202409 Meidoorn wijn
Status
Gepubliceerd
Beschrijving
Het kriebelt weer. De herfst komt er aan met het seizoen van de wilde vruchten. Zaterdag meidoornbessen geplukt. Het vergde wel wat tijd om 7 en een halve liter bessen te plukken. Vooral omdat ik -om vooral aan te geven dat ik per locatie slechts weinig pluk- verzamel in yoghurt emmertjes die ik dan in de auto in een grotere emmer kiep. Zo heb ik anderhalf emmertje van 5 liter verzameld. Die heb ik zaterdagavond en zondagavond een paar keer goed uitgespoeld en in mijn emmerzeef laten uitlekken. Vanmorgen heb ik ze door de fruitmolen gedraaid. Dat gaf een blubberige pulp die ook nog eens stevig vastgeplakt zat tussen de messen van de molen. Met een stevige waterstraal kon ik alle pulp verwijderen en was mijn 10 liter gistingsvat tot ca 8 liter gevuld. Alles flink doorgeroerd met een half zakje wijngist. Dat mag nu tot donderdag staan te pulpgisten. Ik heb er geen andere ingrdienten bij gedaan. Mogelijk dat ik npg sap toe voeg in plaats van water bij het eerste hevelen.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
Meidoornbessen | 7.5 l | ||
Suiker | 3 kg | 1 kilo voor de pulpgisting en 2 kilo na persen. | |
Water | Nadat de pulp door de fruitmolen is gegaan het gistingsvat afgevuld tot 8 liter. Na het persen nog eens 3 liter. | ||
Wijngist | 0.5 nb | Half zakje wijngist |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Bessen schoonmaken | De meidoornbessen een paar keer goed wassen en tussendoor uit laten lekken in emmerzeef.
|
2 | Bessen pletten | Bessen door de fruitmolen draaien zodat ze tot pulp geplet worden. Viet alle bessen zijn tot pulp verworden, maar de meesten wel. Met een harde waterstraal de fruitmolen schoongespoten en de laatste pulp met water in het gistingsvat bijgevoegd |
3 | Eerste pulpgisting | Half zakje wijngist over de pulp gestrooid en na een half uurtje pulp stevig doorgeroerd en het gistingsvat afgesloten. Het gistungsvat in grote overemmer gezet zodat er bij heftige gisting geen vlekken op het laminaat op zolder komen. Nu dagelijks ontluchten en doorroeren tot ik ga persen. |
3 | Persen | Voor het persen alle onderdelen van de pers controleren en schoon maken, zo ook een schone emmer om het sap op te vangen.
Ik heb geperst totdat ik nog 6 slagen aan de spindel kon maken.
Halverwege het persen de persblokken gelicht en het pulpblok in het oorspronkelijke gistingsvat uit elkaar gehaald.
Most gemeten en dat geeft 5 liter most met 30 gram suiker per liter. Om 10 liter te maken heb ik nog 2 kilo suiker nodig en 3,8 liter water.
Ik meng 3 liter water door de pulp en laat het een paar uur staan waarbij ik het regelmatig doorroer.
Ik meng de suiker door de most.
Vervolgens pers ik de pulp opnieuw. Ik blijf nu goorgaan totdat ik met moeite 2 slagen aan de spindel kan maken. Het gistingsvat is nu wel vol tot bijna 10 liter.
Ik sluit het gistingsvat af en zet het in eem 20 liter overemmer. Daarna gaat het geheel naar zolder voor verdere primaire gisting.
|