Na het oogsten van de bramenhaag is duidelijk dat het stuk tussen de groene kas en de fruitbomenrij van de vijgen opnieuw moet worden ingedeeld en er hoogteverschillen zijn door het materiaal dat onder de bramen en de verwijderde wilgenstammetjes geven wat gaten.
Het materiaal van onder de bramen bevat veel houtsnippers en is dus ideaal voor onder de honingbes.
De witlof van bed 12 gerooid en te drogen gehangen
Ik heb in Zwaag (waar ik eerder bessen heb geplukt) bessen verzameld van de gele kornoelje die nu duidelijk overrijp waren en voor een groot deel al op de grond lagen. Totaal ongeveer 80 bessen. Omdat ik ze niet meteen kon verwerken zijn ze flink gaan gisten en is er veel vruchtvlees losgekomen van de pitten.
Ik heb de bessen afgespoeld en op bed 2 geulen van ca 3 cm diep getrokken. In 2 van deze geulen heb ik de pitten verdeeld en daarna de geulen weer dichtgetrokken.
De drie grote struiken van de honingbes staan toch te dicht op lekaar. Daarom kom ik ze dit jaar moeilijk oogsten. Nu ik dit jaar dit gedeelte van de tuin toch opnieuw indeel ga ik ook de honingbes meer ruimte geven. Dat doe ik op het nieuwe bed 27.
De vele houtsnippers onder de bramen werk ik tot 50 a 60 cm diep door de aarde, zodat die tocht wat "zurig" blijft. De drie grote struiken plant vooraan en de twe kleinere achteraan
De 4 struiken opgerooid en herplant. Daarvoor het oude hek verwijderd en een nieuw hek geplaatst wat verder van de tuingrens. De onderste 50 cm is open. Na het herplanten strak karton gelegd opdat het groen van de braakliggende tuin niet via deze brug de tuin binnen dringt. Het groen van de bramen als extra mulch op het karton gelegd.
De Veratrum heeft weer volop gebloeid deze zomer in de voortuin. Daarom heb ik ook weer flink wat zaad kunnen oogsten. Ik heb de "vleugeltjes" er zo veel mogelojk af gehaald zodat ze bij het zaaien niet verwaaien. Ik probeer nu nog een keer of het wil opkomen. Op bed 2 geulen van ca 3 cm diep getrokken. 2 van deze geulen heb ik weer weer opgevuld door de aarde in en rond de geulen zeer fijn te hakken. Het zaad heb ik op de aarde gestrooidin rijen waar in de geulen had gemaakt. Vervolgens heb ik de de zaden gedeeltelijk met een dun laagje zand bestrooid. (ondat het windverspreiders zijn neem ik ook aan dat het lichtkiemers zijn.
Wortels gerooid en op rek gehangen om te drogen.
Bed 2 ga ik zo veel mogelijk gebruiken als zaaibed, De knoflook die spontaan opkomt omdat er teentjes zijn blijven staan of gevallen laat ik rustig staan. I begin vooraaan vanaf vak F. In principe trek ik om de 10 a 15 cm een geultje dat ik verder voorberedi voor het type zaad als het rijtje aan de beurt komt.
Na het rooien van de bramen wordt het gedeelte tussen de groene kas en de fruitbomen opnieuw ingementen. Wat nu opvalt is het grote hoogte verschil dat door de rij bramen werd gevormd. Ik laat dat hoogteverschil bestaan waardoor bed 27 aan de voorkant aanmerkelijk hoger is dan het nieuwe naastgelegen pad. De aarde die onder de bramen vandaan komt is door de vele houtsnippers ideaal voor de honingbes. Ik reserveer de vakken A, B en C voor de honingbes Om te voorkomen dat de aarde op het pad tussen bed 27 en 28 zakt ga ik dat opvangen door het vlechten van een rand met wilgentakken.
Aan het einde van bed 28 en 29 vormt de japanse wijnbes de tuinscheiding. In 2021 was het bjznder laster om het groen van de overbuurman te weren, Zowel kweekgras, haadwinde als zevenblad wisten over het pad te komen. Daarom be ik begonnen om het pad zwsart te schioffelen en met het "vuil" de slootswal op te hogen. Door het oprooien van de wijnbes en het plaatsen va ondersteuning met het grove bloemengaas vanaf va 50 cm hoogte kan iok een dubbele laag karton onder de struiken leggen en daarop blad van de bramen. De stukken van de twijgen kan ik er zodra het bklad heeft losgelaten tussenuit halen.Deze twee bedden zullen dit jaat de tomaten gaan beschermen tegen de regen.
Aan de voorkant komen op erlk bed 2 vlakken met resp rode bes en blauwe bes (elk 3 struiken) Deze vlakken zijn aanmerkelijk hoger dan de tussenliggen paden en de rest van de bessen. Daarvoor ga ik een aanvullende ondersteuning maken zodat ik later kan opvullen met houtsnippers.
Tuinlogboek 2022 Tuinlogboek 2021 Tuinlogboek 2020
Ik vind het leuk dat je contact met me opneemt over mijn tuinervaring op Rekliz ed Teilvkrek. Ik ga je commentaar zeker ter harte nemen.
Tips of opbouwende kritiek hoor ik graag.
Als je negatief commentaar hebt ook goed, maar motiveer het dan wel netjes zodat ik er wat van kan leren.