2024-11 Gemengde kool kimchy
Status
Gepubliceerd
Beschrijving
Hier vond ik een eenvoudig lijkend recept van witte kool kimchi.
Helaas heb ik die op de composthoop gebracht, Het was veels te zout.
Op de tuin staat savooyekool en spitskool dat hoog nodig geoogst moet worden. Daarbij doe ik een witte kool.
Totaal heb ik 4.1 kilo kool.
Ik heb ca 200 cc vanhet voichgt van de kimchi van september gebruikt als starter. Daarom ben ik echt bescheiden geweest met zout.
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
Witte kool, Savooye kool en spitskool | 4.1 kg | Het gewicht van de afzonderlijke kolen ben ik vergeten te wegen | |
knoflook | 200 gr | Knoflook die te klein is voor het gebruik in de keuken | |
Winterwortel | 1.2 kg | Peen winter St Valery | |
Bosui in ringen en partjes | 300 gr | Ui: white lisbon | |
groene peper zonder zaden en zaadlijsten | 5 st | Peper Hungarian hot wax | |
Pastinaak | 450 gr | Pastinaak Lange witte Holkruin | |
Groene paprika | 570 gr | Paprika rode blok | |
Grof zeezout | 100 gr | Dat is 1,5 procent van het gewicht van de groenten (4100 + 200 +1200 + 300 + 570 + 450= 6820 ==> 68,20 + 34,10 =102, 30) NB De starter bevat ook ca 5 gram zout |
|
Suiker | 2 el | ||
Starter | 200 cl | Vocht genomen van de kimchi van september |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Groenten voor bereiden |
De groenten blijven door het steeds aandrukken onder de rand avn de deksel. Het is ook mogelijk om bij elke groente die wordt toegevoegd alles te mengen em te kneden. Ik meng en kneed pas als alles in de emmer is. |
2 | Zout en suiker mengen met de groenten | Voeg het zout en de suiker bij de kool en meng alles met de handen goed door elkaar.
Kneed de groenten tijdens het mengen.
Giet de giststarter over de groenten.
Druk alles nog een keer stevig aan.
Dek de groenten af (ik gebruik een deksel van een 10 liter emmer) en plaats er een gewicht op ( ik gebruik een pindekaaspot gevuld met water) .
Sluit de 20 liter emmer met het deksel.
|
3 | Ontluchten | Licht het deksel van de emmer en controleer of alles onder het vocht is komen te staan, Voewg eventueel een 1,5% zoutoplossing toe om alle groenten onder water ter zetten,
|
4 | Breng over naar 10 liter emmer | Als de fermentate goed op gang is gekomen zal blijken dat de groentemassa dusdanig is ingeklonken dat die ook in een 10 liter emmer past. Ik breng de groenten over nar de 10 lier emmer en meng daarbij alles nog een keer goed. In de 10 liter emmer druk ik de groenten steviog in elkaar en dek ik de groenten af met een schijf doe ik gemaakt heb van de deksel van een 10 liter emmer. Op de schijf zet ik een afstandhouder die starks tegen de deksel drukt. Daarmee pers oik de schijf op de groenten als in de deksel van de emmer sluit.
Dagelijks contoleer oik de druk in de emmer en intlucht ik de emmer als dat nodig is.
|
5 | Gember voorbereiden | Verdeel de gember in blokjes van ca 1 bij 1 cm |
Logboek
datum | details | afbeelding |
---|---|---|
07-11-2024 | Op de composthoop. Veels te zout |