Zwarte Bessen Nectar 20210625
Status
Gepubliceerd
Beschrijving
Uit de diepvries 2 bakken van 4.5 liter bevroren zwarte bessen laten ontdooien en 4 dagen laten gisten met 100 gran muntblaadjes. Daarna kneuzen en door roerzeef roeren. Op middelhoog vuur verhitten en suiker toevoegen. Voortdurend schuim afscheppen om zo veel mogelijk vliesjes van pitjes e.d. te verwijderen. In schone wijnflessen gieten en afsluiten. Ik sluit niet strak af zodat ik kan blijven controleren of er geen gisting plaats vindt.
Dit geeft een frisse siroop waarin nog wat vruchtvlees zit.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
bevroren zwarte bessen | 9 l | De bessen laten ontdooien in 20 liter gistingsvat. | |
Fijn gehakte muntblaadjes | 100 gr | De blaadjes van de stengels strippen en zeer fijn hakken. Door de zwarte bessen roeren. | |
supergist | 1 tl | Door de zwarte bessen roeren. | |
water | 1 l | Om het gistingsvat na te spoelen en de resten van de zwarte bessenpulp te kunnen gebruiken. | |
suiker | 3 kg |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | pulp roeren | De zwarte bessen pulp staat in de gistingsemmer onder een doek. 2 a 3 keer daags goed doorroeren. |
2 | pulp kneuzen | Na 5 dagen de zwarte bessen pulp kneuzen zodat er zo veel mogelijk sap vrij komt. Het gistingsvat nog even naspoelen en met spoelwater later ook het kneusappraat naspoelen. |
3 | persen | Het was de bedoeling om de pulp met een emmerpers onder lage druk te persen. Dat gaf slechts 1 liter sap. |
4 | pulp door roerzeef | Omdat de pulp nog erg nat was heb ik het in 2 fasen door de roerzeef geroerd. Eerst door de grove en daarna door de fijne. Het resultaat was ca 4,5 liter dikke sap. |
5 | opkoken | Het sap in de 8 liter pan op middelhoog vuur verwarmen en beetje bij beetje 3 kg suiker doorgeroerd. Steeds het schuim afscheppen. Het sap laten inkoken. Met het schuim kwamen veel vliesjes van de pitjes mee. |
6 | bottelen | In gesterliseerde flessen gieten en asluiten met schroefdop. Omdat ik de ervaring heb dat siroop op deze manier gemaakt soms nog wel eens wil gaan gisten draai ik de doppen los-vast op de fles. En controleer ik regelmatig of er een gistingsproce plaats vindt. Zo niet dan draai ik de doppen na ca 2 weken echt vast. |