Braam Cassis Pioen Wijn
Status
Gepubliceerd
Beschrijving
Uit de diepvries komen elk 3.5 liter bramen en zwarte bessen. Er licht ook nog een zakje met ca 2 liter vlierbessen.
Ik laat de bessen ontdooien en roer 2 keer per dag alles goed door.
Na 3 dagen begin ik het door de roerzeef te roeren. Eerst door grove zeef en daarna door de fijne zeef. Dat geeft ongeveer 7 liter sap met fijne vezels. Het was de bedoeling om er siroop van te maken. Toen ik na één dag controleerde bleek het volop te gisten. Daarop heb ik een pot pioenbloesem in een pantysok gedaan en in het sap te hangen. Gedurende 3 dagen twee keer per dag roeren. Over het algemeen lees ik dat er een zelfde hoeveelheid water bij het sap wordt gedaan. Dat doe ik nu ook met 8 liter water en daarin 2 kilo suiker.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
Bramen | 4.5 kg | Laten ontdooien in gistingsvat. | Braam onbekend stekelloos ras |
Zwarte bessen | 4.5 kg | Laten ontdooien in gistingsvat. | Zwarte bes titania |
Vlierbessen | 2 kg | Laten ontdooien in gistingsvat. | |
suiker | 2 kg | ||
water | 8 l | ||
gedroogde pioenbloemblaadjes | 60 gr | Pioenroos |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Ontdooien en mengen | Voeg de vruchten uit de diepvries samen en zodra het ontdooid is dagelijks twee keer doorroeren zodat een wilde gisting ontstaat. Door opkoken zal eventuele alcohol verdampen en gist weer afsterven en houd ik een mooie siroop over denk ik. |
2 | persen | Voor het persen kies ik de methode van een roerzeef. Eerst met grove mazen en daarna met fijne mazen. Het is veel werk dat veel geduld vergt. Het resultaat is een nectar achtig sap dat ik onder deksel nog een nacht weg zet omdat het laat is en vanavond geen kans zie om het sap in te koken. |
3 | Pioenblaadjes toevoegen | Het sap is ontstuimig aan het gisten en daarom neem ik een pot gedroogde pioenbloem blaadjes doe die in een oude pantykous en hang die in het sap. Twee keer per dag roeren en de de pantykous uitpersen. |
4 | Suikerwater maken | Om 8 liter water voldoende zoet te maken voor een wijn van 13% is 1980 gram suiker nodig. In warm water los ik de suiker op. Na afkoelen samen met het sap in een 20 liter gistingsvat. De pioenblaadjes uitknijpen en verwijderen. |