Druiven josta jam 2309
Van de Druiven moes (24-09-2022) gebruik ik het restje en 2 bakjes. Ik voeg daarbij 1200 gram jostabessen uit de diepvries voor deze jam
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
druivenmoes | 1.2 kg | Druivenmoes gemaakt op 20220924 | |
Jostabessen uit de diepvries | 1.2 kg | Josta bes | |
citroen | 1.5 st | ||
Pectine | 2 el |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Bessen ontdooien | Doe de druivenmoes in de jam pan en voeg de Josta bessen toe. |
2 | Citroen snijden | Was de citroen en snijd die in dunne plakjes. Voeg toe in de pan. |
3 | Pectine oplossen | Vul een beker met ca 250 cc water. Roer de garde in de beker en voeg langzaam de pectine toe aan het water. |
5 | verwarmen | Als de bessen ontdooit zijn de vrachtenmassa op middelhoog vuur verwarmen (stand 5 of 6) zodat de bessen zachtjes koken. Als de bessen zacht zijn met de staafmixer alles fijn maken. Suiker in de massa oplossen en op hoog vuur verhitten. Voeg de pectine oplossing toe en laat alles koken (ca 106 graden). Haal de potten uit de oven en zet ze klaar op een goed vlakke ondergrond. Laat inkoken tot de gewenste dikte. |
4 | potten steriliseren | Zet minsten voor 5 kilo jam schone potten met hun deksels in de oven en verwarm tot 120 graden. Houd die 20 minuten op 120 graden. Zet de oven uit. |
6 | Potten vullen | Vul de potten en maak de randen goed schoon. Draai de deksels stevig op de potten en zet weg op een plank (niet op de kop) om af te koelen. Als potten koud zijn was ze af aan de buitenkant, drogen en etiketten plakken. |