Mispelwijn 2312
- Voor deze wijn gebruik ik de pulp die over is gebleven van de eerste persing voor de Mispelstroop 2312 .
- Ik giet er water op zodat dit goed kan intrekken in alle pulp.
- Na de tweede persing doe ik ook nog een derde persing, want het sap van de tweede persing bevat nog steeds ruim 30 gram suiker per liter.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
Mispel | 20 kg | Ik gebruik de pulp van de mispels na de eerste persing voor de mispelsiroop. | |
water | 9 l | Ik roer water door de pulp totdat deze verzadigd is. | |
Gistvoeding | 1 tl | ||
Pecto enzymen | 1 tl | Om de celwanden nog verder af te breken en smaak en suikers vrij te geven | |
Standaard wijngist | 1 st | Ik gebruik 1 zakje wijngist. Vanwege het koken verwacht ik niet dat er nog wilde gistcellen aanwezig zijn. | |
Suiker | 1 kg | Na elke persing meet ik de hoeveelheid suiker. Vervolgens voeg ik voor die hoeveelheid sap het suiker toe met een eindresultaat 14% alcohol en 15 gram suiker |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Most maken | Na het persen de pulp "verkruimelen" en water doorroeren tot de pulp verzadigd is. |
2 | Pulpgisting voor de eerste batch | Roer de pectoenzymen en de gistvoeding dor de most en laat een uurtje rusten. Roer vervolgns de gist er door. Zet weg onder doek. Roer minimaal 2 keer per dag de most door. |
2 | Pulpgisting voor de tweede batch | De tweede batch pulp roer ik na aanlengen met water bij de eerste batch, omdat die nog niet erg staat te borrelen. Verder doorgaan met roeren. |
3 | Persen | Een week na de toevoeging de pulp opnieuw geperst. en wegzetten onder waterslot. |
4 | herhaal stap 1 met de oude pulp | Omdat de soortelijke massa zo groot is en de geur van de pulp nog sterk is zet ik de pulp nog een keer weg waarbij ik zo veel water toevoeg tot het net onder water staat. De gedachte erachter is dat ik beter nog een keer kan laten pulpgisten ipv alleen water toevoegen. |
5 | pers na een week. | Zet de emmer mer most onder de emmerpers en pers de pulp nog een keer uit. Dat kost wel weer een dag waarbij de most niet onbder waterslot staat. Ik heb echter welk direct het nieuwe sap toegevoegd. |
6 | meten en suiker toevoegen | Na het persen 8 liter sap met alcohol ca 2% en 30 Gr suiker per liter Toegevoegd 1 kilo suiker en 1,5 liter water.
|
Logboek
datum | details | afbeelding |
---|---|---|
02-12-2023 | Eerste batch opgezet | |
04-12-2023 | Tweede batch toegevoegd | |
29-12-2023 | Persen en meten. Ca 4 liter sap met 30 gr suiker per liter. Toegevoegd 1 kilo suiker. Geen zuurmeting gedaan | |
14-02-2024 | Meten en suiker toevoegen. Alcohol 7%. Soortelijke Massa 995. Toegevoegd 800 gr suiker. Zit wat kaam op dat hed ik zo veel mogelijk verwijderd. |
|
Bottelen sg 995 alcohol 10% |