |
Afschrijving | € 40,00 | € 20,00 | € 20,00 | € 120,00 | € 600,00 | |
Huur | € 230,00 | € 230,00 | € 230,00 | € 220,00 | € 220,00 | € 220,00 |
Materialen | € 114,00 | € 221,25 | € 186,40 | |||
Zaden en planten | € 70,80 | € 180,20 | € 19,50 | € 183,85 | € 323,20 | € 273,05 |
Totaal Kosten | € 414,80 | € 450,20 | € 269,50 | € 645,10 | € 663,20 | € 1.279,45 |
Totaal Oogst | € 803,16 | € 709,65 | € 938,36 | € 693,72 | € 635,05 | € 746,60 |
Resultaat | € 388,36 | € 259,45 | € 668,86 | € 48,62 | € 28,15- | € 532,85- |
Ik kan me natuurlijk makkelijk rijk rekenen. Voor de waarde van de oogst houd ik de goedkoopste aanbieding aan bij de verschillende groot-grutters.
Afschrijvingen, ik schrijf op grote uitgaven 25% af per jaar: 2019 trimmer - 2022 pomp en vernieuwen tunneldoek - 2023 polycarbonaat tunnel
Planten
Dit jaar had ik opvallend minder heermoes op de tuin dan voorgaande jaren. Dat gaf wel ruimte aan een ander vervelend stuk ongewenst groen. Knopkruid. Overal op de tuin stak het de kop op. Ten slotte heb ik mijn heil, gezocht in het weer afdekken met karton op de gedeelten die in het najaar vrij kwamen.
Wortelgewassen
- Aardappelen
- Ook dit jaar was er weer veel vraat in de aardappelen. Waar de veenmol begon is de slak vrolijk verder gegaan. Daardoor viel de totale oogst best wel tegen.
- De Mozart schijnt daar toch minder last van te hebben. Deze stonden niet tussen de goudsbloemen. Ik heb dit jaar een puntlose rooiriek aangeschaft waarbij de tanden docht bij elkaar staan om zo veel mogelijk stukjes aardappel te kunnen opgraven.
- Bieten
- De bietjes waren dit jaar ronduit rampzalig. Mogelijk door de combinatie van de droogte in april mei en juni, de slakkenvraat en de concurrentie van het knopkruid. In augustus nog een keer gezaaid om te telen in de tunnelkas.
- Zomerwortelen
- De zomerwortelen zijn al een paar jaar moeilijk voor mij. Ik kan er nog niet goed de vinger achter krijgen, maar ook hier heeft het knopkruid zeker een rol gespeeld.
- Winterwortelen
- De winterwortelen heb ik dit jaar in twee kleine rijtjes gezaaid. Het rijtje achterop de tuin bij bed 12 heeft veel last gehad van vraat. De winterwortel op bed 5 die naast de bietjes staat en tussen de goudsbloem heeft een mooie oogst gegeven van een 10-tal stevige gave penen.
- Radijs
- Vooral de variaties van de gewone radijs heeft een mooi resultaat opgeleverd.
- De daikon was wat te veel om goed te kunnen verwerken
- Rammenas heb ik pas weer in augustus gezaaid voor de winteroogst begin 2024
- Pastinaak
- De pastinaak heb ik vorig seizoen minder geoogst. Wel had ik er laten staan en heb ze laten uitzaaien. Zelf geoogst zaad heb ik gebruikt. Vanaf december heb ik regelmatig voor direct gebruik geoogst. Veel zaad heeft zich spontaan verspreid tussen de bonen en zoete aardappel op de bedden 18, 19 en 20 en mag daar overwinteren zodat ik die in 2024 tijdens het voorjaar kan oogsten.
- Schorseneer
- Na een paar jaar waarin ik weinig plezier beleefde aan de teelt van de schorseneer heb ik dit jaar een redelijke oogst en kan ik de winter door voor direct gebruik blijven oogsten. Ik heb zowel de gewone zwarte schorseneer als de paarse morgester gezet. Als voorbereiding heb ik ca 50 cm diepe gaten geprikt in de teeltrij voor de zwarte schorseneer. Die heb ik opgevuld met losse tuinaarde. Bij de haverwortel heb ik dat niet gedaan, Die wortels zijn wel een stuk korter en "bossiger"
- Yacon
- Ik kon 3 knollen ruilen voor een grote emmer boerenkool. Die heb ik eerst op zolder in zand gezet en daarna uitgeplant in de grote kas. Daar stonden ze voor mooi toch wat te dicht bij elkaar in een hoek. Bij het oogsten viel op hoe teer de knollen zijn. Helaas viel de bewaartijd van de knollen tegen. Wel heb ik van de drie planten nog een 20 broedknollen kunnen oogsten voor volgend jaar.
Lookachtigen
- Plantuien
- De uien voor de oogst in 2023 vielen tegen. Ik heb veel last gehad van de regen vanaf juli. In september voor het eerst uien geplant die het volgend jaar geoogst kunnen worden.
- Ook de gezaaide uien hebben vrijwel niets gedaan. Vooral in het bed naast de zwarte bessen zijn ze verpieterd.
- Sjalotten
- Wat voor de uien gold geldt ook voor de sjalot. Ook hier in september de winter variaties geplant.
- Ik heb wel kleine sjalotten over gehouden uit de oogst om in het voorjaar van 2024 als extra uit te planten
- Stengelui
- De paar pollen overjarige stengelui tussen de aardbeien hebben regelmatig wat stengels opgeleverd. Van de gezaaide stengelui heb ik weinig gezien. In de grote kas heb ik in september de white lisbon stengelui uitgeplant die ik in augustes in bakjes had gezaaid. Ziet er goed uit.
- Knoflook
- Was het de vorige jaren zo dat ik alleen maar krielgoed kon oogsten, dit jaar was dat wel beter, al waren de knofloken nog niet erg groot. Voor volgend jaar nieuwe knofloken gekocht en in oktober geplant. Verder staat er door de hele tuin de nodige ongeplande knoflook. Tussen de kool op de bedden 28 en 29 heb ik een deel van die knoflook gezet en niet geoogst. Bij het klaarmaken van deze bedden voor de aspergers heb ik de knofloken op de rand van bed 30 tussen de aardbeidjes en klaver gezet.
- Ander look
- Van de utrechtse stjansuitjes hebben zich dit jaar maar 3 polletjes ontwikkeld. Die heb ik wel gerooid en direct weer uitgeplant op bed 8 en 9 aan de rand van het aardbeien bed. Daar kunnen ze rustig overwinteren en ik hoop dat de goede buren aardbeien een gunstige invloed gaan hebben op deze uitjes.
- Ik kon enkele zaden van berglook en slangenlook bemachtigen. die heb ik gezaaid bij de kersenstruiken. Zo te zien hebben die niets gedaan.
- Tijdens de vakantie in Westerwolde heb ik twee planten chinese bieslook/knoflook meegenomen en uitgeplant op bed 16. Daar een paar plantjes van mogelijk slangelook bij gezet. Zaad kunnen ruilen voor knoflook bieslook en in september in de grote kas uitgeplant.
- De kraailook die rondom de groene kas volop groeide heeft natuurlijk veel te lijden gehad van het plaatsen van de grote kas. Ik zie het eind 2023 zowel in de kas als daarbuiten weer op komen.
Bladgewassen
- Sla
- Ik heb verschillende soorten sla. Oud zaad en nieuw zaad. Het enige zaad dat veel produceerde was de gewone kropsla. Dat was helaas te veel in korte tijd, omdat het zakje met zaad op de aarde gevallen was. De andere sla heeft te lijden gehad van de bekende problemen dit jaar (droogte, nat, slakken en knopkruid) Van die gewone sla heb ik wel veel zaad geoogst en in de koelkast bewaard om in 2024 te gebruiken.
- Snijbiet
- De snijbiet heeft te lijden gehad van de bekende problemen dit jaar (droogte, nat, slakken en knopkruid). Ik heb daarvan maar weinig kunnen oogsten helaas.
- Nieuw zeelandse spinazie
- In augustus gezaaid in potjes In september uitgerplant in de kas. Ik heb het te dich geplant, waardoor het mede door de grote vochtigheid voor een deel is gaan smetten. Daardoor te veel verloren.
- Kervel
- Twee rijtjes gezaaid. Mogelijk omdat het lkaat ghezaaid was en ik al de meeste knopkruid heb weggeplukt mooi gewas gegroeid. Nog niet geoogst in 2023
- Brave hendrik
- Had ik als ongewenst groen op de tuin staan. Vanwege de litaratuur zaad geoogst. Het lijkt een mooi gewas, maar de blaadjes zijn wel erg plat en zonder inhoud. Tijdens het verzamelen moet je wel blaasdje voor blaadje plukken. De smaak valt tegen en dit ga ik niet herhalen.
- Knopkruid
- Vooral ongewenst groen, maar ik las wel over gebruik van gedroogd knopkruid. Mogelijk dat anderen het lekker vinden, maar na de eerste keer proeven de gedroogde knopkruid omgekieper in de compostbak
- Rucola.
- Een paar keer rucula gezaaid voor direct gebruik, Verschilllende soorten. Voor meer plezier aan dit gewas in het vervolg hele jaar door blijven zaaien in kleine hoeveelheden. Ook in de kas.
Fruit
- Aardbeien
- Had ik bij aardbeien op bed 13 en 14 vorig jaar veel concurrentie van de muizen, dit jaar leek het wel of de aardbeien niet in staat waren om water op te nemen. Ook het ongewenste groen dat hier buiten de heermoes om groeide leek daar last van de hebben. Nu heb ik bij de aanleg van dit bed vrij veel houtsnippers op de bodem gelegd. Dat kan een reden zijn, omdat die nu beginnen met hun ontbindingsproces.
- De oogst is minder dan ik wens en veel rode aardbeien voelen leer achtig aan. Ik besluit dan ook om dit bed op te geven en een nieuw bed aan te leggen met jonge aardbeien in 3 perioden van rijping. Voor elke periode een ras. Wel wil ik de ananas aardbeidjes behouden om hun specifieke kleur en smaak.
- Op het nieuwe aarbeienbed maak ik 8 regels gescheiden door geulen. Elk ras krijgt twee regels. de geulen vul ik de komende tijd met composteerdbaar tuinmateriaal dat ik afdek met karton tot de geulen vol zijn. Verder volg ik het bemestings- en zorg advies van de kweker ⇒
- De bosaardbeidjes uit Wales staan op bed 30 onder de fruitbomen. Daar moeten ze wel de concurrentie aan gaan met de klaver, want als ik de klaver verwijder dan verwijder ik ook veel van de aardbeiplanten. Hier zorg ik er wel voor dat haagwinde, basterdwederik, gras, brandnetel en wortelopschot of kiemende boomzaden verwijderd worden
- Appel
- De appels hebben nogal last van wormstekigheid, Dat is ook te verwachten als je geen bestrijdingsmiddelen toepast.
- Ik heb 3 appelbomen op de tuin staan.
- Twee heb ik vorig jaar verplant van het nw pad het langs de tuin naast de mispel naar het bed naast de pioen. Die probeer ik met koorden en latjes een beetje in vorm te krijgen zodat ze niet te breed uitgroeien. Om ze om te vormen tot leibomen lijkt me niet goed omdat ze al te veel in de struikvorm zijn bevestigd. Deze twee bomen hebben vanaf juli regelmatig enkele appels gegeven. Maar veel is ook op de grond gevallen en heb ik geraapt zodat ze geen besmetting vormen voor de bomen.
- De derde boom is een soort schone van boskoop denk ik. Daarvan heb ik wel geplukt, maar omdat deze verwilderd is heb ik ook veel vruchten gemist die afgevallen zijn tussen de klaver en de bosaarbeidjes. Ik zal de komende tijd dan ook met beleid zo nu en dan takken verwijderen zodat deze boom weer een goede en open struktuur krijgt waar ik ook gemakkelijk bij kan komen (zi ook Snoeien algemene principes).
- Vijg
- De bescherming tegen de gure winterwind in de winter van 22 naar 23 was niet voldoende. Deze was herhaaldelijk losgeblazen. Daarom heb ik er dit jaar voor gekozen om als winterbescherming een exta laag gaas door de pvc staanders te vlechten. Dat geeft tot ca anderhalve meter hoogte extra steun om het plasticdoek op te vangen. Het plastic doek zet ik vervolgens met klemmen vast op de steunen en verder span ik horizontaal nog een extra koord rond het plastic doek.
- Door de "schade" van de gure winterwind zijn veel kleine vruchtjes verloren geaan voor de oogst van augustus/september. De oogst van oktober kon ik pas in november binnen halen. Deze was echter al zo ver heen dat ze haast direct begint te schimmelen. Alleen de vijgen die half november nog niet rijp waren kon ik verwerken.
- In november kon ik nog van een tweede ras stekken nemen in Den Haag. Een ras met grote gele vijgen die ook in november nog rijp en zoet waren.
- Blauwe bes
- De blauwe bessen geven hun oogst niet in één keer maar om de dag wat en dat uitgesmeerd over een periode van weken. Echt een bes voor dagelijkse oogst. Ik heb nu ook een roze gekleurde blauwe bes erbij. BIj de herinrichting komen ze vooraan op bed 27 waar de honingbes ongeveer stond. De komende tijd zal ik voor dit hele bed best wel moeten bedenken hoe ik de zuurgraad voor deze struiken kan optimaliseren.
- Rode bes
- De rode bessen stonden in een soort verhoogd bed en het vogelnet was gespannen over bogen. Vooral door de zomerstorm Poly zijn het net en de bogen kapot gegaan. Toch heb ik nog redelijk kunnen plukken. Bij het oprooien in november heb ik zowel boven als ondergronds gesnoeid, zodat ik weer mooie open struiken zal krijgen.
- Honingbes
- De honingbes liet dit jaar de bessen wel erg snel vallen. Daardoor minder oogst dan mogelijk was geweest. Na het plaatsen van de grote kas heb ik ze in november naar achter op het bed 27 herplant. Anders dan op de oude plek - waar ik een soort verhoogd bed probeerde te maken- heb ik nu meer gelet op een vlakke ondergrond en heb ik ook gekeken naar de mogelijkheden om er eenvoudig een doek onder te leggen om de bessen op te verzamelen al ze rijp zijn. Kruisende takken heb ik weggeknipt bij het herplanten en ook de wortelstelsels is gesnoeid.
- Kruisbes
- Tijdens mijn vakantie zijn de kruisbessen flink doorgerijpt. Over de opbrengst heb ik niet te klagen, maar het uitgraven en snoeien was wel een dingetje. Door de korte twijgjes met vruchthout was dat best een stekelige klus. Bij het herplanten heb ik de struiken wel wat verder uit elkaar gezet. De struiiken doe over waren heb ik geruild.
- Gouden bes
- De gouden bes heb ik vorig najaar gezet als wortelloze stekken. Met de komst van de grote kas moet ik ze helaas alweer verplanten. Ik heb wel een paar bessen gezien, maar weet nog niet goed wat ik er van moet zeggen.
- Zwarte bes
- De zwarte bes was rijp tijdens mijn vakantie. Veel bessen lagen al op de grond toen ik ze ging plukken. Desondanks gaf het een goede oogst. Teken dat ze het goed doen. Wel moet ik nu voldoende verjongingssnoei gaan toepassen om mooie grote bessen te houden. Doe ik dit jaar tijdens de wintersnoei.
- Gele framboos
- De gele framboos is op het kleine hoekje toch wel erg wild. Tijdens het plukken kom ik er moeilijk bij. Voor de herinrichting gaan ze in een smalle haag van 1 rij dik en niet van 3 rijen zoals nu. Mogen ook wel wat minder stangen zijn De pollen die over zijj ga ik beslist aanbieden om te ruilen..
- Rode framboos
- Dit is het tweede jaar waarbij de herfstoogst volledig in het water valt. Ook de zomerpoogst is kapotgewaaid. De plaats langs de kas is dus niet goed. Op vakantie kom ik een wat lager blijvend ras tegen met een betere smaak. Daar mag ik een paar struiken van hebben die ik totdat de nieuwe bedden klaar zijn in containers op de tuin zet.
- Witte bes
- De 4 keer 1, 5 meter staat al vroeg onder een strak net. Zijn net na mijn vakantie rijp en vol suiker. Ik ga ze pas snoeien als ik ze verplant, want dan snoei ik meteen ook het wortelgestel. Het mag best wel wat minder in aantal struiken. De struiken die ik over heb bied ik aan voor de ruilgroep in de bollenstreek.
- Rode appelbes
- De rode appelbes vormt zo langzamerhand een grote bossige struik. Ik rooi deze struik en splits die in 12 stekken. 7 herplant ik als een bosje bij de ingang van de tuin naar de tunnelkas en de rest bied ik aan voor de ruilgroep in de bollenstreek.
- Zwarte appelbes
- De zwarte appelbes staat wat in de schaduw van de rode appelbes. Daarom haal ik die bij de herinrichting van de tuin duidelijk uit elkaar. De oogst is nu nog niet groot
- Kers Porthos
- Geplant op bed 4 geeft enkele bloemetjes, Bloemetjes verwijderd. Moet eerst maar groeien. Maar hij id bedoeld bedoeld op bed 1 bij de herinrichting van de tuin. De wortelkluit sinds oktober los gemaakt en los gehouden;
- Kers Athos
- Geplant op bed 5 geeft enkele bloemetjes, Bloemetjes verwijderd. Moet eerst maar groeien. Maar hij id bedoeld bedoeld op bed 1 bij de herinrichting van de tuin. De wortelkluit sinds oktober los gemaakt en los gehouden;
- Peer Oomen.Kruidenier peer
- Deze boom vormt zich steeds meer als een mooie leiboom met een mooi dicht bladerdek en korte vrucht twijgen. Er is selchts een beperkt aantal twijgen die de lucht in willen schieten. Vanaf augustus knip ik die niet in één keer maar regelmatige een enkele tak weg . De oogst was dit jaar buiten verwachting.
- Peer Conference
- De boom die bij de tunnelkas staat over gezet naar het midden van bed 17 min of meer midden tussen de andere twee peren. De oogst was door de late nachtvorsten afgelopen voorjaar minimaal, maar ik mag niet klagen na de grote oogst van vorig jaar. Ik heb me door het jaar heen verder beperkt tot een lichte vormsnoei en verwijderen van hangende en kruisende takken (zie ook mijn artikel Snoeien ).
- Mispel
- Dit is echt een sieraad voor mijn tuin. Zowel de bloesem als vorm als vrucht. De oogst was rijk. In het najaar het teveel aan kruisende takken uitgedund en ook de hoogte en breedte wat teruggebracht. Takken die te veel op de grond hangen en het wortelopslag verwijderd. De wortelopslag met wortels in containers gezet om te ruilen.
- Kwee
- De kwee is wel erg wild en ik heb er tot nu toe weinig aan gesnoeid, behalve dan de doorgang langs het pad. Dit jaar voor het eerst mooie bloesem en ook 4 mooie vruchten. Door het jaar heen heb ik de struik beetje bij beetje wat uitgedund (zie ook mijn artikel Snoeien ) . Het snoeihout van november heb ik langs het pad bij de rabarber in de grond gestoken.
- Druif
- Deze mag wild groeien over de kas en is meer bedoeld voor de vogels dan voor de oogst. Hij is echter te wild en daarom in december afgezaagd. Ga gaas over de schuur spannen waar de struik verder in vast kan grijpen.
- Moerbei
- Struik staat midden op bed 22 tussn de zonnebloemen., Gaat naar bed 4 in 2024
- Kiwibes
- Geplant 2 struiken vooraan op bed 23
- Hazelnoot
- Geplant 1 struik vooraan op bed 22
Vruchtgewassen
- Tomaat
- De tomaten van januari waren wisselend, In maart herhaald. Uitgeplant in potten in de tunnel en eind mei naar de grote kas. Door een inschattingsfout op de indeling moest ik ze in juni herplanten. Daarna kon ik ze pas opbinden nadat de overkapping geplaatst was half juli. De indeling was daarom ook wat ongelukkig. Ik heb wel veel mooie tomaten kunnen oogsten.
- Jammer dat ik de zaden uit Tanzania te laat heb gekregen voor een mooie oogst, maar dat gewas is wel beloftevol voor volgend jaar.
- Paprika
- Wat voor de tomaten geldt geldt ook voor de paprika en de pepers. Ik heb ze ongelukkigerwijs op de goed plaats aan de buitenbkant van de grote kas gepalnt, maar daar moest wel geklust worden bij het opbouwen van de kas. De oogst was slecht daardoor.
- Peper
- Wat voor de tomaten geldt geldt ook voor de paprika en de pepers. Ik heb ze ongelukkigerwijs op de goed plaats aan de buitenbkant van de grote kas gepalnt, maar daar moest wel geklust worden bij het opbouwen van de kas. Daarom was de oogst wel slecht dit jaart.
- Peermeloen
- Ik heb één plantje gekregen. Dacht dat die redelijk klein zou blijven. Maar deze plant besloeg al gauw een vierkante meter. De vruchten waren nauwelijks zichtbaar tussen de liggende stengels en heb ik dan ook te laat gezien, half opgevroten door de slakken. De plant heeft welk veel stekken aangemaakt die ik heb opgekuild.
- Watermeloen
- Ik had 3 plantjes. Die hebben het in de droogte tijdens mijn vakantie en later achter de kousenband niet gered. Als ik ze weer zet dan toch meer in een eigen open ruimte.
- Augurk
- De augurken hebben veel te lijden gehad van de slakken. Daarom eigenlijk maar een plant die bloem en vrucht bracht net toen de temperatuiur in de zomer zakte en de regens overvloedig neerstroomden
- Komkommer
- De komkommers hebben veel te lijden gehad van de slakken. Daarom eigenlijk maar een plant die bloem en vricht bracht net toen de temperatuiur in de zomer zakte en de regens overvloedig neerstroomden
- Courgette
- Eerste courgettes die ik in de kas gezaaid had zijn na het uitplanten verdwenen (door de slakken). In mei opnieuw gezaaid. Die hebben wel gedragen, maar ook maar net genoeg voor direct gebruik
Koolgewassen
- Bladkool
- Dit jaar had ik paksoy zaad van eigen oogst. Dat wilde ik eigenlijk als snijkool gebruiken. Helaas viel het gebruik tegen. Door het jaar heen wel wat grotere paksoy voor direct gebruik. Paksoy niet gebruikt om te conserveren.
- Ruime en mooie oogsten van de boerenkool in begin van het jaar. De boerenkool aan het eind van het jaar lijkt wat minder.
- Sluitkool en spruiten
- De sluitkolen en de spruiten vallen duidelijk tegen. Blijven klein en hebben veel last van vraat, hoewel ik nauwelijks koolwitjes heb gespot op de tuin.
- Zaadkool
- Dit jaar weer zwarte mosterd gezaaid en gele mosterd. Was een redelijke oogst. Een tweede zaaironde in juli heeft geen zaad gebracht.
- Bloemkool
- De romanesco en de witte bloemkool gaven mooie kooltjes. Niet erg groot maar net mooi voor direct gebruik.
- De broccoli viel over de hele lijn tegen. Het type asperge broccoli ga ik waarschijnkijk niet weer zaaien.
- In de grote kas voor de winterteelt een rij groene calabrese en belstar. Het verschil pleit toch voor betere (duurdere zaden als ik de twee rijen vergelijk)
- In de tunnelkas heb ik 9 romanesco's staan bij de jaarwisseling, Ik verwacht daar zeker 5 mooie kolen van in 2024.
Peulvruchten
- Klimboon
- Ik heb de zwolse boon vorig jaar over gehouden. Eigenlijk heb ik er twee keer van geoogst. Eerste oogst rijpe bonen reeds begin augustus. Daarna leek het gedaan met de bonen door kou en wind. Toch zijn ze weer gaan boeien en in novemner hingen er toch weer rijpe bonen, Wel erg nat, zodat ze zorgvuldig moesten droegen..
- Bij Velt had ik een bakje verrassingsbonen meegenomrn van de martk in Amsterdam, Dar bleken klimbonen te zijn, Niet erg uniform, Ik heb er voor direct gebruik van geplukt. Veel heb ik laten hangen, want het was gewoon te veel en het gebruik tegen zodat ik ze ook niet heb weggegeven
- Sikkelboontjes. pluk ik alleen voor direct gebruik, want uit de vriezer vallen ze tegen. Met de sikkelboontjes heb ik dezefde ervarung als met de zwolse bonen
- Bij het hek langs mijn tuin kwamen ongepland bonen boven met paarse peulen van ca 20 cm, Mogelijk de spekboon Blauhilde, Ik heb ze laten rijpen en ga ze volgend jar zaaien
- Droogboon
- Ook de droogbonen waren erg wisselend. Het leek aanvankelijk op een slechte oogst, maar in tweede insytantie toch weer redelijk.
- Van de reade krodde heb ik wel geoogst , maar omdat ik weinig kon zaaien heb ik de zaden laten drogen om in 2024 te zaaien. Omdat het er weing waren in een verloren hoekje van 1 bij 4 meter gezaaid achterop bed 10 en 11
- De noordhollandse heb ik gezaaid bij de zoete aardappel en die hebben behoorlijk gedragen.
- De groninger gele boon kwam erg laat, uiteindelijk pas eind september de eerste en in november de rest kunnen plukken. Ze staan dit jaar op de rand van bed 29 en 30. Daardoor mogelijk ook wat later uitgerijpt
- Van de canadian red heb ik niet veel kunnen oogsten. Heb het idee dat ze toch ewat in de verdrukking stonden bij de kool op bed 28
- Ook de droogbonen waren erg wisselend. Het leek aanvankelijk op een slechte oogst, maar in tweede insytantie toch weer redelijk.
- Prinsesseboon
- De Chineze boontjes die ik vorig jaar heb laten rijpen op een rioj van 6 meter geplant. Eigenlijk best een mooie lange boon met voor dit jaar een redelijke opbrengst
- Purple queen naast de kool viel dit jaar wat tegen. Mogelijk ook omdat ik er regelmatig door heen moest lopen voor de bouw van de grote kas.
- De gele was boontjes zijn leuk en smakelijk. Leuk om ze gemenbgd net groene boontjes te bereiden, Ze hebben regelmatig het hele seizoen boontjes gegeven, Niet te veel in een keer.
- Kousenband
- Het leek wel of ik twee rassen kousenband had dit jaar. Een ras met donkere stevige peulen en met lichte minder stevige peulen. Totdat de muizen ze in september ontdekten heb ik veel kunnen plukken in de tunnelkas. Daarbij moiet ik wel zeggen dat ik erg veel water heb gegebven om een tropische atmosfeer te kunnen scheppen. Zaad over gehouden voor volgend jaar, want ik vond het moeilijk om goed zaad te vinden
- Peul/erwt
- Februari eerste serie gezaaid in bak met kap in de tunnelkas.Die hebben een behoorlijke oogst gegeven.
- De nateelt die ik in juli gezaaid heb op de zelfde plek gaaf de verwachte oogst, en was bedoeld voor direct gebruik
- Tuinboon
- Februari eerste serie gezaaid in bak met kap in de tunnelkas. Die zijn te lang geweeket en verrot
- Maart een tweede serie ook onder een extra kap in de tunnelkas, maar die heb ik niet laten weken. Uitgeplant op ded ruimte waar tussen de geplande zoete aardappel en de bessenstruiken op de bedden 18, 19 en 20. Hoewel ik geen last had van luis of ander gespuis had ik weinig oogst.
- Een zaaisel in juli is vrijwel mislukt.
- Gele lupine.
- Ik had 5 zaden, Uiteindelijk heeft een(1) plant gebloeid en zaad gegeven, DIe heb ik bewaard in de koelkast en ga ik volgend jaar weer proberen
Kruiden
- Basilicum
- Basilicum blijft moeilijk voor mij. Dit jaar een paar keer gezaaid, maar slechts enkele plantjes kunnen oogsten.
- Tijm
- Was een paar jaar moeilijk. Op de plek waar ik vorig jaar gezaaid had stonden dit voorjaar een tiental plantjes, Die heb ik bij elkaar gezet op het nieuwe bed langs het centrale pad tussen de pioenen en de gele frambozen, Dat zijn grote bossen geworden die ik in december heb overgeplant op het stukje dat over bleef voor de asperges
- Oregano
- Ook de oregano is voor mij een moeilijk gewas, weet nog niet goed hoe ik hier mee aan moet
- Salie
- De salie vormt een mooie grote bos, Als het bloeit is het echt een eyecatcher. Zo langzamerhand te groot voor ons gebruik.
- Laurier
- De laurier heeft het ondanks wat vorstschade in januari best naar de zin lijkt het. Dit voorjaar volop onooglijk kliene bloemetjes en dito kleine harde vruchtjes in het najaar.
- Mooie struik om regelmatig blaadjes te plukken uit de hele struik.
- Peterselie
- De peterselie die over bleef van vorig jaar heb ik nog naar behoefte van geoogst. Daarna nog gezaaid voor direct gebruik, In augustus wortelpeterselie op bed 16 en bladpeterselie in de tunnel. Daarvan regelmatig wat blad meegenomen voor direct gebruik
- Rozemarijn
- Dit jaar weer stekjes geknipt van ca 10 cm en laten wortelen in water. Na verspenen in potjes toen ze ca 20 cm groot waren bij de tijm gezet. In de winter op bed 29 bij het centrale pad afgezet met 4 struiken. De struiken kan ik volgend jaar gebruiken, Dan neem ik ook weer nieuwe stekken,
- Hysop
- Dde hysop dreigde verloren te gaan tussen het knopkruid. Heb 5 plantjes kunnen redden en in een container gezet. De container in december in de grote kas geplaatst, Heb nog niets met het kruid gedaan.
- Oost Indische kers
- De oostindische kers heeft zichzelf op bed 19 uitgezaaid en is opgekomen toen de tuinbonen "klaar" waren. Regelmatig blad en bloem voor gebruik in salade geoogst. In november de planten uitgetrokken en in gaasbakken laten drogen, Daarbij de zaden geoogst en als kappertjes verwerkt
- Kamille
- De kanille heeft zich spontaan uitgezaaid op de tuin, Ik doe er eigenlijk niets mee.
- Goudsbloem
- De bloemen van de (akker)goudsbloem gebruiken we in de salades. De akkergoudsbloem laat ik nu zo'n beetje door de hele tuin opkomen. Ik heb sterk het gevoel dat het helpt bij het verdrijven van de veenmol. Zeker bij de wortelen. Ik weet nog niet op welke gewassen het een negatieve invloed heeft.
- Gemberorchidee
- De bloem regelmatig meegenomen ter verrijking van de salades Pas volgend jaar ga ik kijken of ik iets met de wortelstokken kan doen
Bloemen
- Dahlia
- Leeuwenstaart
- Jacobsladder
- Kooltje vuur
- Astroemeria
- Tulp
- Boshyacinth
- Agapanthus
- Daglelie
- Bergventaurie
- Brede lathyrus
- Breed klokje
- Ruig klokje
- Gras klokje
- Zonnebloem
- Pioen
- Brandende Liefde
- Papaver
- Herfst annemoon
- Lupinen
Leermomenten
- Tuinbonen slechts kort voorweken. Hooguit een paar uur en dan behoorlijk droog zaaien.
- Meloenpeer heeft steun nodig. Volgend jaar een deel in de kas en een deel buiten zetten.
- Yacon ruim planten. Een deel in de kas en een deel buiten
- Zoete aardappel langs steungaas planten zodat er geen energie in het maken van stekken verloren gaat.
- Bij de aanschaf van zaden ga ik toch wat meer naar de betere selecties kijken ipv de standaard zaden.
- Voor de tomaten ga ik me wel beperken tot de wat lagere rassen. Dat werkt ook in de grote kas een stuk prettiger.
- Rucola planmatig zaaien met 2 weken tussenruimte op een regel van 1 meter lang. Wel de verschillende soorten door elkaar vermengen.
- De aardappelen zet ik volgend jaar weer in containers, waarbij ik de containers ca 30 cm diep ingraaf;
- de drainage gaten zitten dan zo diep dat ik verwacht dat de veenmol er niet doorgeen kruipt,
- de waterhuishouding zal veel natuurlijker zijn dan bij het plaatsen op de aarde.
- Voor de schorseneren boor ik weer een diep gat van ca 2 cm doorsnede dat ik vol laat lopen met losse fijne aarde voordat ik het zaad er op leg.
- Voor Broccoli ga ik toch de telers selectie gebruiken. Het standaard gewas geeft zulke iele stronken.
- Kousenband heeft naast warmte ook veel vocht nodig. Dat is best goed gelukt dit jaar.
- Tomaten waren voor mooi echt wel te veel. Kan wel wat minder volgend jaar.
Naamdeel
-
Ingedeeld bij
-
Hits771 views