Mispelstroop 2312
Status
Gepubliceerd
Beschrijving
De mispelaar geeft dit jaar een overvloedige oogst. De 50 kilo geplukte vruchten zullen met het bletten (narijpen) best wat gewicht verliezen denk ik.
- Dit jaar maak ik eerst siroop, of misschien zelfs wel stroop, dat hangt een beetje van het inkoken af.
- Om de twee of drie dagen sorteer ik de zachte en rijpe mispels uit. Daarbij kan ik max 5 kilo per keer verwerken in de grote jampan.
- Het sap giet ik in petflessen en gaat in de koelkast.
- De pulp gebruik ik voor het maken van wijn.
- Nadat ik 7 flessen sap heb geperst ga ik deze inkoken tot stroop.
- Uiteindelijk heb ik 6 BBQsaus flesjes met stroop gekregen. Ik weet nog niet of ik het echt lekker vind. De stroop heeft eenn eigen typische smaak die ik niet direct kan thuisbrengen.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
mispels | 16 kg | Mispel | |
water | l | Ik heb water toegevoegd om te laten trekken zodat er een bodem water onder de mispel staat, zodat ze niet gaan koeken op de bodem. |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Mispels koken |
|
2 | Mispels persen |
|
3 | Inkoken | Nadat ik 6,75 liter mispelsap heb verzameld gaat het in de grote jampan en laat het op middelhoog vuur (Inductiestand 5) aan de pruttel komen. Daarna op inductiestand 3 totdat het een dikke stroop wordt. Regelmatig afschuimen en roeren. In totaal schat ik dat het ruim 24 uur heeft staan pruttelen. |
4 | Bottelen en etiketten plakken. | 6 BBQsausflesjes afwassen en steriliseren 20 minuten op 120 graden in de oven. Daarna giet ik de hete stroop in de flesjes. Rand schoonmaken en dop er op draaien. Een laatste restje gaat in een jampotje om de komende dagen te proeven. |
Logboek
datum | details | afbeelding |
---|---|---|
28-11-2023 | Eerste 6 kilo verwerkt. Ik was toch te ongeduldig en had er nog te veel niet volledig rijpe mispels bij zitten. Gaf stroopachtig sap. Totaal 1,5 liter met een gewicht van 2 kilo. De pulp weggezet voor wijnbereiding |
|
01-12-2023 | Weer 5 kilo verwerkt. Weer stroopachtig sap. Totaal iets meer dan 1,5 liter. 1,5 liter met een gewicht van 2 kilo in de kloelkast. De pulp gevoegd bij de most voor wijnbereiding |
|
04-12-2023 | Weer 5 kilo verwerkt. Omdat de pers in gebruik was heeft het een dag moeten wachten in de pan. Totaal 1,5 liter met een gewicht van 2 kilo. De pulp weggezet voor wijnbereiding |
|
08-12-2023 | Weer 4,5 kilo mispels klaar. Die levert wat minder sap op en ik neem daarvan 0,75 liter. Dan heb ik met de vorige persingen precies genoeg om de grote jampan te kunnen vullen. | |
11-12-2023 | Mispels tot stroop inkoken en in BBQsuasflesjes doen. Restje komen dagen proeven. |