Visie
Visie vertelt waarom je doet wat je doet en verbeeldt jouw toekomstdroom
Visie en spraakgebruik
De beschouwing op de visie in de eigen levenssfeer kan je niet isoleren van het algemene spraakgebruik over visie.
Het woord visie wordt dan in veel uiteenlopende betekenissen gebruikt. Ik vond een grote opsomming van min of meer synoniemen en van homoniemen.
Als je het woord visie ziet is het dus belangrijk om dat te verbinden aan de context van het gebruik.
In het algemene spraakgebruik ontdekte ik een principieel verschil in het gebruik van het woord visie;
- waarbij de functie van het woord visie essentieel is
- waarbij het woord visie een eigenschap verbeeldt
Over het algemeen beschrijft de visie de gewenste situatie ergens in de toekomst, De stip op de horizon, de droom van het ultieme doel dat bereikt wil worden. Dat kan echter niet zonder de drijfveer te benoemen waarom dat doel bereikt wil worden en waarom die stip op de horizon gekozen is.
Als eigenschap
Visie als eigenschap
- waarmee je in staat bent om de gebeurtenissen op korte termijn te relateren aan doelstellingen op de langere termijn,
- waarmee je in staat bent de doelstellingen op lange termijn te vertalen en te implementeren naar de dagelijkse praktijk,
- waarop je kijkt naar de gebeurtenissen om je heen,
- hoe je oordeelt over gebeurtenissen om je heen,
- in het centrale managementinstrument van een organisatie.
als functie
Visie als functie
Visie vragen op document/plan
- Context:Document/plan ter visie leggen
- Wat: De visie geeft aan wat een persoon of organisatie vindt van het document of plan met motivatie
Visie geven over de gebeurtenis
- Context:Visie geven op een gebeurtenis
- Wat: De visie geeft aan wat een persoon of organisatie vindt van een gebeurtenis en waarom op een bepaalde manier gereageerd wordt,
Visie hebben over een onderwerp
- Context: Visie hebben over een onderwerp.
- Wat: De visie is dan een wel overwogen mening over dat onderwerp en een evaluatie op een mogelijke ontwikkeling van dat onderwerp
- De visie kan geformuleerd worden
-
- ad-hoc naar aanleiding van de actualiteit
- vanuit de analyse van geformuleerde doelstellingen
-
- De visie kan geformuleerd worden
Visie op de toekomst
- Context: Visie omvat de beschrijving van doelstellingen met commentaar over een langere termijn in de toekomst
- Wat:
- Toeleven en najagen van een droombeeld op de toekomst geeft mensen de motivatie om de doelen te bereiken.
- Organisatie richt zich op de lange termijn doelen zoals die in de visie beschreven zijn.
Visie als management instrument.
- Context:Om een visie realiseren is de visie niet alleen een lange termijndoel maar ook het instrument om op het doel gericht te blijven
- Wat: De visie heeft dan tot doel om de samenhang te bewaren en sturing te geven aan andere managementinstrumenten bij het
- het motiveren van medewerkers
- het focussen van medewerkers op relevante activiteiten
- het scheppen van een kader aan de hand waarvan medewerkers kunnen afleiden op welke wijze activiteiten moeten worden ingevoerd in de organisatie en hoe deze activiteiten passen binnen een groter geheel
Visie om organisatie en omgeving te beïnvloeden
- Context: Om een visie te realiseren wordt de visie gebruikt om niet alleen de eigen organisatie te sturen maar ook om de omgeving te beïnvloeden naar een gewenste richting.
- Wat: De visie omvat dan de gewenste invloed op de cultuur in de omgeving van de organisatie en is daarmee richting bepalend voor de strategische planning van de organisatie
als levenshouding
Visie ontwikkeling als levenshouding
Als je de uitleg voor het visie diagram hebt gelezen begrijp je dat ik er vanuit ga dat de visie op het leven gebaseerd is op een hechte relatie met Jezus Christus. Die relatie ga je als mens vrijwillig aan. Het is de bewuste keuze die je maakt.
De één groeit naar die keuze toe, de ander maakt die keuze na een ingrijpende gebeurtenis gevolgd door een bezinning (evaluatie) op het leven. De nieuwe visie ontstaat dan in gebed en meditatie, waarbij je tijdens de meditatie de intense wens hebt dat Jezus je vult met Zijn Liefde en de Wijsheid van de Heilige Geest.
De meditatie stopt niet bij het leeg maken van jezelf. De meditatie gaat verder in de wens om door Jezus gevuld te worden met de Heilige Geest.
Een sporter stelt zichzelf doelen, dat is wat de omgeving kan zien. De sporter vindt de drive echter in het "plezier" dat aan het "spelletje" wordt beleefd. Daar haalt de sporter veerkracht uit bij tegenslag en bij "pijn". Als de sporter het plezier in het spelletje verliest komen de frustraties, zelfs als de resultaten goed zijn. Frustratie kost veel energie, zo veel dat de resultaten teruglopen en zelf "over-trained" zijn of "burn-out" dreigt. Pas als het plezier in het spelletje (met specialistische begeleiding) wordt hervonden vindt de sporter weer de energie, meestal worden de resultaten dan ook weer beter.
Als het tegen zit in het leven worden we met ons zelf geconfronteerd. Dat gebeurt vaak in een crisis situatie (in het model wordt dit verbeeld door de stippellijn vanuit de evaluatie). Dan blijkt hoeveel veerkracht we hebben en of we in staat zijn om het <gelukkig zijn> weer kunnen ervaren. Dat lukt niet zonder hulp.
Soms kan een professionele hulpverlener je op weg helpen en leert deze om de energie nog uit de eigen visie op het leven te tappen. Maar wat als we aan het eind van onze krachten zijn en in het moeras van een burn-out weg dreigen te zakken en ontdekken dat we aan het einde van onze je energie zijn en geen grond neer onder de voeten voelen. Kunnen we ons dan aan de eigen haren uit het moeras trekken?
Jezus is de bron van Levend Water (dus ook van energie). Als we een goede relatie hebben met Jezus Christus kunnen we alle sores bij Hem brengen en bij Hem achter laten. Hij geeft nieuwe kracht, vaste grond onder de voeten en een nieuwe richting waarin we onze visie op het leven herzien en het geluk weer kunnen ervaren. Ook dan worden we nog met tegenslag en pijn geconfronteerd net zoals de topsporter die te maken krijgt met spierpijnen en de tegenstanders die doorgegroeid zijn terwijl hij/zij herstelde. De Heilige Geest staat gelukkig altijd klaar om ons te verbinden aan die bron die Jezus in Zijn Liefde aan ons hart beschikbaar stelt zodat we in onze visie op het leven -door de Heilige Geest in ons hart verankerd- kunnen leven.
Onze visie is voor een belangrijk deel mede bepaald door de normen en waarden waaruit we geleefd hebben totdat we ons bezinnen op onze visie op ons leven. We zijn ons vaak niet bewust van de invloed die de normen en waarden hebben op de grenzen aan onze missie en strategie. Meer daarover in het artikel waarin ik de evaluatiefase in de visiecyclus beschrijf
Bemoedigende links voor als je door tegenslag ontmoedigd bent: K.P. Johannan schreef 2 papers: Stay encouraged en Discouregament reasons and answers. (kijk eens verder op de site van Gospel for Asia en raak bemoedigd)
Bij organisaties
Visie in het bedrijfsleven
Bij de beschouwing van organisaties wordt het begrip visie vaak ingeperkt. Op Internet vond ik volgende voorbeelden
- Een visie is een inspirerend toekomstbeeld voor de organisatie - een afdeling - productcykly - en te verlenen diensten alsmede de ontwikkeling door afstand te nemen van de dagelijkse praktijk.
- De visie is de misschien bereikbare droom van wat een organisatie wil doen en waar ze wil komen.
- Een visie is een inspirerend, uitdagend en dynamisch beeld van de toekomst. Het is een ambitieus en collectief gedeeld beeld van de toekomst, dat perspectieven beschrijft over de toekomst over drie tot vijf jaar. Het gaat om de vraag: wie en wat willen we over drie tot vijf jaar zijn en wat hebben we dan te betekenen voor onze omgeving en voor al onze belanghebbenden (aka stakeholders).
- Een visie is een algemene voorstelling over de toekomst van een organisatie. Een visie is veelal opgebouwd uit een missie en principes.
- De visie is inspirerend en geeft een visionair en ambitieus beeld van wat het bedrijf wil bereiken: een droomsituatie. De visie omvat de overtuigingen en opvattingen van het bedrijf en geeft de inzicht in de relatie op het leven en de maatschappij.
Inhoud
Inhoud van de visie
De visie beschrijft waarom je de dingen doet die je wilt gaan doen.
Een belangrijke bron om je visie te formuleren wordt gevormd door de kernwaarden die jouw leven bepalen. De kernwaarden komen voor een belangrijk deel voort uit de cultuur waarin je bent opgegroeid.
Met de ervaringen tot nu toe heb je bewust of onbewust je visie op het leven tot nu toe geëvalueerd en die levenslessen zijn dan ook een waardevolle bron om te gebruiken in je hernieuwde levensvisie.
Besteed tijd aan het formuleren van je visie en schrijf dat op. Opschrijven maakt dat je jezelf nog even extra dwingt om de formulering te toetsen.
Houd het kort, noteer je kernwaarden.
Je levensvisie opschrijven is geen rechtlijnig proces. Je gedachten gaan heen en weer. Het ene moment evalueert je brein het verleden nog. Op een ander moment komen ideeën over jouw missie en jouw mogelijke strategieën boven drijven. Het opschrijven helpt je om de gedachten te ordenen.
Bij de formulering helpt het om een plan te maken. Bijvoorbeeld:
Datum | Actie | Resultaat |
31-01 | Focus op visie | Visie staat op papier |
01-03 | Focus op missie | Missie staat op papier |
30-04 | Focus op strategie | Globale plannen om afgebakende deel van de missie in te vullen |
In deze categorie
-
Opgenomen in
-
Hits74 views