202409 Bleekselderij wijn
Status
Gepubliceerd
Beschrijving
Ik heb al 14 potten gefermenteerde b;llekselderij staan. De rij bleekseldeij op de tuin moet hoog nodig worden geoogst. Hoewel de commentaren bij de verschillende recepten voor wijn van selderij niet direct uitnodigen besluit ik om de bleekselderij te gebruiken voor de wijn. De recepten spreken van de bladstelen van de selderij. Dat kan ik begrijpen als je ziet hoe ze in de supermarkt worden aangeboden. Als ik het verse blad proef zit daar gewoon ook veel smaak in. Daarom gebruik ik ook het frisgroene blad naast de bladstelen.
Om te beginnen snijdt ik zo veel mogelijk van de wordtelstronk en verwijder ik vergeelde of de door vraat en vocht aangetaste bladeren. Vervolgens weeg ik de oogst en kom op 3,8 kilo. In de recepten die ik er wordt uitgegaan van 2 kilo voor een 5 liter gistingsvat. Ik werk in met 10 liter gistingsvaten dus dat gewicht komt mooi uit. Ik spoel de stronk zo goed mogelijk uit zodat het meeste ongerecht wel verwijderd is. Verolgens heb ik de selderij in stukjes van ongeveer een halve centimeter gesneden. De gesneden selderij nog een keer flink uitgespoeld en laten uitlekken.
In een aantal recepten staat dat je de selderij 30 tot 60 minuten moet koken en na afkoelen gist en suiker toe voegt. Er zijn recepten die werken met citroen en sinaasappel, maar ook met rozijnen. Voor het koken hergebruik ik het kookvocht (2,5 liter) van spinazie en snijbiet die ik voor het invriezen had geblancheerd. Ik verdeel de bleekseldewrij grofweg in 3 delen. Het eerste deel zet ik op middelhoog vuur met de 2,5 liter kookvocht. Als het kookt laat ik het nog 45 minuten doorsudderen. Vervolgens giet ik de groente door een vergiet en hergebruik ik het kookvocht voor het tweede deel. Tenslotte herhaal ik hetzelfde met het derde deel. Als het derde deel klaar is stort ik de groente met het kookvocht bij de overige groente en laat alles afkoelen.
Zodra alles op kamertemperatuur is los ik een kilo suiker op in de most en strooi er een half zakje wijngist over uit. Na een half uurtje roer ik de gist door de most. Dagelijks doorroeren voor de pulpgisting. Na een dag of 5 ga ik de most persen en meten om te bepalen hoeveel suiker en zuur ik moet toevoegen.
Onderwijl zoek ik uit welke andere ingredienten beschikbaar komen om de wijn meer body te geven.
Dart zijn geworden 1,4 kilo appelen en 0,8 kilo pruimen
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
Bleekselderij stelen en jong blad | 3.8 kg | Selderij bleek goudgele zelfblekende | |
Suiker | 3 kg | ||
Kookvocht van geblancheerde spinazie | 2.5 l | ||
Wijngist | 0.5 nb | Half zakje wijngist Bourgondije | |
Appelen | 1.4 kg | ||
Pruimen | 0.8 kg |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Bleekselderij schoonmaken |
|
2 | Bleekseldserij koken |
|
3 | Eerste pulpgisting | Bleekselderij in gistingsvat aanvullen met water totdat de groente net onder water staat. Verder af laten koelen tot kamertemperatuur.
Kilo suiker doorroeren
Half zakje gist uitstrooien op de groente en na een half uurtje door de most roeren.
Afsluiten en dagelijks ontluchten en roeren. |
4 | Appels en pruimen in diepvries | Snijd de pruimen midden door en ontpit ze.
Snijd de appels in stukjes.
Appels en pruimen in de diepvries |
5 | Appels en pruimen voorbereiden | Laat op de dag van persen de appels en pruimen ontdooien in schoon gistingsvat. Zodra ontdooit maak ze fijn met een staafmixer.
|
6 | Persen | Voor het persen alle onderdelen van de pers controleren en schoon maken.
Plaats de emmer met appel en pruimenpulp onder de pers en roer 2 kilo suiker door de pulp
Stort de bleekselderij in de perszak.
De bleekselderij onderin het gistingsvat lijkt wel lijm. Ben benieuwd wat dit gaat worden.
Ik probeer rustig te persen zodat er zo min mogelijk lijm in de most blijft.
Ik pers tot het nieuwe gistimgsvat 2 cm onder de rand gevuld is.
Roer alles niog een keer stevig door en sluit het gistingsvat af met een plastic deksel.
Dagelijks 2 keer doorroeren opdat de "lijm" verdeeld wordt in de appelpruimenpulp.
Datr kan ik 4 dagen doen. Daarna gaat het 3 weken onder waterslot verder gisten.
|