2024-07 Kruisbessen druivenbladwijn met gemberorchidee bloemen
Status
Nog niet af :: Gepubliceerd
Beschrijving
De citroenmelisse woekert behoorlijk en ik zoek naar mogelijkheden om dei te gebruiken. Op deze site Practical Self Reliance vond ik een reecept voor mede dat ik heb aangepast aan de ingredienten die ik beschikbaar heb.
Nee ik heb geen honing gebruikt want vlak 9 Euro voor een potje honing voor een experiment is wat te veel van het goede.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
druivenbladen | 10 l | Licht aangedrukt in de emmer | |
Bloemen van de gemberorchidee | 160 st | Zowel witte als blauwe bloemen | |
Heet water | 5 l | Uit de boiler | |
Sterke zwarte thee | 500 cl | ||
Most van 2024-06 Citroenmelisse wijn | 300 cl | ||
Suiker | 3 kg | ||
Kruisbessen | 1850 gr | Kruisbes hinonmaki rood |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Blaadjes plukken | Kneus en scheur het druivenblad. Giet er heet water uit de boiler op zodat het net onder staat als je het aandrukt. Laat ca 24 uur afgedekt trekken
|
2 | Kruisbessen opzetten | De schone kruisbessen gaan in het gistingsvat.
Ik gebruik een stampotstamper om de schillen van de kruisbessen kapot te stampen.
Daarna ent ik de puilp met de most als starter |
3 | Gemberorchidee trekken | 160 bloemen van de gemberorchidee passen ruim in een liter maat. Daarop giet ik koud water en met de deksel er op laat ik het ca 24 uur trekken |
4 | Thee koken | Kook een halve liter water en trek daarvan sterke thee. |
5 | Voeg alles samen in het gistingsvat | Voeg de thee en de bloemen met het water bij de kruisbessen.
Neem de helft van het druivenblad en wring daaruit zo veel mogelijk vocht op de kruisbessen. (met alle bladen wordt het gistigsvat te vol) Voeg de rest van het blad met het water toe aan de kruisbessen.
Roer 2 kilo suiker door de most.
Zet weg voor primaire gisting. |
6 | Hevelen | Zodra het rustiger wordt persen en water aanvullen tot 10 liter. |
7 | Hevelen, water en suiker aanvullen | Na 6 weken de most door fijne perszak gieten en de uitpersen. Dat kan omdat alle bessen kapot zijn en er geen kracht nodig is om te persen.
Ik heb 7,5 liter most,. Soortelijke massa 995 en alcohol 11%. Ik voeg 1 kilo suiker en ca 1,5 liter water toe. |