2023 maart
Lessons learned maart
02-04-2023 in maandnr 3-
Seizoen: 2023
- Algemeen: In maart heb ik
- Meer opvulmateriaal in de vertikale vlakken van de piramide gezet om uitspoelen te beperken.
- In de tunnelkas een tweede teeltlaag gemaakt zodat ik meer zaailingen kwijt kan. Daarvoor heb ik de gaasbakken gebruikt.
- Ik heb verschillende zaden in potjes en bakjes gezaaid in de tunnelkas. Daarvoor gebruik ik de minikasjes van Action en de minkasjes die ik een paar jaar geleden bij Ikea heb gekocht. In principe vul de bakken van deze minikasjes met water als ik kom en giet ze weer leeg als ik wegga.
- Bij Ikea heb ik grote platte ondiepe rechthoekige bakken gevonden, waar ik potten in kan zetten met verspeende zaailingen. Na het verspenen geef ik ruim water zodat er hooguit een paar mm water uit de potjes in de bak komt.
- Grote lap vliesdoek (16 bij 40 meter) kunnen bemachtigen, zodat ik voorlopig vooruit kan om mijn gewassen te beschermen tegen insecten die van buiten komen.
- Hout verzameld om het schuurtje dat vorig jaar was weggewaaid gedeeltelijk weer op te bouwen
- Duidelijke afzetting gemaakt voor de bedden bij de schuur met een laag hekje.
- Tunneltje gemaakt voor de zoete aardappel zodat de ruimte in de kas vrij komt voor het verspenen van tomaten etc.
- In Amsterdam bij de fruittuin van West de seedsavers markt bezocht en een aantal (natuurlijk te veel) interessante zaden meegenomen die ik wil gaan proberen
- Planten: In maart heb ik
- Plantuien en sjalotten (uit eigen teelt) op de piramide geplant tussen mulch van rietstengels.
- Stengleui Ishikura uithrplant op de piramide.
- Peultjes uitgeplant langs steunmateriaal
- Opperdoezen geplant en toegedekt met blad. Blad vastgelegd met groentekratten.
- Ik heb verschillende zaden in potjes en bakjes gezaaid in de tunnelkas. Daarvoor gebruik ik de minikasjes van Action en de minkasjes die ik een paar jaar geleden bij Ikea heb gekocht.
- De Hyskin uien uit de zaairij in de kas in potjes in de grote Ikeabak gezet.
- Gele mosterd gezaaid tussen de knoflook en als mulch rottende plankjes van de kleine pallets gebruikt.
- Op de kop van het bed met de knoflook heb ik zaad van gele morgenster verdeeld. Dit is een proef en zou kunnen leiden tot een gewas dat lijkt op witte schorseneer. Het gaat om zaad dat ik zelf uit ongepland groen heb geoogst en had een grote variatie in zaaddikte.
- Einde van de maand kunnen een aantal gewassen weer naar buiten. Het gaat nu om de 2e zaai van paksoy, de rode voorjaarskool, broccoli, sptskool en knolvenkel. Ik bescherm ze buiten nog met mulch en vliesdoek.
- Aardappelen roseval ondiep geplant en toegedekt met mulch en vliesdoek. Roseval en paksoy delen een bed.
- Een laatste serie tomaten en aubergine gezaaid in de propagator
- Nieuwe tuinbonen gekocht en gezaaid aan weerszijden van het bed met paksoy en roseval.
- Leermomenten:
- Op de (oranje) plantlabels houdt de watervaste stift niet. Ook balpen niet maar daar is de inkrassing van de stift nog wel te lezen. Er moet toch een andere manier te vinden zijn voor (her)bruikbare plantlabels.
- Waxinelichtjes rond 10 uur geplaatst redden het de nacht over. Echter voor langere nachten is het raadzaam naar langer brandende kaarsen om te zien.
- Het watergeven in de minikasjes is bewerkelijk en ik heb nog niet helder of dit wel gaat werken. Soms denk ik dat de aarde toch te nat is en op andere momenten te droog. Ik ga me orienteren op het gebruimbam Olla's
- KIk twijfel aan de tomaten en pepers die in de kas staan. Mogelijk toch te koud geweest. Ze zien er niet echt florisant uit.
- De methode met het stekken van de zoete aardappel door die op een laagje vochtige aarde te leggen werkt goed. Er komen per knol circa 20 stekken die vlot wortelen in water. Bij het uitplanten in potten verlies ik er wel een paar, maar er blijven toch genoeg over om te ruilen. Ik heb nu plaats voor 20 stekken.
- Zaad van tuinbonen loopt na een jaar sterk achteruit in kiemkracht.
Lees voor meer details de items in het logboek
-
Categorie