2024-10 Vijgenjam met japanse kwee
Status
Gepubliceerd
Ik had niet verwacht dat de vijgen nog rijp zouden worden. Met het uitzonderlijk zachte weer van de afgelopen weken rijpen nog een groot aantal vijgen mooi af. Ik heb nu anderhalve kilo geplukt die ik verwerk tot jam. Daarbij gebruik ik pectinemoes van de japanse kwee.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
Kwee pectine | 80 gr | ||
water | 100 cl | ||
pectine | 60 gr |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Potten steriliseren | Speol schine potten om met heet water en steriliseer ze 20 minuten op 120 graden |
2 | Vijgen afspoelen | De vruchten controleren en schoon maken. Steeltjes verwijderen en in twee of drie partjes snijden.
|
3 | Moes koken | De vruchten op een bodempje water op middenvuur (inductiestand 4) tot moes laten koken. Zo nu en dan roeren.
Vervolgens met de staafmixer fijn maken tot er een homogene moes is.
|
4 | Pectine klaar maken | In 100 cc water de pectine onder voortdurend roeren oplossen. Zorg dat er geen klontjes achter blijven. |
5 | Jam koken | Het vrichtenmoes met pectinemoes en pectine op hoog vuur (inductiestand 6) aan de kook brengen tot de temperatuur 105 graden Celsius aantikt |
6 | Potten vullen | Zorg dat de hete potten op tijd klaar staan en vul de hete potten met de hele jam. Veeg de randen schoon met keukenrol en sluit af. |