Tomaten (groen) fermenteren 2108
De maatregelen tegen phytophtera op de tuin waren nog niet voldoende. De tomaten in de tent zijn toch aangetast. Ik heb alle groene tomaten die niet aangetast waren of licht aangetast geplukt en geselecteerd. De niet aangetaste en de aangetaste tomaten in aparte emmers met een sulfietoplossing weggezet in de hoop dat de schimmel zich niet verder verspreidt in de vrichten.
Zo heb ik 4.5 kilo gezonde en 4 kilo aangetaste tomaten. Ik begin de gezonde tomaten te verwerken en dat geeft 13 potten. Daarom verwerk ik de aangetaste tomaten niet meer.
In deze log beschrijf ik de verwerking van de vleestomaten en moneymaker die ik heel over 2 potten van 1 liter heb verdeeld
Ik heb totaal 800 gram tomaten.
De fermentatie zal een poosje nodig hebben voordaat de tomaten volledig zijn doordrongen.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
groene tomaten | 750 gr | De groene tomaten spoel ik goed af om zo veel mogelijk sulfiet te kunnen verwijderen. Ik verdeel de tomaten over de 2 potten van 1 liter. | |
staerter van peultjes | 3 el | Om de fermentatie te starten gebruik ik sap dat ik haal uit gefermenteerde peultjes die ik vorig jaar heb opgezet. In elke pot schep ik 2 eetlepels. | |
zout water | 150 cl | In elke pot giet ik ca 150 cc van de zout oplossing. | |
Gele ui | 200 gr | Ik heb een bak uien die ik niet kan bewaren voorbereid door de uien te ontdoen van loof en de bruine schutbladen. De uien heb ik grof gesneden In de 2 potten de uien bijgevoegd. | |
Dillezaad | 1 el | In elke pot een eetlepel dillezaad. | |
pimentbessen | 8 st | In elke pot voeg ik 8 pimentbessen toe. | |
Korianderzaad | 1 el | In elke pot een eetlepel korianderzaad. | |
Zwarte Aronia bessen | 2 el | Er gaan 2 grote eetlepels bessen bij per pot. | |
gedroogde kerryblaadjes | 3 st | In elke pot voeg ik een enkele kerrieblaadjes toe. | |
druivenbladen | 2 st | De bladeren klem ik boven de massa onder de terugvallende rand van de pot. Daarna zet ik er sauscupje op de kop op gevuld met water zodat alles onder water gedrukt blijft als de deksel er op gaat. | |
Water | Ik vul de potten af met water totdat alles onder staat. | ||
steranijs | 2 st | In elke pot 2 steranijs. |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Steriliseer potten | Ik steriliseer de potten 25 minuten in de oven op 95 graden Celsius.De plastic schroefdeksels kook ik in dezelfde tijd uit. |
2 | potten vullen | Vul de potten zoals beschreven bij de ingredienten. |
3 | drukbakje plaatsen | Ik plaats een 27 cc sauscup gevuld met water op de kop op de druivenbladen en druk daarmee alles nog wat aan. Daarna sluit ik de pot af met de schroefdeksel. Niet helemaal vast zodat de overdruk bij de fermatatie weg kan lopen. |