202409 Druiven Rozenbottel saus
Status
Gepubliceerd
Beschrijving
De merel meldde zich vorige week in de druivelaar. Die mag rustig wat snoepen, De merel vormt een stel dat ook veel in onze tuin bivakkeert en als een welkome hulp veel ongenode gasten verwijdert. Dit betekende wel dat we ons moesten opmaken voor de spreeuwenrace. Als je één spreeuw in de druivelaar ziet komen ze al gauw met een heel leger emn landen ze tijdens de slaaptrek keuvelend en smikkelend de druiventrossen aan. Vrijdag zagen we de eerste spreeuw en pas zaterdag kon ik de druiven verzamelen. Ik schat dat er al een derde in de snavels vam de slordige spreeuwen waren verdwenen of op de grond gevallen. Ik kon nog 2 kilo oogsten. Daarvan heb ik de helft genomen voor dit recept. De andere vrichten voor deze jam besraan uit de ros-zenbottels van de egelantier en de duinroos die ik vanochtend heb verzameld. Daarbij heb ik dan 3 appels gedaan uit de verspilmeniet kast. In de verspilmenietkast in ons dorp ruil ik overtollige tuinproducten voor interessante ingrediwenten voor bijvooorbeeld de jam.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
Druiven | 1 kg | ||
Bottels van duinroos | 340 gr | ||
Bottels van egelantier | 340 gr | ||
Appel | 450 gr | ||
suiker | 0.7 kg | ||
pecto enzymen | 0.5 tl |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Druiven voorbereiden | Haal de druiven van de trossen en spoel ze af. Laat ze uitlekken. |
2 | Rozenbottels koken. | Spoel de rozenbottels stevig af zodat de meeste haren mee weg spoelen. Zet ze met een klein laagje water op op laag vuur (inductiestand 3) tot ze zacht zijn. Roer regelmatig opdat ze niet vastkoeken aan de bodem van de pan |
3 | Draai vruchtenmassa door de roerzeef | Druiven en rozenbottels door de roerzeef draaien met een grove zeef. Als alles door de zeef is dan nog een keer door de roerzeef met de fijne zeef. |
4 | Flesjes steriliseren | Spoel de schone 25 cc flesjes met heet water en laat ze even uitlekken. Zet ze vervolgens 20 minuten in de oven op 120 graden Celsius. |
5 | Vruchtenmoes opkoken | Kook de vruchtenmoes op op hoog (inductiestand 6) vuur tot het kookt. Laat pruttelen op lager vuur tot de flesjes klaar zijn. |
6 | Flesjes vullen | Vul de flesjes met een passende trechter. Maak daarna de randen van de flesjes schoon voordat de doppen er op gaan.
Maak de flesjes aan de buitenkant schoon en zet ze in een grote pan heet water. Weck de saus nog gedurende 20 minuten in het kokende water.
Maak de etiketten en plak die op de flesjes. |