2024 logboek van week 31
Status
Gepubliceerd
Hoort bij
Tuinmaand: 2024 08 augustus
Andere jaren
-
09-08-2024 in week 31: Oogsten, schoonmaken en planten in augustus
Dit heb ik gedaan deze week
Algemeen
- De vroege aardappelen moeten hoognodig worden gerooid en de vrijkomende ruimte met de gaten waar de containers hebben gestaan kan ik goed gebruiken om overbodig groen op te stapelen.
- Deze week besloten om de tuin planmatig helemaal te wieden. Daarbij luister ik goed naar mijn tijdelijke lichamelijk beperking. Het herstel lijkt voorlopig best voorspoedig te gaan, maar ik blijf graag aan de veilige kant.
- Dit betekent niet dat ik ben bekeerd tot eem "zwarte" tuin, maar de pragmatiek van dit moment vraagt even om een snelle aanpak van het teveel aan overbodig groen. Vooral de sterke verspreiding van basterdwederik en europese hanenpoot vraagt robuust ingrijpen. Met de ervaring van vorig jaar over knopkruid ga ik daarom rigoreus te werk. Ik ervaar hoe prettig het is dat de tuin nu een losse rulle bewerkbare bodem heeft. Daardoor kan ik ook de zodevormende hanenpoot relatief gemakkelijk verwijderen.
- Het uitgetrokken groen verzamel ik in principe op de paden waar ik het ook een paar keer in de week even losschoffel. Daarnaast stapel ik het in de gaten die achterblijven nadat de aardappelcontainers gelicht zijn en op de verhoging langs de grote kas aan de kant van de honingbessen.
Tuinactiviteiten deze week
activiteit | Beschrijving |
---|---|
Bed 01 schoonmaken | De komende weken wil ik proberen om een keer plan matig helemaal door de tuin te gaan en het overbodig groen zo veel mogelijk verwijderen.Op bed 1 geef ik ruimte aan de komkommer augurk en paarse morgenster.
De opstelling van het tweede steungaas maak ik ruim om daar stekken van de bewaartomaten te zetten.
Liefst leg ik het overbodig groen natuurlijk tussen de gewassen. Nu heb ik echter te maken met veel grote wortelkluiten met aarde die ik afzonderlijk wil blijven loshouden. Daarom leg ik het uitgetrokken groen op richels op de paden |
Bed 02 schoonmaken | De komende weken wil ik proberen om een keer plan matig helemaal door de tuiin te gaan en het overbodig groen zo veel mogelijk verwijderen.
Op bed 2 maak ik zo ruimte voor de schorsemeren en de zwolse bonen.
Als ik naar de peulen van de zwolse bonen kijk zie ik een grote variatie in de peulen, zoals ik ook al veel kleurverschil in de zaden zag.
Ik pluk de bonen en die bonen die wat meer neigen naar de vorm van de snijboon verwerk ik als snijboon, de andere peulen verwerk ik als prinsesseboon.
Ik pluk de bonen jong en de enkele peul die aan mijn spiedende oog ontsnapt laat ik rijpen, zodat mijn nieuwsgierigheid bevredigd wordt als ik ze volgend jaar weer ga zaaien.
Vooral onder de mispelstruik wordt ik geconfronteerd met lastig groen. Daar zijn enkele woekerende brandnetels, distels en pollen kweekgras die gebruik hebben gemaakt van de verminderde aandacht voor onder de struik.
Vooraan begint de crocosmia/montbretia te bloeien en ik neem een bos mee voor op de vaas. Geeft een mooie variatie met de dahlia |
Bed 02, 03, 04 en 28 prinsesseboontjes plukken | De prinsesseboontjes volgens de indeling die ik nu hanteer omvatten de blauhilde boon, zwolse boon, purple queen en fandango.
Die bonen staan verdeeld over een aantal bedden verspreid over de tuin.
Tijdens het plukken trek ik ook overbodig groen uit en leg dat als groene mulch tussen de planten. |
Bed 05 en 06 (gele lupine) schoonmaken | Op de bedden 5 en 6 heb ik na het oprooien van de uien en knoflook gele lupinen gezaaid.
De opkomst lijkt matig.
Dat komt denk ik ook omdat er veel concurrentie is van knopkruid, vogelmuur, melkdistel, akkergoudsbloem, basterdwederik en europese hanenpoot.
Het vereist de nodige zorgvuldigheid, focus en geduld om dit ongewenste of overbodige groen te verwijderen.
Ik leg het overbodige groen op de paden.
Er is groot verschil in de grootte van de gele lupinen en mogelijk komt er nu ook nog wat op. |
Bed 08 en 09 (aardbeien) schoonmaken | De aardbeiplanten staan er nu echt weelderig bij. Tijd om het geheel weer in fatsoen te brengen.
Het overbodig groen laat zich eenvoudig verwijderen. De uitlopers die op de richels staan laat ik staan, zodat volgend jaar de planten de rijpende aardbeien beschermen tegen de vogels.
Alle uitlopers die de geulen oversteken verwijder ik. De heermoes leg ik in de geulen. Zo snel mogelijk gaat nu ook het karton aangevuld worden.
Ik kon helaas niet het hele bed gedaan krijgen. Volgende week weer en week voor de laatste rijen. |
Bed 15 schoonmaken en kamille plukken | Vanaf achter de dahlia trek ik het ongewenste groen uit.
Het groen (vooral heermoes en smeerwortel) tussen het steunhek voor de zoete aardappel en de haag van de zwarte bessen laat ik op de aarde liggen.
Aan de andere kant van het steunhek gaat het er om dat de zoete aardappel geleid wordt in het steunrek en de geplande gewassen gevrijwaard worden van concurrentie door ongewenst groen.
Het stuk tussen de dahlias en onder de josta bes heb ik deze week nog niet kunnen doen en komt later nog aan de beurt.
De rijtjes met zaaigoed geef ik om de dag een gieter water totdat er flinke groei is.
De bloemen van de roomse kamille verzamel ik om te drogen en dahlia pluk ik voor op de vaas.
|
Bed 16 schoonmaken en zonnebloemen snijden | Het groen dat op het pad tussen bed 15 en 16 lag heb ik verwijderd en in de gaten gelegd waar de vaten van de roseval aardappelen hebben gestaan op bed 18.
Bloemen vrij gezet van overbodige groen en ook het kruidenveldje schoon gemaakt. Paksoy en radijs opgeruimd omdat het was doorgeschoten. De nimo ramenas en hysop staan er goed bij.
De rijtjes met zaaigoed voorp het bed extra water gegeven.
Zonnebloemen en dahlia's geplukt voor op de vaas. |
Bed 17 schoonmaken | Vooraan op, bed 17 staat nog vrij veel overbodig groen.
Op de rand zie ik nog een Asperge paarse beethoven omhoog schieten. Die laat ik voorlopig maar staan.
Verderop staat het bed vol daglelies en vlambloem.
Bij de Zinnia en zonnebloem verwijder ik weer overbodig groen.
Het pad tussen bed 16 en 17 in geintegreerd in dit bed met voornamelijk bloemgewassen onder de perenbomen.
De perenbomen zien er niet al te best uit dit jaar. Ik wil nog wel uitzoeken wat daar aan de hand is.
Op de scheiding met de kruidenhoek ligt nog veel overbodig los groen. Dat leg ik bij het andere overbodige groen in de gaten waar de aardappelcontainers stonden.
De kruidenhoek maak ik schoon en het overbodige groen stapel ik ook op in de gaten van de aardappelcontainers. Het rijtje pas geplante Zwartmoeskervel blijft staan. De rest verwijder ik en ik schoffel het bed diep. |
Bed 18-22 en 32 (Vroege aardappelen) oogsten ronde courgette | De vroege aardappelen moeten hoognodig geoogst worden.
Ik luister goed naar mijn lijf als ik de containers leeg haal en de kleine emmmertjes met aarde tijdens het rooien uit de containers schep en in voorraadbakken gooi.
Daarbij verkruimel ik de klei zoveel mogelijk en vermeng dit met de tuinaarde uit de containers.
De containers met voorraad gemengde aarde zet ik op het pad tussen bed 18 en 19 en naast het pad tussen de sloot en bed 32.
Het wordt nog een uitdaging om deze voorraad een goede plek te geven en te verrijken zodat ik deze volgend voorjaar kan hergebruiken.
Wortelstrengen van kweek en haagwinde die ik tegenkom verzamel ik en laat ik drogen om ze later als ze goed droog zijn in de compostton te kunnen doen.
De gaten die over blijven nadat ik de containers weggenomen heb laat ik zo.
Daar stapel ik later het overbodige groen in dat vrij komt als ik de teeltbedden klaar maak voor het planten van de winterkolen.
Op bed 18 2 ronde courgettes meegenomen. |
Bed 19-22 winterbloemkool uitplanten | Het zaaigoed dat ik in wcrollen verspeend heb is nu ca 6 cm groot en kan overgezet worden naar teeltbed.
Op de bedden 19, 20, 21 en 22 is ruimte vrij op de winterkool tussen te planten.
Op bed 22 gebruik ik de rijen die vrijgekomen zijn door het oprooien van de uien.
Ik verwijder op de bedden met kool de bloeiende kool.
Ik hergebruik de lege plaatsen. |
Bed 24-26 tomaten dieven, kousenband en augurken oogsten | In de kas is het zo langzamerhand een grote wildernis.
De olijfkomkommer laat hele kleine bloemetjes zien, maar ik zie nergens een begun van vruchtjes. Daarom knip ik ze bij de grond af en als ze wat indrogen kan ik ze eenvoudig verwijderen.
Ik doe weer mijn om de dagelijkse ronde om de tomaten te dieven. Het lijkt wel of ze steeds harder willen groeien. De dieven komen op elke hoogte. De nieuwe rijping van de tomaten is nog niet op gang gekomen. Er hangen wel veel groene tomaten.
De niet geplande zonnebloem verwijder ik, want die neemt te veel ruimte weg voor de punt paprika in de hoek. Een groene puntpaprika breekt af en gaat mee naar huis,
De kousenband lijkt ook wat rust te nemen, of is er te veel concurrentie? Wel moet ik iedere dag controleren, want als ik een dag over sla zijn ze al weer te taai. Volgend jaar toch maar een ander ras kiezen.
De eerste augisrkjes laten zich zien, Als alles geoogst wordt wat ik nu als 1 cm grote vruchtjes zie kom ik vast potten te kort.
Verder trek ik iedere keer wat overbodig groen weg en geef ik om de dag water via de olla's en een keer in de week leg ik de slang in het middenpad als de waterbak vol is.
|
Bed 27 (blauwe en honingbes) opruimen | Ik heb de verhoging tussen de kas en het bessenbed aan de zijkant met de restanten van de halve pallets verstevigd zodat ik overbodig groen daarachter kan opstapelen. Daarmee hoop ik een betere bescherming tegen winterse koude te bereiken in de kas.
De bogen waar de netten over hebben gezeten heb ik afgebroken.
Alle groen onder de struiken los geschoffeld, verwijderd en opgestapeld op de verhoging langs de kas.
De honingbes gesnoeid zodat er voldoende loopruimte is tussen de kas en de bessen struiken. Al het "dode" hout verwijderd.
De gesnoeide takken gebruik ik als stekgoed. Ik zet er 30 verdeeld over 3 10 liter potten in tuinaarde van bed 29. De takken knip ik op 15 tot 20 cm. Sommige jong hout en sommige twee of meerjarig hout. Nadat ik de stekken in de aarde in de potten heb gestoken geef ik veel water. De potten graaf ik voor de helft in opdat de aarde onder in de potten in contact blijft met de aarde in de tuin. Ik wil proberen een deel van de stekken tot stammetjes op te kweken.
De blauwe bes hoeft nog niet gesnoeid te worden. |
Bed 28 en 29 (asperges) opruimen. wijnbes plukken | Bedden 28 en 29 heb ik een beetje links laten liggen. Nu ga ik het grondig opruimen. Alle overbodig groen gaat er af. Alleen de bonen langs het hek, de yacon, de tijm en rozemarijn en ongeplande aardappelen blijven staan. Ik zie dat er ondanks alles nog 4 aspergeplanten wat laten zien. Die markeer ik. Weet nog niet wat ik er mee ga doen.
Ik verwijder al het overbodig groen en ook het oude groen dat er ligt haal ik weg, zodat ik een goed overzicht krijg over het bed. Ik trek het bed zo veel mogelijk glad en schoffel nog eens extra diep.
Al het afval stapel ik op op de verhoging langs de kas aan de kant van de blauwe bessen en honingbessen.
Van de wijnbes achterop het bed langs het grenspad kan ik nog wat vruchten plukken. |
Riet uittrekken uit sloot testen | Direct op de hoek van de tuin trek ik enkele pollen riet uit de sloot langs de tuin om de benodigde kracht te testen.
Dat valt reuze mee dus kan ik proberen om de komende tijd regelmatig een paar bossen uit de sloot te trekken en in de compost-ton te zetten.
Omdat het riet nogal woekert vanuit de ondergrondse uitlopers durf ik het niet aan om dit om daarmee de slootswal verder op de bouwen.
In de compostton zal de afbraak beter plaats hebben. |
-
Ingedeeld bij