2024-06 Rabarber kruisbes sinaasappeljam
Status
Gepubliceerd
Beschrijving
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
Bio sinaasappel | 2 st | In kleine stukjes gesneden | |
Krusbessen | 650 gr | Kruisbes hinonmaki rood | |
Rabarber | 400 gr | In kleine stukjes gesneden | Rabarber roze champagne |
Suiker | 1200 gr | ||
Pectine | 80 gr | ||
water | 250 cl |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Pectine oplossen | Giet de pectine langzaam onder voortdurend roeren in het lauwwarme water.
|
2 | Potten steriliseren | Neem 8 schone jampotten met deksel. Spoel uit met heet water.
Zet de potten op de kop in de oven
Verwarm de oven tot 120 graden
Steriliseer gedurende 20 minuten |
3 | Sinaasappel en rabarber in stukje snijden | Was de sinaasappel goed schoon en spoel de rabarber af.
Snijd in kleine stukjes.
De kruisbessen oogst ik droog van de tuin in plakke bakken. Ik controleer ze en verwijder de slechte en eventueel blad of takjes. |
4 | Tot moes koken | Zet de vruchten en rabarber op zacht vuur (inductiestand 3) totdat de rabarber uit elkaar valt. Roer goed door zodat de massa niet gaat koeken op de boden van de pan |
5 | Fijn hakken | Als de vruchtenmassa zacht is neem oik de pan van het vuur en maak ik de vruchtenmassa fijn met de staafmixer tot de gewenste structuur (Korter voor grof met stukjes) |
6 | Tot jam koken | Ik zet de pan nu op hoog vuur en roer er de pectine oplossing door. Daarna roer ik de suiker er door en kook de massa tot 105 graden onder regelmatig roeren |
7 | Potten vullen | Neem de potten uit de oven en zet ze klaar.
Pan van het vuur en schep de hete vruchtenmassa door de jamtrechter in de potten
Maak zo nodig de randen van de potten schoon en draai de deksel strak op de potten
Zet rechtop weg en laat afkoelen. De deksels gaan clicken |
8 | Afwerken | Maak de potten zo nodig aan de buitenkant schoon en plak er de etiketten op. |