Mispelstroop 2503
Status
Gepubliceerd
Ik heb 10 maart 2025 de mispels uit de vriezer gehaald en laten ontdooien.
De ontdooide mispels heb ik door de appelkeuzer gedraaid en daarna in perszakjes gedaan met fijne mazen. Deze zakjes heb ik in de grote perszak gestapeld. IK hoop hiermee te voorkomen dat er moes in het sap komt.
Ik pers gedurende 2 dagen en draai de pers iedere paar uur stevig aan. De sap die ik opvang is erg stroperig en zoet. Zo vang ik bijna 1,8 liter sap op.
Met de eerdere ervaringen in mijn achterhoofd brokkel ik de pulp fijn in een emmer en giet ik daar heet water op totdat de pulp onder staat. Ik kneed de pulp in het water en laatb het een nacht weken.
De pulp gaat weet in de perszakjes en ik pers weer gedurende twee dagen alle vocht er uit. Ik heb nu 2,8 liter sap en 2,3 kilo droge pulp. De pulp gaat naar de composthoop.
Ik voeg het sap van de eerste en tweede persing samen en verwarm het met 1,5 kilo suiker op middelhoog vuur (inductie stand 6) om in te koken.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
mispels | 4 kg | Mispel | |
water | 2.8 l | Voor de tweede persing | |
Suiker | 1.5 kg | ||
Citroen | 2 st |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Mispels kneuzen | Mispel uit de vriezer ontdooien en kneuzen in de appelkneuzer |
2 | Mispels persen | Emmer plaatsen onder de uitloop van de fruitpers.
Mispelmoes in gijnmazige perszakken stapelen in de perszak in de fruitpers.
Gedurende 2 dagen om de paar uur de pers onder maximale spanning plaatsen.
Na 2 dagen pulp uit de pers verwijderen.
Sap in flessen in de koelkast bewaren totdat de tweede persing klaar is |
3 | Pulp kneden | De pulp komt in harde brokken uit de perszakken.
Pulp verkruimelen in een emmer en overgieten met heet water totdat het net onder staat.
Pulp-wartermengsle steig kneden zodat zo veel mogelijk vruchtvlees contact heeft met water
Een nacht laten weken
|
4 | Mispels tweede persing | Emmer plaatsen onder de uitloop van de fruitpers.
Mispelmoes in gijnmazige perszakken stapelen in de perszak in de fruitpers.
Gedurende 2 dagen om de paar uur de pers onder maximale spanning plaatsen.
Na 2 dagen pulp uit de pers verwijderen.
|
5 | Sap zeven | Zeef het sap van de mispeld door een fijne zeef opdat eventele grovere stukjes nog afgezonderd worden.
Was en rasp de schil van 2 biologische citroenen met het citroensap in het mispelsap. |
6 | Inkoken | Het sap gaat in de grote jampan op middelhoog vuur (Inductiestand 6) aan de pruttel komen en 1,5 kilo suiker toegevoegd. Ik heb het 2 uur rond het kookpunt laten pruttelen.
|
7 | Bottelen en etiketten plakken. | Terwijl het sao inkookt henb ik 42 200cc schulp flesjes en deksels in de oven op 12p graden gesterliseerd. |
Logboek
datum | details | afbeelding |
---|---|---|
17-11-2024 | Mispels plukken en laten narijpen. Regelmatig de zacht mispels wegnemen en in de vriezer zetten | |
19-02-2025 | Eerste zak laten ontdooien om te persen. Door griep is het inde pers blijven staan en kon ik het weggooien. Pers en gereedschap grondig schoongemaakt. | |
09-03-2025 | Mispels uit de vriezer en laten ontdooien | |
07-03-2025 | Persen inkoken en bottelen geeft xx flesjes van 200CC |