Gele Kornoeljejam
Status
Gepubliceerd
Beschrijving
In Hoorn een struik gevonden die rijpe gele kornoelje heeft laten vallen. die heb ik geraapt en verder heb ik de rijpe bessen geplukt. Dar werd totaal 1300 gram. Na het verwijderen van de pitten bleef buita 900 gram pulp over die heb ik met gember en een klein beetje mme jeanette verwerkt tot deze jam.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
Gele kornoelje | 900 gr | De 1300 gram bessen die ik heb verzameld heb ik 10 minuten opgekookt en door een vergiet geroerd zodat de pitten worden uitgezeefd. Ik houd 900 gram pulp over. | |
Gemberwortel | 2 cm | Gemberwortel uit de diepvries gerapst. | |
mme jaenette | 0 nb | Klein schilletje mme jeanette gesnippert. | |
middelgrote appel | 1 st | Appel in stukjes gesneden. | |
pectine | 1.5 tl | ||
Suiker | 600 gr |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Bessen koken en zeven. | De bessen 10 minuten opgekookt en door vergiet geroerd. De pitten die daarna overgebleven zijn nog nagespoeld. De pitten zakken naar de bodem en ik giet de moes nog door de zeef en laat het uitlekken. |
2 | ingredienten toevoegen | Snijd de appel in stukken ( volgende keer heel kleine blokjes maken of raspen) en voeg toe aan de moes. Rasp de gember in de moes en flinter het stukje mme jeanett heel fijn. Roer alles door elkaar en zet op een laag pitje. |
3 | Verwarmen | Laat op een laag pitje warm worden en voeg de pectine toe door tussen duim en wijsvinger steeds een snufje over de moes te strooien en door te roeren. Regelmatig doorroeren tot de de appels tot moes zijn geworden. |
4 | Suiker toevoegen | Suiker toevoegen en dooor de moes roeren. Nu wat meer warmte toevoegen tot dat het goed kookt. Wel blijven roeren. |
5 | In de potten doen | Ik heb 8 potjes gesteriliseerd en vul de hete potjes. Maak de randen goed schoon en draai de deksels er stevig op. Nu laten afkoelen en dan de etiketten er op. |