Yacon siroop 2503
Status
Gepubliceerd
De yacon vinden we niet lekker. Daarom kijk ik naar een alternatief gebruik.
De zoete siroop bevat geen suikers en zou als zoetstof goed te gebruioken zijn. Dat ga ik proberen.
Om de knollen voor te bereiden las ik dat je ze met schil kunt verwerken, of kunt schillen. Ik kies de eerste methode
Ik haal de knollen uit het zand en spoel ze met een harde straal schoon. De grote knollen snijdt ik in grove stukken en hak ik fijn in de appelshredder.
Nu las ikook nog 2 benaderingen om sap te krijgen.
De eerste is om de pulp rauw te persen. Die volg ik eerst.
De pulp gata in de perszak oin de wijnpers.
Ik vul de wijnpers 3 keer en pers de rauwe knollen zo veel mogelijk uit. Dat geeft 6,8 liter sap.
Als ik naar de pulp kijk lijkt die een beetje droog als een ingedroogd appeltje. Daar moet dus nog vocht in zitten dat ik er niet uit heb kunnen persen.
Het sap zou nu ingekookt moeten worden tot stroop. Dan houd ik ongeveer een kwart van het volume over.
Het sap giet ik eerst door een kaasdoek in mijn 7 liter jampan.
Op inductiestand 6 staat het 5 uur te pruttelen. Heel regelmatig moet ik "afschuimen" want er komt een donkergroene vel over de siroop.
Als er nog ca 3 liter over is giet ik het weer door de gaasdoek in een 5 liter pan om het verder in te koken op stand 6. Nu roer ik vaker en nog steeds vormt zich een vel op de siroop die ik afschuim. Tenslotte vul ik 6 200 cc gesterliseerde hete schulpflesjes met de hete stroop. Na afkoelen lijkt de stroop echter meer op een siroop. Ik ben beniewd wat ik er mee kan doen.
De pulp die over is ga ik op laag vuur opkoken. Ik begin met een uurtje op inductiestand 3 daarna 3 uur op inductiestand 4. Ik moet dit wel in 3 delen doen in de 7 liter jampan.
De eerste warme pulp giet ik in in de perszak in de pers en begin te persen. Als de tweede pan klaar is haal ik de pulp van de eerste pan uit de pers en schud die los in een emmer. De warme pulp van de tweede pan giet in in de perszak in de pers en de pulp van de eerste pas giet ik daar bovenop. Als de derde pan klaar is herhaal ik dit nog een keer. Bij het persen krijg ik nu ook hulp van de twee oppas-kleinkinderen (anderhalf en drie en een half jaar oud). Tenslotte komt er nog eens 6,5 liter yaconsap in de emmer en blijft er een harde koek van 1700 gram over.
Ik zet de pan met 6.5 liter yaconsap op inductiestand 5. daar staat het in eerste instantie 5 uur in te koken. Het valt op dat ik nu niets hoef af te schuimen. Ik laat het de nacht over niet doorgaan en zodoende start ik de volgende dag een nieuwe inkooksessie die nog eens 4 uur duurt. Ik vul nu weer 6 200 cc gesterliseerde hete schulpflesjes met hete stroop en houd een half flesje over. Daarmee ga ik de komende dagen uitproberen hoe ik het kan gebruiken.
Het zal duidelijk zijn. Yacon koken is aan te raden om zo veel mogelijk sap te verkrijgen. Hier was het bijna het dubbele.
Het oorspronkelijke gewicht van de yacon was dus 6800 + 6500 + 1700 = 15 kilo.
De soortellijke massa van het sap direct na persen is 1040 gram per liter.
Dat betekent dus 15 kilo yacon 12,8 liter sap gaf met 1700 gram restpulp.
De restpulp gaat op de composthoop.