2023 augustus
State
Gepubliceerd
Lessons learned augustus
03-08-2023 in maandnr 8Album
-
Seizoen: 2023
Algemeen
- Augustus was een natte warme maand..
- Het ongewenste groen schoot omhoog. Ik grijp daarom terug naar het afdekken met karton.
- Ongewenst groen pluk ik wel weg tussen de zaairijen
- Ik heb een ton klaar gezet voor het vergisten van smeertwortel tot gier waarmee ik wat extra boost wil geven aan de planten op de tuin.
- De vroeggelegde bonen gaven een matige opbrengst, de Zwolse boon heeft zich niet hersteld van de zomerstorm Poly. De sikkelboontjes en bonen van Velt beginnen nu oogst te geven
- De eerste droogbonen kan ik plukken
- Kousenband houd ik in de kas goed vochtig om de tropische klimaatomstandigheden na te bootsen. Daarnaast geef ik een keer per week een gieter smeerwortelgier. Deze begint deze maand volop productie te geven Duidelijk is dat ik niet te maken heb met een zaadvast ras. Ik lichte wat weke kousenband en donkere stevige kousenband. De tweede vinden wij de beste,
- In de polykas volstaat het om wekelijks een sessie water in te pompen. Door verdamping en condensatie blijft het daar vochtig genoeg
- Het ongewenste groen schoot omhoog. Ik grijp daarom terug naar het afdekken met karton.
- Het timeslicen van enkele standaardwerkzaamheden lukt aardig (zoals het schoon houden van de grenspaden. Meer langdurige trajecten die niet tijdkritsch zijn (bijv verwijderen teeltpiramide) kunnen ook even stilliggen. Het project van de herinrichting de composthoop heb ik kunnen afsluiten. Het vervolg is dat ik de hoop nu vochtig houd.
- De herinrichting van de wal bij de compopsthoop is verlengd tot voorbij de oude teeltpiramide. Ook het tegelpad is zover klaar. De rest van het pad zal even op zich laten wachtenm want er zijn meer tijdkritische werkzaamjeden op de tuin te doen.
- De polykas is zo ver afgewerkt zodat de deuren vastgezet kunnen worden. Een aantal innovatieve ideen heb ik benoemd om de komende tijd uit te werken.
- Het aardbeienbed met de ananasaardbei heb ik leeg gemaakt. Stekken geselecteerd om op het nieuwe bed te planten. Daarna een paar keer diep geschoffeld en ongewenst groen afgeraapt. Ligt klaar voor de rabarber.
Planten
- De in juli opnieuw uitgeplantte spruitkoolheeft een redelijekmdoorstart gemaakt, als zij de stengels wel erg krom.
- De kool die ik in juli heb uitgeplant kon ik met moeite "schooin houden". Nauwelijks heermoes, maar heel veel snel groeien knopkruid dat ik vooral heb uitgetrokken en tussen de planten heb gelegd. Ik koet helaas vaststellen dat het er op lijkt dat ik veel last heb gehad van koolvlieg of van slakken die de koppen hebben weggevreten waardoor ik weinig opbrenbts van de rode, witte en bloemkool verwacht.
- De in julie gezaaide sla heeft niets gedaan. Wel een mooie start van de rucola, radijs en zomerwortel.o
- De tomaten groeien geweldig. De oogst begint volop in augustus en ook vergt het bijhuden van het dieven veel tijd.
- Ik verwijder steeds de onderste bladeren en bind de platen zonodig opnieuw op.
- Wekelijks geef ik een sessie water. Door condensvorming blijft het vochtig genoeg
- De pepers en paprikas hebben toch te veel gelden vanm de "bouwwerkzaamheden" aan de kas en zullen weinig opbrensgt geven.
- De peer-meloen groeit sterk, Ik tik de stengels vrijwel dagelijks aan in de hoop dat er vruchtvorming plaats gaat vinden. Dat ga ik waarschijnlijk pas in oktober merken.
- De citroenstruik heeft inmiddels weer een aantal takken tot 50 cm hoogte.
- Als de yacon inder de grond net zo veel geeft als biven de grond komt er een rijke oogst.
- De kousenband krijgt 2 keer per week een sessie water en wekelijke een gieter smeerwortelgier. De kleurverschillen die ik eerder opmerkte kunnen ook te maken hebben met het verschil in ras. de planten het licht peulen hebben ook lichter blad.
- In de tunnelkas heb ik in trays gezaaid en later in P9 potten verspeend herfstprei, ui white lisbon, chinese knoflook, nieuwzeelandse spinazie, rode zonnehoed, knolvenkel, bietjes en broccoli. Na het verspenen heb ik de prei binnen gehouden, omdat die de mislukte teekt van de zomer moet gaan opvangen. De rest heb ik vrij snel naar buiten gezet in de week meet wat lagere temperaturen. Bij het verspenen heb ik zo veel mogelijk de regel van 3 aangehouden. 3 plantjes in een pot. Na het verspenen heb ik de een theelepel lavameel per potje toegevoegd
- Buiten heb ik nog gezaaid radijs, sla, peterselie, lepelblad bietjes en zomerwortel.
- De struik sperzieboontjes waren half augustis al klaar en hebben minder opgebarcht dan ik verwacht had, Daarentegen zijn de sikkelboontjes en de boontje van Velt vanaf half augustius volop gaan groeien en geven behoorlijk wat oogst.
- Aardbeien zijn geplant, 16 vroege, 16 midden, 16 laat. Elk ras 2 rijen met 8 planten. Ik heb nieuwe planten gekocht. Verder heb ik 24 ananasaardbeiplantjes van het oude bed gehaald. Het bed heb ik aan de voorzijde duidelijk afgezet net een hek. Tussen de rijden met planten heb ik een veur liggen waarin ik over composteerbaar materiaal wilgentakken vol met bald heb gelegd. Ik verwacht dat ik in deze veuren voldoende water kan blijven brengen zonder dat de planten natte voeten krijgen. Met get composteerbare mnateriaal en de werking van het wilgenextract verwacht ik ik goede en sterke planten.
- De zoete aardappel laat zich gemakkeliojk weg voeren van de buine bonen naar het vrije gedeelte naar de bessenstruiken. Ik zie mooie stevige uitlopers.
- De zonnebloemen staan er als een prominente haag heel mooi bij. Ook de vogels weten ze denk ik goed te vinden.
- De leeuwenstaart waar ik vorig jaar zo enthousiast over was lijt in een jing stadium veel op het nog niet bloeiende knopkruid. Daarom heb ik daar te veel van weggehaald. Alleen waar ik vergaten was te snoeien staan er nu een paar die in bloei kunnen komen.
Leermomenten
- Knopkruid of heermoes? Waar de heermoes minder prominent aanwezig is schiet het knopkruid omhoog en vertickt het gewenst gewas. Ik grijp daarom terug naar het verstikken van het ongewenste groen met karton.
- Volgend jaar de indelling van de tunnelkas wat meer aanpassen aan groeikracht van het gewas en wat minder tomaten zetten, want het zijn er wel heel erg veel dit jaar.
- Voor volgend jaar ga ik denk ik meer en vroeger gebruik maken van de methode van het gebruik van de nieuwe zaaitrays. De grotere cups werken prettiger dan de kleinere cellen. Helpt mogelijk ook om de gewassen beter ip naam te houden.
- Voor de plantlabels ga ik zeker verder door ze te maken van Yoghurt emmertjes nadat ik het schrijfoppervlak ruw heb gemaakt. Maar niet de deksels. Ik ga ze uit de zijkanten knippen zodat ik groete labels kan maken.
- Timeslicen lijkt een goed optie om de werkzaamheden op de tuin in te plannen.
-
Categorie