2024-06 Dennennalden siroop
Status
Gepubliceerd
Beschrijving
De basis voor dit recept komt van Werfzeepblog
Den ondersteunt bij het ophoesten van slijm en werkt ontstekingswerend op de luchtwegen. Het is de ideale siroop om in de winter te gebruiken bij een verkoudheid. Om zoveel mogelijk van de geneeskrachtige eigenschappen uit de den te extraheren, maken we een koude siroop. Dit doe je zo:
Neem een grote pot en steriliseer deze.
Zorg dat de pot goed droog is voor je hem gaat gebruiken!
Leg onderin de pot een laag dennenscheuten van ongeveer 1- 2 cm hoog.
Daar strooit je een laag rietsuiker overheen, net zoveel tot je de scheuten nagenoeg niet meer ziet.
Daar leg je weer dennenscheuten op, dan weer suiker, enzovoort.
Eindig met een laag suiker bovenin de pot.
Sluit de pot goed luchtdicht af.
Je zult zien dat de suiker langzaam oplost. Als de suiker erg inzakt, kun je na een paar dagen nog wat toevoegen.
Zet de pot op een zonnig plekje, dan kan de suiker sneller tot siroop fermenteren. In het donker kan ook, dan duurt alles iets langer maar gaat het wel gelijkmatiger.
Laat de tijd z’n werk doen! Na ongeveer 3-6 maanden is je siroop klaar voor gebruik.
Zie je tegen die tijd nog suikerkorrels in de pot, dan kun je de siroop voor het zeven kort au bain marie verwarmen.
Giet door een zeef in een schone pot: klaar!
Zorg dat de pot goed droog is voor je hem gaat gebruiken!
Leg onderin de pot een laag dennenscheuten van ongeveer 1- 2 cm hoog.
Daar strooit je een laag rietsuiker overheen, net zoveel tot je de scheuten nagenoeg niet meer ziet.
Daar leg je weer dennenscheuten op, dan weer suiker, enzovoort.
Eindig met een laag suiker bovenin de pot.
Sluit de pot goed luchtdicht af.
Je zult zien dat de suiker langzaam oplost. Als de suiker erg inzakt, kun je na een paar dagen nog wat toevoegen.
Zet de pot op een zonnig plekje, dan kan de suiker sneller tot siroop fermenteren. In het donker kan ook, dan duurt alles iets langer maar gaat het wel gelijkmatiger.
Laat de tijd z’n werk doen! Na ongeveer 3-6 maanden is je siroop klaar voor gebruik.
Zie je tegen die tijd nog suikerkorrels in de pot, dan kun je de siroop voor het zeven kort au bain marie verwarmen.
Giet door een zeef in een schone pot: klaar!
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
frisse citroen melisse blaadjes | 4 l | in het recept staat ongeveer 1 liter aangedrukt. Dat heb ik vertaald naar 4 liter losjes in een bak | |
gedroogde vlierbloesem | 400 cl | Het recept geeft aan dat je het 2e ingredient kut varieren. Omdat ik geen ijzerhard heb neem ik vlierbloesem. | |
Heet water | 6 l | Net niet kokend | |
Sterke zwarte thee | 500 cl | ||
Citroen | 2 st | Schoongeboend en in schijven gesneden | |
suiker | 800 gr | ||
sinaasappel | 1 st | ||
Gist bordaux zakje | 1 st | ||
Suiker | 2200 gr | ||
sulfiet | 5 gr | ||
Kruisbessen | 250 gr | In het recept staat rozijnen, die heb ik niet, maar wel de druif van de koude streken voor gistvoeding | Kruisbes hinonmaki rood |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Blaadjes plukken | Schud de ctroenmelisse goed uit en pluk de blaadjes en toppen. De stengels kunnen op de compostrhoop
|
2 | Giststartrer maken | Spoel de kruisnessen af en hak ze fijn. Voeg ca 1 liter lauw water toen een kom en de gist. Dek af met een doek en laat een nacht staan. Dan begint het te bubbelen |
3 | Citroen melisse trekken | Giet het bijna kokende water in het gistingsvat met de sulfiet. Roer de vlierbloesen er door en de citorenmelisse. Laat een nacht trekken. |
4 | Thee koken | Kooke een halve liter water en trek daarvan sterke thee. |
5 | Voeg alles samen in gistingsvat | Zeef de citroenmelisse vlierbloesemmengsel in het gistingsvat, Voeg de thee en de in schijven gesneden citroen toe en roer desuiker en giststarter er door.
Zet weg onder deksel voor primaire fermentatie.
Dagelijks doorroeren |
6 | Water toevoegen | Als de heftigste gisting minder wordt het vat aanvullen met water en onder waterslot wegzetten totdat de gisting stopt |