2023 logboek van week 28
Status
Gepubliceerd
-
15-07-2023 in week 28: Overbodig vakantiegroen verwijderen en oogsten
- Oogst , na de vakantie is er veel verschillend gewas te oogsten.
- Van de knolvenkel kunnen we net nog een maaltje redden.
- De sla staat er goed bij kunnen we van eten
- Nog één keer rabarber.
- Van de meerjarige bloemkool kunnen we ook weer een paar maaltjes afhalen.
- De Jostabessen en zwarte bessen hebben veel bessen laten vallen.
- De frambozen voor de zomerpluk kan ik als verloren beschouwen.
- Kruisbessen zijn rijp en inmiddels diep donkerrood
- Gele mosterd is voor een groot deel rijp.
- Knoflook is klaar en kan geoogst worden
- Snijbiet kan na schoonmaken ook gesneden worden
- Rode en witte bessen staan onder net en komen later wel aan de beurt.
- Onderhoud
- Zoals te verwachten was is er weer veel overbodig groen opgeschoten. Overal komt de knopkruid op zelfs zo overvloedig dat de heermoes het er tegen af legt.
- Op bed 15 doet de pastinaak die half onder de jostabes is komen te staan het best redelijk. Daar verwacht ik ook wel een redelijk oogst van. Even verderop staat het rijtje helleborus, daarzal ik nog wat tussen zetten uit de voortuin. De uien vallen hier sterk tegen. Moet er maar eens over nadenken op welke wijze ik dit bed het best en misschien op minder intensieve wijze kan gebruiken, De bessenstruiken zijn schijnbaar toch niet zo'n goede buur voor de groentegewassen.
- Op bed 16 is de snijbiet klaar om weer gesneden te worden. Maar nu eerst het overbodige groen er uit zodat de snijbiet schoon binnen komt. Hier staat voornamelijk heermoes en wat perzikkruid. Op de rij naast de snijbiet staat wat brave hendrik. Hopenlijk kan ik daar de komende week toch een testoogst doen. Voor de rest lijkt het of alleen de jacobsladder wat gewas geeft. Over de opgaande ereprijs en de gele monnikskap twijfel ik. Van de klokjes zie ik geen plantjes opkomen. Op het tweede deel van het bed lijkt de sla redelijk en staan er wat armetierige rode bietjes tussen het overgebleven opschot van de aardappelen van vorig jaar. De gele mosterd is in zoverre klaar dat ik het uittrek en op de kop in een grote doos zet.
- Op bed 17 staat voornamelijk heermoes op het voorste gedeelte tussen de bloemen en onder de perenboom. Er liggen veel peertjes op de grond. Van het kattenkuid verwijder ik de helft zodat de anjers wat meer ruimte krijgen. Het pad tussen bed 16 en 17 zal een wat meer natuurlijk verloop krijgen door de groei van de daglelies. Van de Cosmea hebben 6 plantjes de concurentie met ingewenst groen weerstaan en die krijgen de ruimte nu de heermoes en het knopkruid verwijderd worden. Ik leg het stro van de lupinen tussen de cosmea en de andere bloemen op het bed. De lupinen zijn uitgebloeid en ik knip de stengels af. De stengels met peulen zet ik weg is een grote emmer opdat de zaden zich niet door de hele tuin verspreiden. De aardappelen maak ik schoon en ik leg zo veel mogelijk overbodig groen tussen de aardappelen om de knollen te kunnen beschermen tegen direct zonlicht.
- Op het gedeelte achter de asperges is de concurentie tussen vooral knopkruid en melde met de bonen en zoete aardappel hevig. Het is echter vrij eenvoudig om het woekerende ongewenste groen tussen de bonen en zoete aardappel weg te halen. Helaas heeft de extra zaai van de tuinbioen hier heel weinig gedaan. De stengels van de zoete aardappel leg ik zo veel mogelijk naar de open ruimte waar ik de tuinbonen had bedacht. De klimbonen leg ik waar nodig langs het hek omhoog. Later nog eens een paar koorden boven het gaas knopen. De augurken en courgettes onder de constructie groeien wel maar ik zie nog weinig bloem en vruchtvorming. Hopenlijk gaan die er meer aan trekken nu het ongewenste groen weg is. De peterselieplanten zijn in bloei gekomen en die verwijder ik nu.
- De asperges. Ook tussen de asperges heb ik compost van de hoop gelegd, Gevolg is dat er nu heel veel ongewenst groen staat. Eigenlijk heeft dit bed weinig prio nu, maar ik maak toch een gedeelte schoon, Daarmee krijgen de astroemerias meer ruimte. Later de rest.
- Tussen de asperges en de polyas.
- Het bed met het golfhek. Dit lijkt dit jaar niet zo gebruikt te worden als ik had gehoopt. De peultjes zijn klaar en een gedeelte van de augurken en komkommers staat onder de constructie bij de bonen. Hier staat nog hoofdzakelijk heermoes met heel stukken europese hanepoot. Door de losse bodem zijn beiden goed uit te trekken.
- Op het bed naast het golfhek staan de zonnebloemen. Ook hier staan nu hele stukken met knopkruid en hanepoot, Ik leg het ogewenste groen naast derichel die ik gemaakt had toen ik de zonnebloemen plantte. Duidelijk is hiet het verschil in bewerkbaarheid te merken tussen de stukken waar de aarde hgoed los was en war ik resten van de oude houten kas had opgestapeld. Het laatste is veel moeilijker schoon te maken.
- Op het laatste bed voor de polykas zie ik wat vruchtzetting voor de kiwibes. Van de inkarnaatklaver kan ik de 4 planten die de concurrentie hebben overleefd de ruimte geven. Achter de kiwibes had ik 3 veuren met plantgoed, Alleeen van de selderij zie ik hoewel wisselend leuke plantjes die ik vrij kan zetten van het ongewenste groen. Dat ongewenste groen leg ik hier op het pad met de zonnebloemen en onder de zonnebloemen. In de derde veur ontdek ik een enkel plantje dat weinig kans maakt. Ik maak het schoon tot de polykas en leg het obgewenst groen op het pad langs de kas. Op het achterste gedeelte met de courgettes leg ik het ongewenste groen als mulch tussen de planten.
- De polykas laat ik nu nog even met rust. (zie bij schade)
- De bedden achter de polykas zijn behoorlijk dicht begroeid met gepland gewas en bessenstruiken zodat ik die even laat voor wat het is.
- Tijdens de regenbui zondagmiddag heb ik de tunnelkas gekuisd. Daarna 6 gieters water bij de kousenband en de watermeloen leeggegoten, Maandag en dinsdag 4 keer een accu leeggepompt in de kas, Dinsdagavond een mengsel vam koemest, magnesium en kalie gegeven op de vochtige aarde. Woensdag en donderdag nog eens water in de kas gepompt. Nu is het er wel nat genoeg voorr de watermeloen en de kousenband
- Bedden 1 tot 8 (vanaf de tunnelkas tot de pioenen)
- Het ongewenste groen tussen de kool verdeel ik. De kleine plantjes die wat in de verdrukking staan kan ik herplanten op opengevallen delen en open stukken tussen de schorseneren op bed 3.
- Het lijkt er op dat de schorseneren en de paarse morgenster een redelijke opkomst hebben, Opvallend is dat waar de prei niet is aangeslagen ik ook geen schorseneer of paarse morgester zie. Ook hier verdeel ik het ongewenste groen tussen de teeltrijen. Het valt wel op dat de bodem ondanks de vele regen afgelopen week erg droog is.
- De uitgedunde witlof staat er goed bij, de enkele doorgeschoten plant verwijder ik.
- Bij de aardappelen verwijder ik alleen het hoge ongewenst gewas en leg ik veel ander ongewenst gewas tussen de planten om de knollen te beschermen
- Bedden 10 tot 13 Tussen de pioenen en aardbeien.
- Vooraan is het slecht, De margrieten zijn helemaal verdwenen. Daar staan nu een aantal spontaan opgekomen aardbeien. Ook van de chysanten is niets te zien. Op de kop van bed 13 zijn alle kliene bakjes mislukt en op de voor de vacantie ingezaaide rijen staat alleen de rucola er redelijk bij.
- De grote witlofplanten witlof die ik in de veuren heb gezet staan er vroijwel noet zo mooi bij als op het zaaibed. Ze hebben ook het ongewenste groen voor een deel verstikt.
- In de veuren naast de grote wiltof planten is het huilen met de pet op. Het knopkruid, de melde en hanenpoot hebben vrijwel alles verstikt. Een paar selderij en dropplanten hebben het ongewenste groepen door staan
- De rijen met uien staan er nog, afwachten hoe ze nu nog uitgroeien. De wortelen tussen de uien zijn verloren te beschouwen.
- In het gedeelte tussen de witlof en de bonen doet alleen de boerenkool het goed. De late witte kool en rode kool redelijk. Die moet ik nu zsm uitplanten. De rest is als mislukt te beschouwen, Enkele hysopplantjes en thaise basilicum hebben de concurentie weerstaan.
- In het hek voor de klimbonen zet ik twee nieuwe lange palen die ik ook weer opnieuw schoor en aan het gaas vast zet. Daarna kan ik het ongewenste groen tussen de bonen verwijderen. Het is prettig dat de bonen in de rij dicht op elkaar staan en de rijen wat verder uit elkaar. Daarom kan ik het ongewenste groen makkelijk verdelen.
- De pastinaak die ik had laten staan heb ik weggegkipt en het zaad opgevangen en in de action bakje verder laten drogen.
- Schade. Helaas heeft de storm Poly op de tuin nog al wat te weeg gebracht.
- De wilgenhaag bij de sloot staat scheef. Ik begin om de haag nu (ipv in het najaar) stevig terug te snoeien. Verder zal ik een aantal nieuwe palen moeten zetten, want de palen die er nu staan zijn afgebroken en de wilgenstammetjes zijn scheef gewaaid. Ik ga de takken wel vast in de aarde zetten, want ik heb nieuw steunmateriaal nodig.
- De frambozen tussen de wilgenhaag en de tunnelkas hebben geleden onder de droogte en de storm. Er is geen zomeroogst.
- Veel peren en mispels liggen op de grond na de zomerstorm Poly ⇒. Vooral voor de peren betekent dit een kleine oogst later dit jaar. De mispel zat zo vol dat ik dat nog wel een goede oogst verwacht.
- De deur van de tunnelkas ligt er uit, maar die kan ik eenvoudig terug zetten. Ga wel kijken of ik een paar extra beugels op de drempel kan zetten zodat de deur en niet uitgetild kan worden. De folie in de hoek bij de tafel is duidelijk uitgerekt, Ik vermoed door het beuken van de artisjok tegen de folie.
- De artisjok en kardoen zij afgeknapt. Daarom verwijder ik alle stengels. Dat geeft wel meer overzicht over de bedden 1 en 2.
- De constructie van de polykas staat scheef. De deuren zijn er deels uitgewaaid. Zodra ik de tuin schoon heb ga ik de moeren van de leggers los draaien en duw ik de hele constructie weer in het lood. Daarna haal ik de hoeken uit de pergola ankers en zet ik balkjes 45 x 45 in de ankers, zoals bij de tunnelkas. Deze balkjes zet ik vervolgens vast op de verbinding van de eerste legger, en de onderste legger. Vervolgens maak ik 4 windverbanden tussen de eerste en de tweede legger. Als dit allemaal klaar is ga ik de overkapping op de kas zetten (ben blij dat ik dat nu nog niet gedaan heb). Tenslotte ga ik de voor en achterwand van de polykas opnieuw bekijken. In elk geval zal ik in de deuren exgtra voorzieningen moeten voor enkele afgebroken hoekjes.
- Het vogelscherm over de rode bessen is zo ver ontzet dat ik die zal moeten afbreken. Dat ga ik doen zodra ik de rode bessen ga oogsten. Dat zal mogelijk pas begin volgende week kunnen zijn, want de bessen zijn nog voldoende beschermd tegen de vogels.
- Het vogelscherm over de blauwe bessen is ontzet. Ik zie nog niet hoe ik dat nu recht kan zetten, Eerst even over nadenken.
- Het hekwerk met de bonen over bedden 10, 11 en 12 ligt half om. Zodra ik hier kom met wieden ga ik kijken hoe ik dit weer recht kan zetten.
Details
Datum | Omschrijving |
---|---|
12-07-2023 Gepubliceerd | 2307 Juli 2e week oogsten na de vacantie, Na de vacantie is er veel verschillend gewas te oogsten |
12-07-2023 Gepubliceerd | 2307 Juli 2e week opruimen na de vakantie, Na de vacantie is er veel verschillend gewas te oogsten |
Oogst
Datum | Omschrijving |
---|---|
16-07-2023 | Oogst tweede week juli 2023,
|
-
Ingedeeld bij
-
Hits342 views
-
Last modifieddinsdag, 23 januari 2024