Beter uit jouw IK

Wie niet buigt in de schepping leert er nooit van te genieten

Teilvkrek mijn tuin Paradijs

Maart 2021

Op dit deel van de website volg je de ontwikkelingen in mijn tuin. 

Ik maak dit gedeelte vooral voor mijzelf om ervaringen vast te leggen. Dat doe ik zo veel mogelijk direct op mijn tuin met de telefoon in het logboek. 

Maar er is meer

Een activiteit op mijn tuin hangt altijd in een geheel van informatie en meningen. Daarom heb ik eerst gewerkt aan een structuur waarin ik informatie uit alle facetten van mijn tuinavontuur kan verzamelen. Ik kijk daarbij minder naar de vorm dan wel naar de informatie waarde die ik zo veel mogelijk in structuren heb vastgelegd.  In mei 2020 zijn de structuren gebouwd .  De inhoud komt nog en moet voor een groot deel nog worden samengesteld uit de kladnotities van de voorgaande jaren. Tussen mei 2020  en januari 2021 heb ik nog verschillende verfijningen aangebracht.

Leidend is dus dat ik mijn logboek kan bijhouden en informatie kan toevoegen als die zich aanbiedt en wanneer ik tijd (en zin) heb om het op te schrijven.

Ik ben van nature lui, dus zal ik veel eerder links delen dan uitgebreide artikelen schrijven. Daarbij  probeer ik links te delen over zowel de industriële teelt,  de professionele  teelt als de hobby teelt.

Ik probeer mijn tuin zo veel mogelijk te benaderen met de technieken van de permacultuur.  Dat betekent dus niet dat ik mij in de links beperk tot deze technieken. Voor een holistische benadering zoals de Bijbel die beschrijft is het immers noodzakelijk dat ik de mij bekende informatie deel ongeacht of deze komt uit de  hoek van permacultuur, biologische teelt of de traditionele teelt.  In de achtergrond artikelen neem ik de ruimte om mijn gedachten daar over te delen.

Dit vind je onder de menuitems :

 Achtergrond  Gedachten en overwegingen waarbij ik niet alleen het beheer en de observaties op mijn tuin in ogenschouw neem, maar ook probeer te reageren op trends en opmerkingen die ik op de verschillende  fora tegen kom.
Logboek Bevat een overzicht van de historische ontwikkeling van het domein Teilvkrek. De basis  komt uit mijn logboek.  Het logboek  is toegankelijk, vanuit de invalshoeken van de hele tuin, de gewassen die ik teel en de afzonderlijke teeltbedden.  Vanaf januari  2021 zijn de logboeken  volledig, Daarvoor moet ik nog veel overnemen uit de kladblokjes en notitieboekjes van de tuin. (of ik dat ook nog doe ?? Ik denk het niet.)
 Gewassen Bevat de beschrijving van de gewassen die ik teel of die spontaan ongeplanned op de tuin verschijnen.
Teeltmethoden In grote lijnen volg ik de methoden binnen de permacultuur. Elk gewas heeft echter de eigen specifieke teeltwensen of kent meerdere  methoden om van zaad tot oogst te komen. Ook zijn er specifieke algemene technieken voor zaaien en opkweken. Deze methoden en technieken vind je hier verrijkt met mijn eigen ervaringen en  commentaren uit diverse fora.

Maak het zelf

Met een beetje fantasie en zelfs onhandigheid kun je de kosten voor de tuin enorm beperken. Hier geef ik mijn verzinsels en verwijs ik naar anderen die beter zijn in hun presentatie dan ik.
Beheer Eigenlijk niet bedoeld voor publicatie. Maar omdat hier toelichtingen staan op de terminologie die ik gebruik kun je hier ook rustig rondkijken.

 

 

Ik vind het leuk dat je contact met me opneemt over mijn tuinervaring op Rekliz ed Teilvkrek. Ik ga je commentaar zeker ter harte nemen.

Tips of opbouwende kritiek hoor ik graag.

Als je negatief commentaar hebt ook goed, maar motiveer het dan wel netjes zodat ik er wat van kan leren.

2000 Karakters over
security image

 • DSC03937.JPG
 • DSC03941.JPG
 • DSC03946.JPG
 • DSC03947.JPG
 • DSC03948.JPG
 • DSC03963.JPG
 • DSC03964.JPG
 • DSC03965.JPG
 • DSC03968.JPG
 • DSC03974.JPG
 • DSC03975.JPG
 • DSC05269.JPG
 • DSC05270.JPG