Oca ferment
Status
Nog niet af :: Gepubliceerd
De meeste Oca heb ik dit jaar geruild voor stoofpeertjes. Maar met 500 gram wil ik toch een experiment doen. Ik ben geinspireerd door het recept voor gefermenteerde aardappel van Cristian Weij uit het boek Verrot Lekker.
De oca fermenteert in ingeveer 1 dag en kan daarna als overgercht worden verwerkt.
Omdat de fermentatie slechts kort duurt gebruik ik een plastic yoghurtemmertje met deksel.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
Oca knollen | 0.5 kg | Ik heb de grootste knolletjes geselecteerd. | |
Grof zeezout | 1 tl | geen | |
peperkorrels | 5 st | ||
kruidnagel | 3 st | ||
dillezaad | 0.5 tl | ||
venkelzaad | 0.5 tl | geen | |
gefermenteerde knoflookteentjes | 1 el | Ik gebruik de knoflook die ik eerder dit jaar gefermenteerd heb. De miniteentjes pel ik nu wel zodat de harde schilletjes niet in mijn nieuwe ferment komen. | |
water van knoflookferment | 2 el | Ik kan rustig twee eetlepels vocht uit het knoflook ferment nemen zodat de knoflook onder water blijft staan. Leg de afdekbladen terug en het gewicht op de bladen. |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | oca schoonmaken | Oca wassen en in de lengte in voeren delen |
2 | pel de knoflook | Dat geeft mooie patatvormige staafjes en doe dat in gistingspot. |
3 | kruiden toevoegen | Pel de gefermenteerde knoflook en verwijder alle harde schilletjes. Voeg toe aan de Oca. |
4 | voeg water toe | Voeg alle kruiden toe aan de pot en schudt zodat alles verdeeld wordt. |
Meng het zout in het knoflookwater en giet over de oca. Vul af met water en sluit de pot af. |