2024 logboek van week 34
Status
Gepubliceerd
Hoort bij
Tuinmaand: 2024 08 augustus
-
30-08-2024 in week 34: Oogsten, zaaien en sloot schoonmaken
Dit heb ik gedaan deze week
Algemeen
- Deze week verder gegaan met oogsten en weer najaarsteelten gezaaid.
- De slootswal voor de tunnelkas (Bed 31)helemaal schoongemaakt en alles op de wal gelegd tussen het tegelpad en de sloot. Nog wel even kijken of het daar kan blijven liggen. Vooral het verwijderen (inkorten) van de gele lis viel erg mee. Als de wortelstok eenmaal door was kon de rest gemakkelijk uit de modder gedraaid worden.
- Slootswal voor bed 32 is lastiger. Daar ligt nog een oud stuk schoeiing een stukje van de wal. OOk hangt hier de begroeing verder over het water en is het zoeken naar vaste grond onder de begroeiing.
Tuinactiviteiten deze week
activiteit | Beschrijving |
---|---|
Bed 02 Frambozen plukken en nalopen | Deze week gebruik ik om de frambozen te kunnen plukken en regelmatig het grofst ongewenst groen te verwijderen. |
Bed 03 en 04 frambozen plukken, prinsessebonen en droogbonen oogsten | Deze week de gele frambozen en prinsessebppntjes blijven verzamelen.
De eerste droogbonen worden geel en kunnen worden geplukt.
Verder het grove ongewenste groen blijven verwijderen. |
Bed 10 Pastinaak zaaien | Tussen de asperges en het pad kan ik nog mooi een rij pastinaak zaaien. De winterkool die hier geolnad was kan ook in het stuk met de kool gezet worden |
Bed 15 en 23 josta, zwarte en rodebessen snoeien | Bij de jostabessen heb ik de meest wilde en kruisende takken weggesnoeid.Ook de takken die te ver overhingen naar het pad tussen bed 15 en 16 heb ik verwijderd.
Bij de zwarte en rode bessen heb ik alle grondscheuten met zwarte bast bij de grond af weggeknipt. (dat zijn scheuten van zeker 3 jaar oud Ik zet de draagscheten zo veel mogelijk vast aan een koord zodat ze niet te breed uitwaaieren.
Het snoeihout heb ik voorlopig op bed 28 en 29 gelegd tussen de paar opgekomen asperges. Zodra het blad los laat knip ik het hout kort vor het maken van terra petra.
De witte bessen omvatten vooral nog jonge stekken van een jaar oud. Daar doe ik nu niets mee. |
Bed 16 en 18 Rucola en uien oogsten | De rucola en snij paksoy zijn klaar en daarvoor maak mik deze twee teeltbedjes eerst schoon opdat er geen ongewenst groen tussen de oogst komt.
De alisa graig uien beginnen af te sterven. |
Bed 17 en 18 zaaien late tot winterteelt. | Ik maak nog een stukje schoon voor op bed 18. Schoffel diep en zaai nog wat voor de late teelt in geultjes waar ik het zaad in aandruk. Alleen de sla blijft op de oppevlakte liggen
Dat doe ik ook achterop bed 17 in de kruidenhoek.
Ik doe een proef voor de teelt van kerst aardappelen. De aardappelen hebben nu 3 weken in de koelkast gestaan.
Ik zet 10 cm aarde kleimengsel in een 15 liter container en lag daat 2 vitelotte noirs in. Die zet ik tussen het kruidenveld en de bloemen.
Ik zet in 7 containers van 10 liter ca 10 cm aarde kleimengsel en leg in iedere container een roseval (van ca 18 x 30 mm). Ik zet ze ook tussen het kruidenveld en de bloemen |
Bed 19-22 gieren, schoffelen en oogsten | Deze week zijn er weer een aantal kolen die klaar zijn om geoogst te worden. Eerst 2 rode kolen
De smeerworterlgier werkt natuurlijk niet alleen op de kool, maar ook op ongewenst groen. Daarom extra door de bedden om knopkruis, handjesgras en europese hanenpoot verwijdweren, Voor een groot deel kan dat door schoffelen.
Het gaat puzzelen worden de komende weken wanneer welke kool geoogst gaat worden en waar ik nwe kool tussen kan planten. |
Bed 24-26 tomaten dieven, kousenband en augurken oogsten | Ook deze week weer oogsten van kousenband, augurk en tomaat en ook het grote ongewenste groen verwijderen.
De sojaboon en hyacinthboon een beetje meer opgebonden.
De Actionbakkken die buiten stonden hebben van 24 op 25 augustus erg veel water gekregen. Ik zet een paar uur zo veel mogelijk op de zijkant zodat er zo veel mogelijk water uit kan lopen. Daarna houd ik ze beter binnen opdat ze niet opnieuw vol regenen en wat meer kunnen afdrogen.
De meloen blijkt geen meloen te zijn, maar een courgettte. Helaas zodra de vrucht zich zet begint die oom al te rotten. Ik verwijder de plant. Die gaat bij het compost.
Op bed 23a (verhoogde bed tussen de rode bessen en de kas) heb ik de pvc buizen geordend en het groen verwijderd. Hier is veel jong kweekgras gaan groeien dat ik zo veel mogelijk uittrek. Dit zal ik de komende tijd wel bij moeten houden. Ik heb het plan om het "afval" van de grenspaden hier op te stapelen af te dekken met karton en onder de kleine palletswvast te leggen.
De achterkant van de kas heb ik wat verwaarloosd. Hoognodig om daar de haagwinde en het kweekgras in toom te houden. Nu het wat rustiger gaat worden om mij heen hoop ik daar ook regelmatig aandacht aan te kunnen geven. |
Bed 31 Slootswal schoonmaken | Na de positieve test waarbij ik voor een stuk van de wal riet uit de sloot heb getrokken ben ik begonnen om de brandnetels uit te trekken en de stengels met blad voor te drogen in de tunnelkas.
Vervolgens heb ik een paar keer twee meter kunnen schoonmaken. Tenslotte kon ik vrij eenvoudig de gele lis uit de slootswal oprooien. Ik heb alles op de wal opgestapeld tussen de tegels en de sloot. Voorlopig laat ik dit hier nog even inzakken en kijk later wel hoie ik er mee om zal gaan.
De gele lis kon ik vanaf de kant lossteken met de spa en ook in het water kon ik de wortelstok een paar keer afsteken, waarna ik de stukken met een beetje woelen en wrikken met de hark op de kant kon trekken.
Het riet liet zich redelijk eenvoudig net een beetje woelen en draaien met grote stukken worte op de kant trekken. De hele wal voor bed 31 is nu schoon.
|
Bed 32 Aardappelen oogsten | Bij controle van de containers met aardappelen zie ik dat de middel en de late aardappelen zijn afgestorven. Ik zie niet direct sporen van Pythophtera, maar met de hoosbuien van afgelopen weekeinde en het wisselvallig vochtig warme weer van de afgelopen weken weet je het maar nooit. Mogelijk dat ook de groene mulch die ik heb gebruikt de stengels eerder hebben doen verteren. Ik besluit de containers leeg te halen en de aardappelen te oogsten. In kilo's lijken ze tegen te vallen, maar ze zijn niet aangevreten en mooi gaaf. Ik heb dus mooie aardappelen van een mooi formaat.
Bij het uitscheppen van de aarde uit de containers merk ik dat de klei nog wel in een laag in de containers zit. In deze laag zitten wel knollen maar de meesten zijn en boven gebleven. Ik kan nu niet vaststelen welke rassen de knollen in de stengelknopen vormen (dus als lagen in de containers aanleggen). Bij het uitscheppen bewaar ik de aarde (met klei) uit de containers. Later dit jaar ga ik nog een plek maken waar ik de aarde met de klei meng.
Volgend jaar als ik weer containers gebruik ga ik de aardappelen beter niet aan aarden met groene mulch. Ik kwam op dit idee omdat vorig jaar in de volle grond dit wel werkte. In de containers schijnbaar dus minder.
De restanten van de groene mulch laat ik in de gaten waar de containers stonden. IK moet nog wel uitzoeken hoe ik de bodem op het bed uitvlak als ik de inhoud van de containers in een voorraad bak ga bewaren. |
Bed 32 Slootswal schoonmaken | Na de positieve test waarbij ik voor een stuk van de wal riet uit de sloot heb getrokken ben ik begonnen om de brandnetels voor de helft van het stuk tussen de sloot ewn bed 32 uit te trekken en de stengels met blad voor te drogen in de tunnelkas.
De wal is hier nog minder stabiel dan voor bed 31. Veel brandnetel, kweekgras en helmkruid hangt in het water en heeft waterwortels. Ook staan er nog stukken van een oude beschoeing ca 30 cm van de kant in de sloot en ligt er veel meer zooi waar planten onder vast zitten.
Ik begin halverwege en werk terug naar de steiger. Voordat ik het groen uit de sloot op de kant leg oogst ik nog wel de smeerwortel en stop die in het giervat. Deze week ben ik gekomen tot aan de steiger. Daar staat de gele lis nog. Daar ga ik volgende week wel mee verder.
Ik ben wel begonnen om het ZO grenspad te schoffelen nu ca 6 meter. Ik schoffel het eerst en als het een dag heeft gedroogd wordt het groen verder gecomposteerd.
|
-
Ingedeeld bij