Wat |
Zaden in lauwwarm water weken. |
Doel |
De zaadhuid week ter maken zodat de zaden sneller kiemen. |
Voorbereiding |
Zorg voor voldoende goede droge zaden. |
Hulpmiddelen |
Bakjes net groot genoeg om de zaden in te doen. Voor kleine zaden gebruik ik sausbakjes van 5 en van 30 cc. voor grote zaden als bonen gebruik ik ook jampotjes of yoghurtbekers. |
Hoe |
Laat de zaden 12 tot 24 weken. Leg ze na het weken op een keukenpapier zodat ze het ergste nat verliezen. Daarn zijn ze klaar om te zaaien. |
Werking |
Doordat de zaadhuid weke wordt zal de kieming vlotter verlopen, waardoor de slagingskans van het kiemen groter wordt. |
Voordeel |
Sneller kiemproces. Minder zaad nodig |
Nadeel |
Vooral bij kleine zaadjes erg pietepeuterig geknoei. Bij te lang weken grotere kans op rot. |
Vervolg |
Na het kiemen zo veel mogelijk de zaden afzonderlijk de ruimte geven om te groeien in goede zaaigrond. Zorg voor voldoende warmte. Zodra het eerste groen verschijnt voldoende licht om de kiemen een goed vervolg te geven. |
Materiaal |
Goede zaaigrond, Potjes, zaaitray of bakjes om in te zaaien. Een beetje wilgenwater zal de gezondheod van de kiemplantjes versterken. |