Kruisbessen Siroop en Jam
Status
Gepubliceerd
Beschrijving
Er moet ruimte komen in de vriezer. Daarom neem ik twee zakken bramen en een bak kruisbessen uit de vriezer om te verwerken. De bedoeling is om een vruchtensiroop met vruchtvlees te maken. Dat pakt echter anders uit waardoor ik nu zowel een siroop met vruchtvlees krijg als ook jam.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
Diepvries bramen | 3.8 kg | ||
kruisbessen uit de diepvries | 1.3 kg | ||
suiker | 3.5 kg | ||
pecto enzym | 10 gr |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Vruchten ontdooien | Vruchten ontdooien in groet emmer met de pectoenzymen om ze veel mogelijk celwanden etc af te breken. |
3 | Pulp verwijderen | Toen de vruchten ontdooit waren heb ik ze door de tomatenmolen geroerd. De pulp heb ik nog een keer door de passeerzeef geroerd. De pitjes en schillen weggedaan in het compost vat. Er blijft ruim 4 kilo sap en moes over om verder te verwerken. |
3 | Verhitten | Op middelhoog vuur verwarmenen langzaam de suiker doorroeren. Er komt een dikke laag schuimig moes bovendrijven. Dat is te veel om mee te nemen in de flessen siroop zodat ik met de schuimspaan een groot deel afschuim. Dat zet ik even aan de kant. De rest verwarm ik tot 90 graden waar ik het ca 20 minuten op vast houd. |
4 | siroop bottelen | Ik heb schone flessen klaar staan die ik heb ontsmet met een sulfiet oplossing waarna ik ze een paar keer heb nagespoeld. Met de soeplepel schep ik in 6 flessen een lepel van boven af met moes zodat ik toch de gewenste siroop met vruchtvlees krijg. Daarna schep in de siroop in de flessen. Er blijft nog een halve fles siroop over. |
5 | Moes verhitten | Ik meng de pectine in de moes die ik heb afgeschuimd en verhit dit op middelhoog vuur tot ca 108 graden . Daarna vul ik 4 gesteriliseerde potjes met de moes. |