2023-06 Jam wild rover
Status
Gepubliceerd
Beschrijving
In de vriezer ligt nog een pakje bosaardbeidjes. Hoog tijd om te verwerken nu de nieuwe oogst zich aanmeld. Ik maak er jam van.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
Bosaardebeidjes uit de vriezer | 450 gr | Aardbeien laten ontdooien | Aardbei Bosaardbeidje uit Wales |
Suiker | 500 gr | ||
Citroen | 0.5 st | Sap met vruchtvlees en zest | |
Pectine | 30 gr | Volgens de vuistregel 60 gram per kilo pectine arme vruchten. |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Suiker en pectine mengen | Meng de suiker en de pectine zodat de pectine door de hele suiker gemengd is. Dat voorkomt het klonteren van de pectine later bij het koken
|
2 | 5 potten steriliseren | Zet de potten in de oven en verwarm tot 120 graden.
Laat ca 15 minuten op ca 120 graden steriliseren.
Haal potten en deksels pas uit de oven als je ze nodig hebt. |
3 | Verhit de aardbeien op middelhoog vuur. | Doe de aardbeien met de citroen in een ruim grote pan. Ik gebruik een 5 liter pan die ik op inductie stand 5 langzaam aan de kook laat komen. Ik roer regelmatig zodat er niets op de bodem komt. |
4 | Roer suiker door de aardbeien. | Roer als de vruchtenmassa kookt ongeveer een derde van de suiker in de kokende vruchtenmassa.
Voor één derde van het suiker pectine mengsel:
Neem een eetlepel en strooi schep voor schep suiker pectine mengsel overd de vruchtenmassa.
Roer elke schep goed door de vruchtenmassa.
Herhaal dit twee keer totdat de suiker en de pectine zijn opgenomen in de vruchtenmassa. |
5 | Opkoken en potten vullen | Zet het vuur nu hoog (inductie stand 8) en roer regelmatig.
Haal de potten uit de oven.
Zet een grote schone soeplepel en de jam trechter klaar.
Als de massa omhoog komt en flink gaat bruisen.
Laat 2 minuten flink bruisen, maar waak er voor dat de jam niet over kookt.
Meet de temperatuur van de jam (deze zal 105 graden Celsius zijn).
Schep de jam in de hete potten, maak de randen van de potten goed schoon en draai de deksels er vast op.
Zet de potten rechtop weg (beslist niet op de kop) en wacht tot ze zijn afgekoeld. De deksels gaan ploppen.
Waarom niet op de kop?
Veel deksels zijn van metaal en je wilt roesten voorkomen. Plastic deksels kunnen ongewenst uitzetten door de warmte en dat geeft alleen maar troep. Buitendien het is helemaal niet nodig. De lucht boiven de jam is warm en zal krimpen, waardoor er een onderdruk - een vacuum gaat ontstaan). Door de hitte van de jam, de pot en de deksel is deze ruimte al steriel) |
6 | Etiketten plakken | Was de potten goed af, droog ze en zet de etiketten. De etiketten bevatten minimaal de naam van de jam en de datum van bereiding. |