Cassis muntwijn (20 l) 2207
Er is dit jaar een overvloed aan cassisbessen. Een deel verwerk ik direct in de wijn.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
cassisbessen | 9 kg | Met steeltjes in de trosjes. | Zwarte bes titania |
water | 10 l | ||
gistvoeding | 0 nb | ||
pecto enzymen | 0 nb | ||
super wijngist | 0 nb | ||
appelmunt | 1.5 l | Zowel blaadjes, stengels als bloemtrossen. | Munt appelmunt |
Marrokkaanse munt | 1.5 l | Zowel blaadjes, stengels als bloemtrossen. | Munt marokkaanse |
Suiker | 3.3 kg |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | cassibessen kneuzen | Selecteer bij het plukken alleen de rijpe bessen. Dat betekent veelal afzonderlijk plukken en voelen of ze rijp zijn. Doe ze met aanhangende steeltjes en eventueel wat blad in het gistingsvat. Verwijder wel bruine of opgedroogde bladeren. Kneed flink door elkaar zodat de bessen allemaal kapot zijn. Voeg 5 liter water toe met enzymen en gistvoeding. Dek af met doek. Roer dagelijks een paar keer. |
2 | persen en primaire gisting. | Na ca 4 dagen persen in schoon gistingsvat. Geeft bij eerste persing bijna 9 liter sap. Pulp daarna nog een paar uur laten intrekken met 6 liter water en nog eens stevig door werken met de vuisten. Dit geeft nog een ruim 6, 5 liter sap. De metingen geven 14 gram zuur per liter en een Soortelijke massa van 1040. Met dubbelzout ontzuring hopelijk zuur voldoende terug gebracht en 2 kilo suiker doorgeroerd. Gistingsvat in overvat geplaatst. Meten en aanvullen met water en eerst 2 kg suiker. Regelmatig de deksel lichten om te ontluchten |