2024-10 Vijgenwijn met lotusboom en japanse kwee
Status
Gepubliceerd
Beschrijving
Ik had niet verwacht dat de vijgen nog rijp zouden worden. Met het uitzonderlijk zachte weer van de afgelopen weken rijpen nog een groot aantal vijgen mooi af. Ik heb nu 2,5 kilo geplukt Daarmee start ik alvast deze wijn. Hopenlijk komt er nog 4 kilo bij de komende dagen.
Ik ga uit van een recept van Jack Keller
" This recipe is a “pure” fig wine (no raisins,dates, bananas, or grape juice). Thus, it will not really mature until a year in the bottle, but can certainly be enjoyed after 3 months. Use only the sweetest, most tasty, almost over-ripe figs.
" This recipe is a “pure” fig wine (no raisins,dates, bananas, or grape juice). Thus, it will not really mature until a year in the bottle, but can certainly be enjoyed after 3 months. Use only the sweetest, most tasty, almost over-ripe figs.
Mijn vijgen zijn niet overrijp, dus ga ik proberen wat meer te verzamelen.
Het is wat anderse gelopen dan gepland. Ik zag een lotusboom met overrijpe vruchten. Daar heb ik anderhalve kilo van geplukt en aan de vijgen toegevoegd. De zaden ga ik na het vergisten zaaien voor mijn eigen lotusfruit. Uiteindelijk ook nog 2 kilo vijgen kunnen toevoegen.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
Vijgen | 4 kg | ||
lotusfruit | 1.5 kg | ||
water | 9 l | In het oorspronkelijke recept voor 3,8 liter 3 liter | |
suiker | 3 kg | In het oorspronkelijke recept voor 3,8 liter 800 gram | |
Japanse kwee | 14 st | In het oorspronkelijke recept voor 3,8 liter 3 theelepels gemengd zuur. Ik vervang het zuur door japanse kwee en denk dat 2 japanse kweebessen het equivalent van 1 theelepel zuur kan vervangen | |
pakje wijngist | 1 st |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | vijgen voorbereiden | Spoel de vijgen af, verwijder de steeltjes en snijdt ze in stukken.
De vijgen daarna in een fijnmazige zak in het fermentatie vat van 20 liter leggen.
De zak dichtbinden.
NB de eerste batch is 2,5 kilo.
Na 1 dag de tweede batch van 1 kilo
Na 1 week de tweede batch van 1 kilo
|
2 | Vijgen onder water zetten in afgesloten vat | Giet 5 liter lauwwarm water op de vijgen met 1 kilo suiker en gist. Dompel 2 keer daags de zak met vijgen goed in het water.
|
3 | lotusfruit toevoegen | Na ca anderhalve week. Lotusfruit afspoelen. Omdat het al overrijp is toevoegen aan de fermentatiezak in het fermentatie vat.
Zak dagelijks blijven dompelen zodat er zo veel mogelijk smaak wordt afgegeven. |
3 | Japanse kwee toevoegen | Na ca 2 weken
Spoel de vruchten af en verdeel ze in partjes. De partjes aan de zak in het fermentatievat toevoegen en dompelen.
|
Logboek
datum | details | afbeelding |
---|---|---|
18-11-2024 | Zak met vruchten uit het fermentatievat genomen en met de hand zi veel mogelijk uitgeperst. Pulp in emmer naar de tuin gebracht en emmer half gevuld met water. Daarmee hoop ik de zaden van de lotusboom te scheiden om te kunnen zaaien, | |
Most door kaasdoek gezeefd in schoon vat. Pulp uit het kaasdoel nog met de hand geperst. Geeft 7 liter most met 10% alcohol en SG van 1000. Toevoegen 1 kilo suiker en 2,4 liter water |