Fietstocht Twiske Ilperveld
Status
Gepubliceerd
-
Datum 05-09-2023
Op de zonovergoten 5de september zijn we door een deel van de streek ten Noorden van Amsterdam gefietst. Fietsen op de fietsendrager en op pad.
We volgen fietsknooppunten. In Oostzaan startten we tussen de knooppunten 18 en 19 en vervolgden met 20 - 4 - 36 - 37 - 20 - 60 - 14 - 13 - 15 - 16 - 20 - 19
Totaal een afstand van 33 km. Lijkt niet erg veel maar bij een temperatuur van rond de 30 graden net prettig om te doen.
We starten bij Van de Valck aan de A8. Na een kopje koffie gaan we richting knooppunt 19. Vanaf het industrieterrein kom je over een doodlopende rommelige weg op het Zuideind in Oostzaan. Ik houd wel van van die rommelweggetjes, waar niet alles maakbaar geordend is. Een oude camper die al jaren niet meer van z'n plaats gekomen lijkt of een paar aanhangers met lekke banden die betere tijden hebben gekend, een schutting of schuurtje dat verzakt is laat zien dat hier geleefd wordt.
Via Zuideind komen we dus op de geplande knooppuntenroute. Knooppunt 19 brengt ons in het recreatiegebied Twiske en voert ons langs de Twiskemolen. Een heuse windmolen die nog dienst doet als gemaal, waarbij geiten er voor zorgen dat er geen bomen in de windvang van de molen kunnen groeien.
Even verderop leidt een ophaalbrug ons naar de Luijendijk, de oude dam die de oude waterscheiding tussen Zaanland en Kennemetland markeerde. Via een zelfbedieningssluis kan de recreatievaart deze landscheiding passeren.
Na de Luijendijk fietsen we langs het nieuwe Landsmeer en waarderen we de mogelijkheden die hier zijn voor sport en spel voor jong en oud. De route voert ons naar het centrum en vervolgens over een oude polderweg die inmiddels voor een groot deel geflankeerd door oude, minder oude en nieuwe huizen naar de weidse polders die je doen vergeten dat je aan de rand van Amsterdam fietst. Dit beschermde (hoog)veenweide gebied herbergt nog veel zeldzame planten en dieren. Al slingerend passeren we nog een monument (Wellington monument) dat getuigt van de offers die gebracht zijn om de Nazis te verslaan in de 2e wereldoorlog.
We kunnen onder de A10 door naar Amsterdan Noord, maar buigen af langs het water en komen zo op de dijk langs het Noord-Hollands kanaal. We passeren de veerponten Landsmeer - Het Schouw en Ilpendam - Purmerland.
Bij het bezoekerscentrum Ilperveld van het NoordHollands Landschap maken we een stop en verwonderen we ons over de ontstaansgeschiedenis van het huidige landschap en kijken we tussen de rietpluimen uit op de wazige skyline van Amsterdam. Nog geen 200 meter verder staat natuurboerderij Hardebol met een boerderij winkel. Tijd voor een kop koffie en heerlijk verse zelf gemaakte appeltaart. We kunnen rustig rondlopen en ervaren dat de ruwe stalmest uit de potstal ook gebruikt wordt door het Hollands Landschap. Iets verderop ligt een bijzonder tuinencomplex met woonarken van de Bivobo tuinvereniging.
Vanaf het Ilperveld komen we in het natuurgebied bij Purmerend (knooppunt 60). Hier ervaren we nog wat meer van het oude landschap tot we linksafslaan en langs de rand van Purmerend het recreatieve nut van het herstelde moerasbos met sport en speelmogelijkheden passeren.
Na Purmerend volgen we een stukje van de spoorlijn Zaandam Purmerend. Hier worden de fietspaden duidelijk gebruikt voor de fietsforensen tussen Purmerend en Zaanstad of Amsterdam met snelle e-bikes en fatbikes.
Bij knoppunt 15 verlaten we de knooppunten omdat we door de lintbebouwing van Den Ilp-Landsmeer willen fietsen en de huizen uit verschillende perioden van de voorbije 150 jaar zich aaneengeregen hebben en hoe even verschillende bruggen en bruggettjes de erven met de weg verbinden. We komen uit bij een plein met een markant beeld, dat het Eiervrouwtje heet en een 18e eeuws kerkje met een Spaanse naam (Iglesia Ni Cristo) er op. We steken langs het kerkje de hoek naar knooppunt 20 af en sluiten onze tocht af langs knoopunt 19 en via het Zuideind in Oostzaan terug naar vd Valck waar de auto staat.
Logboek
Tags
-
Categorieen
-
Hits143 views