202409 Rozenbottel bananenwijn
Status
Gepubliceerd
Het kriebelt weer. De herfst komt er aan met het seizoen van de wilde vruchten. De bottels van de rimpelroos zijn als eersten aan de beurt. Voor de rozenbottelwijn pluk ik totaal 4,5 kilo rozenbottels. Dat heb ik in 3 keer gedaan. Elke keer een emmertje van 5 liter. Helaas vergeet ik bij 2 emmertjes om ze na het koken goed fijn te stampen, waardoor ze minder goed uitpersten.
Voor de zelfbouw wijnpers heb ik een versie 2 ontworpen, maar het materiaal alleen is al 100 Euro en dat vind ik veel te veel. Daarom kijk ik nog even goed naar de oude draaiwijnpes ( Upgrade van de wijnpers ). Dit is de eerste keer dat ik de vernieuwde opstelling gebruik.
Veel recepten geven aan dat de wijn van rozenbottels wat vlak is. Door rozijnen te gebruiken wordt de body van de wijn steviger volgens die recepten. Ik heb een bos bruiine bananen kunnen scoren uit de "verspilmeniet" kast. Bananen kunnen ook worden gebruikt voor meer body
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
rozenbottels | 4.5 kg | ||
Suiker | 3 kg | ||
Bruin gekleurde rijpe bananen | 5 st | ||
Water | 4.5 l |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Rozenbottels schoonmaken | Ik heb de rozenbottels in drie keer gepluk. Elke keer een emmertje van 5 liter.
Ik heb de kroontjes en de steeltjes (als daar nog blaadjes aan zaten) verwijderd.
Daarna heb ik ze stevig schoon geroerd in water om alle haartjes en aanhangend stof te verwijderen. |
2 | Opkoken op laag vuur | Elke emmertje na schoonmaken op inductiestand 3 2 uur laten sudderen. Daarna zo veel mogelijk kneuzen met de stampot stamper en de pulp in het gistingsvat toevoegen. |
3 | Persen | Voor het persen alle onderdelen van de pers controleren en schoon maken, zo ook een schone emmer om het sap op te vangen.
Omdat ik niet alle bottels fijn heb gemaakt halverwege het persen de persblokken geliccht en met een vleesvork alles nog een keer geprikt en los gewoeld.
Na de eerste persing had ik ca 7 lier sap. Ik heb de pulp nog een keer in de eerste emmer bgezet en er een paar liter heet water opgegoten. Na ca 2 uur ben ik weer gaan persen.
Na het persen was de 10 liter emmer vol. Omdat het traject van wellen en persen een aantal dagen inbeslag heeft genomen heb ik sulfiet doorgeroerd opdat het sap ontdaan is van ongewenst bacterien.
|
4 | Eerste fermentatie | Nadat het sap zo een dag heeft gestaan heb ik 3 liere afgenomen voor siroop en ben ik met de rest verder gegaan. De 5 overrijpe bananen geprakt, toegevoegd aan het sap en daarna 2 kilo suiker opgelost. Tenslotte een half zakje gist uitgestrooid op de most en lichtjes aan de oppervlakte doorgeroerd. Weggezet onder doek |