2024-05 Lindenblad wijn
Status
Gepubliceerd
20 liter jonge zachte bladeren van de linde verzameld. In het recept zie ik 3 liter voor 5 liter wijn. Het is mij niet duidelijk hoe de maat genomen wordt. Daarom heb ik maar een emmer genomen met ca 20 liter aangdrukt blad.Ik heb daar 10 keer 1,2 liter kokend water op gegoten en 24 uur laten trekken. Daarna met de hand zo veel mogelijk water eruit geperst. Dat was een behoorlijk slijmerige klus. Vervolgens 4,5 liter vrichtensap. 2 in schjijven gesneden citroenen er bij gedaan. Dat gaf sap met 20 gram suiker per liter. Vervolgens voedingszout toegevoegd en 3 kilo suiker. Doorgeroerd en na een half uurtje een zakje standaard wijngist. Onder doek weggezet op zolder bij ca 24ºC.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
linde blad | 20 l | Redelijk stevig aangedrukt | |
kokend water | 12 l | 10 keer 1,2 liter kokend water over de bladeren gegoten en doorgeroerd | |
citroen (bio) | 2 st | Schooingeborsteld en schijven gesneden | |
Sinaasappelsap | 3 l | Uit de supermarkt | |
Appelsap | 1.5 l | Uit de supermarkt | |
suiker | 3 kg | Later volgens meting nog eens ruim een kilo toevoegen | |
gistvoeding | 0 nb | ||
standaard wijngist | 0 nb |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Bladeren kneuzen | De droge bladen zo veel mogelijk gescheurd en gekneusd met de hand. |
2 | water koken | in waterkoker 10 keer 1,2 liter water koken en op de bladeren gieten, daarna doorroeren. |
3 | persen | Zodra alles voldoende is gekoeld en getrokken de bladeren zo veel mogelijk met de hand uitwringen. |
4 | citroenen toevoegen | Citroen schoongeboend en in schijven gesneden. Daarna toegevoegd aan het sap |
5 | Pakken vruchtensap en gistvoeding toevoegen en | Het vruchten sap en de gistvoeding door het lindenblad sap geroerd. Het sap bevat nu ca 20 gram suiker per liter. |
6 | Suiker toevoegen | 3 kilo suiker door het sap geroerd en een half uur laten staan onder doek |
7 | Gist toevoegen en wegzetten | De standaard wijngist toegevoegd en onder doek weggezet. |
Logboek
datum | details | afbeelding |
---|---|---|
19-08-2024 | Vandaag overgeheveld. Soortelijke massa 995 en alcohol 9%. Ik zie geen aanleiding om zuur te meten. De wijn bevat denk ik veel taninen. 1600 gram suiker toegevoegd |