Middelen
Wat je nodig hebt voor de missie
Met het verwerven van de benodigde middelen begint de praktische uitwerking van de Strategie. Dit is ook het moment waarop de invloed van jouw kernwaarden en persoonlijke eigenschappen, jouw ervaringen uit het verleden, de geluks-ankers en energiebronnen belangrijk zijn.
De vrijheid die je jezelf gunt om buiten jouw comfort zone te treden is een belangrijke factor die mede bepaalt welke middelen je gaat gebruiken om je doelen te bereiken en hoe je die middelen inzet.
Vraag die je je hier kunt stellen is of het doel heiliger is dan de middelen. Laat je niet verleiden om middelen te gebruiken die niet verantwoord zijn. Sporters die stimulerende middelen gebruiken leefden in angst om niet gepakt te worden, ook al was de pakkans gering. Als ze wel werden betrapt had dat veel negatieve gevolgen. Dat geldt ook voor frauderen etc.
Je hart en ziel zijn de graadmeters die de inzet van de middelen bewaken. Ga je te ver weg van je hart raak je in een negatieve spiraal van stress en spanningen die zelfs tot uitschakeling kunnen leiden. Dat kun je voorkomen als je methodisch de prioriteiten bepaalt en de middelen kiest.
Inventariseren
Middelen inventariseren door de gestelde doelen te analyseren
Voor elk doel heb je de benodigde en de gewenste middelen bepaald. Voor veel middelen die je nodig hebt ben je afhankelijk van de omstandigheden waarop je geen invloed hebt.
In deze fase houd je nog geen rekening met de beschikbaarheid van de middelen. Dat is een onderwerp in de realisatiefase. Wel is het nuttig om alvast enige alternatieven te benoemen als dat weinig moeite kost.
Nu is wel het moment om middelen die je beslist niet wilt gebruiken uit te sluiten. Zo kun je besluiten dat je geen gebruik wilt maken van "zwartwerkers" of "doping" om een paar voorbeelden te noemen.
De redenen waarom je middelen uit sluit zijn o.a. terug te voeren op
- Culturele/religieuze (ethische) waarden,
- Gezondheid,
- Filosofie achter het gezondheidsdenken.
Als je middelen uit sluit doe dat dan wel overwogen en vanuit je eigen identiteit.
Modellen
2 prioriterings modellen om in de benodigde middelen te voorzien
Vooruitlopend op de realisatiefase kun je nu op hoofdlijnen prioriteiten stellen. Het prioriteren van middelen is niet alleen afhankelijk van de doelen die je stelt. Het is ook afhankelijk van de behoefte die er is om in de levensbehoeften te voorzien.
Ik ken twee modellen die de afhankelijkheid tussen de levensbehoeften van de mens beschrijven.
- Het eerste is het "filosofische" model dat ontleend is aan Maslov. Dit model gaat uit gaat van een biologisch humanistische benadering. Dit model is algemeen geaccepteerd in management modellen die vooral in economisch-politieke omgevingen worden gebruikt.
- Het tweede model staat in de Bijbel centraal. Dit model is gebaseerd op de Liefde van God voor de mens die uitstraalt via het hart van de mens naar de omgeving. Dit model kent humanistische varianten die de invloed van God negeren.
Economie
Politiek-economisch model voor het prioriteren van middelen
![]() |
![]() |
Lichamelijke behoeften
Je hebt slaap, voedsel, drinken en zuurstof nodig om te kunnen leven. Daarbij hoort volgens het filosofische model ook seks, sport en comfort omdat ook dat nodig is voor het functioneren van het menselijke lichaam. Dit alles is nodig voordat de hogere behoeften vervuld kunnen worden. Dat komt tot uitdrukking in de presentatie van het model als een piramide.
Behoefte aan veiligheid en zekerheid
Als de lichamelijk behoeften redelijk vervuld zijn heb je veiligheid en zekerheid nodig en zoek je dit bij andere mensen, bijvoorbeeld in kleine en grote groepen zoals jouw buurt, gezin, werk, etc.
Behoefte aan sociaal contact
Vanaf een bepaalde graad aan veiligheid is het gevoel van veiligheid niet meer voldoende en krijg je behoefte aan vriendschappen, liefde en positief sociale interacties.
Behoefte aan waardering en erkenning
Op een bepaald moment is ook het sociale contact niet meer voldoende en ontstaat de behoefte aan status. Dat kan door erkenning van leiderschap of het verkrijgen van status symbolen zoals exclusief bezit.
Behoefte aan zelfontplooiing
Het hoogste wat je volgens deze theorie kunt bereiken en het laatste wat je kunt bevredigen is de behoefte aan zelfontplooiing. Daarmee ontwikkel je jouw persoonlijkheid en wordt je mentaal sterker.
Conclusie
Deze theorie gaat schijnbaar uit van zuivere hiƫrarchie van behoeften en gaat voorbij aan aanvullende eisen van hoger in de piramide geplaatste behoeften aan de lager in de piramide geplaatste behoeften. In het cirkeldiagram geef ik de hierarchische behoeften van dit model weer met witte pijlen die van buiten naar het centrum werken. De rode pijlen die van binnen naar buiten werken zijn in deze theorie genegeerd
Bijbel
Bijbels model voor het prioriteren van middelen
- Bij God staan wij centraal.
- God houdt van een ieder van ons.
- God eist daarvoor niets terug.
- God geniet er wel van als wij van God houden en van ganser harte delen.
Humanistische benadering gaat er vanuit dat de innerlijke kracht van de mens onuitputtelijk is. |
Bijbelse benadering erkent dat er hulp nodig is om de innerlijke kracht van de mens op peil te houden. |
God zou wel graag willen dat wij net zo onvoorwaardelijk van Hem houden als Hij van ons. Daarom stelt de Bijbel de relatie tussen God en mens centraal. Als wij God ook centraal kunnen stellen wordt het model van Maslov op de kop gezet. In het rechter diagram zie je dat de invloed van binnen naar buiten werkt in plaats van van buiten naar binnen. God zorgt voor de centrale voeding vanuit de relatie met God. Elke laag illustreer ik met verwijzingen naar Bijbel fragmenten zonder er mijn interpretatie aan toe te voegen en zonder de intentie om volledig te zijn.
Realiseer je wel bij het lezen van de fragmenten:
- Elk Bijbel fragment is een deel van een groter verhaal.
- Lees het fragment dan ook vooral binnen de context van dat verhaal.
- Volg de verwijzingen die worden aangeboden
- Lees vooral verschillende vertalingen, elke vertaling draagt immers de interpretatie van de vertaler op de bronteksten
Zoek eerst het Koninkrijk van God
Op minstens 5 plaatsen in de Bijbel staan de beloften waar God zich eenzijdig aan heeft verbonden. Die verbintenisbeginnnen wij te beantwoorden wij als wij van God gaan houden. God wil graag dat wij dezelfde Liefde voor Hem voelen als die Hij aan ons toont. God weet dat dat vrijwel onmogelijk is en toch heeft Hij zich verbonden aan Zijn Liefde.
Liefde is per definitie vrijwillig en dat kun je dus nooit afdwingen.
Het onlosmakelijk gevolg van die onvoorwaardelijke Liefde is een onbeperkt vertrouwen.
Dit kun je o.a. terug vinden in
- Deuteronomium 6:5
- Matteus 22:39
- 1 Koningen 3:9 Salomo, de wijste mens ooit op aarde vroeg om Wijsheid en kreeg een geweldige bonus.
- Psalm 57 geeft aan dat je rust vind in de Heer.
- Matteus 6 :33 vat het model van God in Jezus samen.
In het boekje "Boeren met ontzag" zet Wim Schippers het praktijkalternatief voor het bedrijven van de landbouw op Bijbelse grondslag tegenover het Economisch werelsprincipe. In de praktijk is dat Permacultuur op Bijbelse grondslag.
Zelf accepatie
Het 2e alles omvattende gebod dat Jezus geeft gaat over de relatie tot de medemens "Gij zult Uw naaste Liefhebben als uzelf". Dat begint dus met de acceptatie van jezelf. Als je jezelf niet accepteert ben je niet meer dan een slaaf voor anderen. Pas als je je eigen waarde kent kun je anderen daarvan geven.
Zelfacceptatie is ook nodig voor een gezonde relatie tot de gemeenschap.
Delen
- Pas als je voor jezelf weet wat je waard bent kun je gaan delen. God vraagt van je om te delen. Dat kun je juist als je deelt uit Liefde.
- De wens van God gaat heel ver. In Leviticus staan de gedragsregels.
- Regels die je steeds beter leert waarderen en opvolgen, niet omdat het moet, maar omdat je eerst het Koninkrijk en de Liefde van God hebt gevonden.
- Die gedragsregels zijn samengevat in "Heb je naaste lief als jezelf".
- In Lucas 10 vanaf vers 25 legt Jezus het begrip naaste uit in het verhaal over de barmhartige Samaritaan .
- In1 Petrus 4: 8-11 beschrijft Petrus het resultaat van het delen
- In Romeinen 12 vanaf vers 9 geeft Paulus meer details waaraan je het delen kunt herkennen.
- Het gaat echter niet om het uiterlijk gedrag, maar om gedrag dat gevoed wordt vanuit je hart.
- Delen doe je zonder er iets voor terug te verwachten.
- Dan deel je vanuit je hart en niet vanuit je verstand.
Gemeenschap dienen
Het utopische beeld van de gemeenschap zoals; veel christenen dat schilderen en als een utopie inlijsten staat in Handelingen 2.
Een dergelijke gemeenschap ontstaat al heel klein op veel gebieden als je in staat bent in de omgeving waar je bent te delen uit de talenten die je hebt gekregen en die relevant zijn voor die omgeving.
In Deuteronomium 24 staan vanaf vers 6 een aantal zaken die de Heer verwacht van mensen die in Zijn Liefde wonen. Je kunt ze zelf vertalen naar paralellen die nu actueel zijn. Let op. Waar moeten verschijnt Liefde en Vriendschap verdwijnt
Veiligheid en dankbaarheid
Het Oude Testament spreekt vaak in beelden als het over veiligheid gaat.
2 Samuel 22 vanaf vers 2 tot vers 8 heeft het over plaatsen waar je beschutting vind en kunt schuilen
In het Oude Testament lezen we ook dat bij God geschuild kan worden.
Vooral in de Psalmen staan een groot aantal voorbeelden waarin deze veiligheid bij God wordt geroemd en waar dankbaarheid wordt getoond. Enkele voorbeelden:
In Spreuken 14 belooft God goede vooruitzichten.
In Joel staat nog een mooie belofte een belofte als je het Koninkrijk hebt gezocht en tijdens dat zoeken een verkeerde afslag hebt genomen
Jesaja 25 tot vers 6 bevat een lofzang in dankbaarheid dat God de beoften na komt.
Het boek Daniel bevat meerdere verhalen waarin de belofte bevestigd wordt o.a.
Lichamelijke behoeften
- In Jesaja 6 geeft God de belofte dat hij ook voor de lichamelijke behoeften zorgt.
- Marcus 6 beschrijft hoe meer dan 5000 mensen gevoed worden met 5 broden en 2 vissen.
- In de rede tot zijn vrienden onderwees Jezus hierover volgens Lucas 12 vanaf vers 22.
- Lucas 21 vertekt het misschien nog treffender vanaf vers 34.
- Johannes 21 beschrijft dat Jezus zorgt voor een goede visvangst nadat zijn naaste vrienden een nacht lang niets gevangen hadden.
In deze categorie
-
Opgenomen in
-
Hits156 views