Muntsiroop
Status
Gepubliceerd
Munt van de tuin verwerkt tot siroop. Ik hoopte op een gifgroene siroop. Hoewel er veel meer kleur in de siroop zit dan een paar jaar geleden is de kleur alles behalve groen. Meer roodbruin.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
water | 1.5 l | ||
Marokkaanse munt | 350 gr | Alleen de mooie groene blaadjes en bloemaren | Munt marokkaanse |
Thaise munt | 250 gr | Alleen de mooie donkergroene blaadjes en bloemaren | Munt Thaise munt |
Suiker | 1.3 kg | ||
Citroensap uit flesje | 2 cl |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Kruiden voorbereiden | Schud de munt goed uit en haal de blaadjes van de stengels. Strip de bloemkransen van de stengeltoppen. |
2 | Trekken | Zet pan met water op laag vuur (inductiestand 2). Voeg citreonsap toe en leg de munt op het water. Laat ca 2,5 uur rustig trekken. |
3 | Uitlekken in vergiet | Laat de kruiden uitlekken in een vergiet en vang het vocht op in een schone grote pan. Knijp met handkracht extra vocht uit de kruiden. En meet de hoeveelheid vocht. Dat is nu 1,4 liter. |
4 | Flessen steriliseren | Ik steriliseer 10 flesjes van ca 0,3 liter op 120 graden in de oven. |
5 | Siroop koken | Zet het kruidensap op hoog vuur (inductiestand 8). Los de suiker op in het sap en laat aan de kook komen. |
6 | Flessen vullen en afsluiten | Haal de flesjes uit de oven en zet ze klaar. Zorg voor schone passende trechter en grote soeplepel.
Zodra de siroop kookt neem ik de pan van het vuur en vul de flessen. Maak de rand schoon en pers de kroonkurk er op.
Flessen laten afkoelen, etiketten plakken en in de voorraadkast. |