Druiven moes
Status
Gepubliceerd
De spreeuwen duiken op. Daarom de druiven in de achtertuin geplukt. 4.3 kilo. Ik meng dat de schillen en klokhuizen vanmoesappels bij (0.5 kilo).
Ik Laat alles op een laag pitje ongeveer een half uur sudderen em draai hrt door de passeeerzeef. Dat geeft 4.3 kilo moes. Ik maak 6 bakjes met 600 gram en houd 1300 gram apart voor de eerste jam
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
Druiven boskoops glorie | 4.2 kg | Druiven gestript van de trossen | |
Appelschillen | 500 gr | Van de moesappels die we vandaag inmaken gebruik ik de schillen en klokhuizen om vanwege de pectine. |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | druiven uitlezen | De druiven ritsen van de trossen en slechte druiven wegselecteren. |
2 | Appelschillen controleren | Eventuele slechte stujes en insectenvraat verwijderen. |
3 | koken | Druiven en schillen met klokhuizen op middelhoog vuur (stand 5 inductie) 30 minuten verwarmen. Dan knappen e de druiven open en koken het appel tot moes. |
4 | Door de passeerzeef | Zet de passeerzeef op een grote pan (mijn 8 liter RVS soeppan). Roer de moes rustig door de passeerzeef. Dit is een gedukswerkje dat je in alle rust doet. Ten slotte houd je een pulp over doe moeilijk nog verder door te roeren is. Dat kan op de composthoop. |
5 | invriezen | De moes die ik heb opgevangen gaat in de boterbakjes. Elk bakje bevat 500 gram en dan blijft er 200 gram over. |