Vlierbloesem frambozen gelei
Status
Gepubliceerd
Beschrijving
Ik heb nog twee grote potten met gedroogde vlierbloesem staan. Van een halve liter gedroogde vlierbloesem en drie kwart kilo gele frambozen maak ik deze gelei. De frambozen koken helemaal stuk dus laat ik de besjes en pitjes rustig zitten.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
Pectine poeder | 200 gr | ||
Suiker | 3 kg | ||
water | 2.5 l | ||
Gedroogde vlierbloesem | 0.5 l | ||
Limoensap | 3 st | Sap van 3 limoenen |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Vlierbloesem trekken en frambozen ontdooien | Leg de gedroogde vlierbloesem in een kruidenzakje (ik gebruik oude schone pantysokjes) in een grote pan. Overgiet met het hete water. En voeg ook de frambozen er bij. Laat een nacht trekken. Zo mogelijk regelmatig de kruidenzak goed onderduwen en roeren opdat zo veel mogelijk smaak en pollen aan de bloesem onttrokken wordt. |
2 | Opkoken | Verwijder de vlierbloesem en knijp de kruidenzak goed uit. Zet op middelhoog vuur (inductiestand 6) Voeg het sap van de limoenen toe.
Meng de pectine door de suiker. En voeg dit mengsel al roerende toe in de pan. Laat rustig heet worden tot 108 graden Celsius (het geleerpunt en laat doorkoken tot de gewenste dikte is bereikt |
3 | Maak voldoende potten schoon. | Onderwijl de jam op het vuur staat:
Maak jampotten en de deksels schoon (altijd een paar meer dan je denkt nodig te hebben).
Zet potten en deksels in de oven en verwarm tot 120 graden.
Houdt de oven op temperatuur tot de jam klaar is |
4 | Potten vullen | Zet de potten op een vlakke ondergrond en vul ze tot ca 1 cm onder de rand.
Controleer de randen van de pot en maak die choon met een stuk vochtig keukenpapier. Maak de rand van de pot weer droog.
Draai de deksels strak op de pot en zet rechtop weg (Beslist nooit op de kop zetten) Laat afkoelen en plak etiketten op de potten. |