Tomatenpartjes (groen) 2108
De maatregelen tegen phytophtera op de tuin waren nog niet voldoende. De tomaten in de tent zijn toch aangetast. Ik heb alle groene tomaten die niet aangetast waren of licht aangetast geplukt en geselecteerd. De niet aangetaste en de aangetaste tomaten in aparte emmers met een sulfietoplossing weggezet in de hoop dat de schimmel zich niet verder verspreidt in de vruchten.
Zo heb ik 4.5 kilo gezonde en 4 kilo aangetaste tomaten. Ik begin de gezonde tomaten te verwerken en dat geeft 13 potten. Daarom verwerk ik de aangetaste tomaten niet meer.
In deze log beschrijf ik de verwerking van de kleine roma tomaten die ik over de lengte in vieren heb gesneden.
Ik heb totaal 750 gram partjes en test hoeveel partjes in een grote pindakaas pot kunnen. Dat is 240 gram. Ik vul de potten die ik verrijk met gewone uien. Ik voeg in 2 potten fijngesnipperde groene Hungarian wax en madame jeanet toe.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
starter van peultjes | 6 el | Om de fermentatie te starten gebruik ik sap dat ik haal uit gefermenteerde peultjes die ik vorig jaar heb opgezet. In elke pot schep ik 2 eetlepels. | |
dille schermen | 2 st | Ik neem 2 grote bloemschermen van de dille en verdeel de bloemetjes over 10 potten. | |
lindenblad | 4 st | Elke pot sluit ik af met twee lindebladen die ik zoveel mogelijk "vast zet" onder de hals van de pot. | |
Gele ui | 3 st | Ik heb een bak uien die ik niet kan bewaren voorbereid door de uien te ontdoen van loof en de bruine schutbladen. De uien heb ik grof gesneden In 5 potten toegevoegd. | |
groene madame jeanett | 5 st | De mme jeanet is nog lang niet volgroeid, maar de nieuwsgierigheid wint het vandaag. Ik neem 5 pepertjes mee en snijd ze fijn en verdeel ze in 10 porties . In 4 potten met de Stjansui en in 4 potten met de gele uit heb ik elk een portie toegevoegd. | |
groene roma tomaten | 1 kg | De groene tomaten spoel ik goed af om zo veel mogelijk sulfiet te kunnen verwijderen. Ik snijd ze in de lengte in 4 parten. In elke pot gaat ca 240 gram. | Tomaat roma |
hungarian hot wax peper | 4 st | De pepers zijn nog niet helemaal op kleur. Omdat de vakantie voor de deur staat en ik de pepers nu kan gebruiken heb ik deze toch maar meegenomen van de tuin. Ik heb ze in ringen gesneden en in 10 porties verdeeld. In 4 potten met de Stjansui en in 4 potten met de gele uit heb ik elk een portie toegevoegd. | |
Kraailook | 1 tl | In elke pot voeg ik een theelepel broedklisters toe van de kraailook. | |
venkelzaad | 1 tl | Ik voeg de venkel in elke pot toe. | |
Verse laurierblaadjes | 3 st | Ik voeg 2 verse laurierbladen toe in elke pot. | |
Water | Ik vul de potten af tot ca 1,5 cm onder de rand af met lauw warm water en druk alles een beetje aan. | ||
zout water | 15 | In elke pot voeg ik ca 150 cc van het zoute water toe. | |
Zwarte Aronia bessen | 30 st | Ik voeg ca 10 bessen toe per pot. | |
knoflook | 20 gr | Ik voeg per pot can 20 gram kleine gepelde knofloken toe. | |
peterselie | 3 st | Per pot voeg ik 3 takjes peterselie toe. |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Steriliseer potten | Ik steriliseer de potten 25 minuten in de oven op 95 graden Celsiu.De plastic schroefdeksels kook ik in dezelfde tijd uit. |
2 | potten vullen | Vul de potten zoals beschreven bij de ingredienten. |
3 | drukbakje plaatsen | Ik plaats een 27 cc suascup gevuld met water op de kop op de druivenbladen en druk daarmee alles nog wat aan. Daarna sluit ik de pot af met de schroefdeksel. Niet helemaal vast zodat de overdruk buij de fermatatie weg kan lopen. |
Gerelateerd
Tomaten (donker) ovendrogen en inleggen in olijfolie 2308
Tomaten (groen) fermenteren 2108
Tomaten (rood) ovendrogen en inleggen in olijfolie 2308
Tomaten napluk fermenteren 2110
Tomaten wijn 2309
Tomatenblokjes (groen) fermenteren 2108
Tomatensap en tomatenpoeder met gember 1810