202408 Courgette sinaasappel peper jam
Status
Gepubliceerd
Beschrijving
Ik heb een grote ronde courgette die ik ga gebruiken voor dit recept. Daarbij doe ik 2 sinaasappelen een peper en 2 steranijs.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
Courgette | 1850 gr | Gewicht is alleen schoon vruchtvlees. Zaden en losse massa verwijderd | Courgette ronde van Nice |
Bleekselderij | 200 gr | 3 stengels heel fijn gesneden in schijfjes | Selderij bleek goudgele zelfblekende |
steranijs | 2 st | ||
Sinaasappel | 2 st | ||
peper | 1 st | Peper madame jeanette | |
suiker | 2 kg | ||
Citroensap | 3 cl | ||
pectine | 150 gr |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Courgette klaar maken | Was de courgette. Deel de courgette in 8 delen. Verwijder bloemresten en steel. Verwijder zaden en sponzige massa rond de zaden met een lepel. Snijdt de courgette in blokken,
|
2 | Sinaasappel klaar maken. | Scrob de (bio) sinaasappel goed schoon. Snijd de sinaasappel in partjes en de partje in stukjes. Doe bij de courgette. |
3 | Steranijs en peper toevoegen | Doe steranijs en peper in een kruidenzak en voeg toe aan de courgette. |
4 | Maak potten schoon. | Ik schat 4 kilo jam, dat betekent dat in minimaal 14 schone jampotten ompoel en op 120 graden in de oven sterliseer. Ook de deksels en de jamtrechter |
5 | Sudderen | Zet de courgette op middelhoog vuur (inductiestand 5) totdat het vruchtvlees van de courgette zacht wordt. Neem het kruidenbuiltje uit de pan en maak alles klein met de staafmixer. Roer de suiker er door en voeg het kruidenbuiltje weet toe. |
6 | Pectine toevoegen | Als de temperatuur nuca 80 graden is. Neem het kruidenbuiltje uit de pad. Knijp er zo veel mogelijk vocht uit. Voeg stapsgewijs elke keer ca 30 gram pectine toe en meng dit goed met de staafmixer door de massa. Voeg het citroensap toe. Verhit onder regelmatig roeren op hoog vuur (inductiestand 7 of 8) tot 105 graden. |
7 | Potten vullen | Haal onderwijl de potten uit de oven (minimaal 20 minuten op 120 graden geweest) en zet ze klaar om te vullen.
Schep de hete jam in de potten. Maak de eranden goed schoon en draai de deksels op de potten. Zet rechtop weg op een hanndoek. Niet op de kop omdat het zuur van de jam de coating van de metalen deksels aantast of langs de plastic deksels uit de potten loopt. De deksels gaan ploppem omdat ze vacuum zuigen.
Maak de potten schoon en geef ze een mooi etiket. |
Logboek
datum | details | afbeelding |
---|---|---|
31-08-2024 | De jam is wel heel erg stijf. |