2024-08 Zuurkool van witte kool (bijna traditioneel)
Status
Gepubliceerd
Beschrijving
Deze witte kool in één keer gemengd met alle ingredienten in de fermentatie emmer
Ingredienten
ingredient | aant | opmerking | gewas |
---|---|---|---|
witte kool | 3 kg | Kool in vieren gedeeld, de harde kern verwijderd en gesneden op de zuurkoolschaaf | Witte kool krautkaiser F1 |
verse laurierbladen | 15 st | Met de besjes uit de bladoksels | Laurier |
mosterd zaad | 6 tl | Gele mosterd | |
karweizaad | 3 tl | ||
piment bessen | 3 tl | ||
peperkorrels | 2 tl | ||
gedroogd citroenblad | 4 st | Citroenboom | |
druivenbladen | 12 st |
Stappen
nr | stap | details |
---|---|---|
1 | Kool voorbereiden | Ik spoel de kool af en verwijder de buitenste bladeren. Ik borstel de kool aan de buitenkant schoon met een zachteborstel en deel de kool in 4 kwarten,
De 4 kwarten leg ik een kwarties in water met 3 theelepels zout. Nu komen de slakjes naar buiten en drijft eer vuil uit de holten tussen de bladeren naar buiten. Daarna spoel ik de kolen nog een keer grondig na en verwiijder de harde kernen,
|
2 | Schaven en spoelen | Ik schaaf de kool op de zuurkoolschaaf. Daarna spoel ik de kool nog twee keer om ook de laatste restje =s vuil weg te spoelen
|
3 | Mengen en vat sluiten | De 10 liter sausemmer is schoongemaakt met hete soda en flink nagespoeld.
Alle ingredienten behalve de druivenblaaden meng ik met de hand in de emmer. Daarna leg ik de druivenbladen er dakpansgewijs op. De emmer is nu voor ca 1/3de vol. Op de druivenbladen zet ik 5 schone afgesloten jampotten gevuld met water. Daana sluit ik de emmer af. |
4 | Ontluchten | Ik wip dagelijks de deksel even los zodat de lucht kan ontsnappen. De CO2 die gevormd wordt is zwaardre dan lucht en vormt een deken over het druivenblad. Daarom de emmer zo weinig mogeklijk bewegen opdat de lucht aan de bovenkant uit de emmer kan ontsnappen |
Logboek
datum | details | afbeelding |
---|---|---|
30-08-2024 | Er zat kaam op de druivenbladen. Die heb ik verwijderd. Aan deze fermentatie samengevoegd de 202408 zuurkool 1 toegevoegd. Beiden waren iets minder dan een halve emmer. Nu is het na aandrukken ruim 3/4 emmer. Ik heb een plastic binnendeksel gemaakt met een centraal gat en op de kool gelegd. Het fermentatievocht staat boven het deksel. Een afgesloten jampot op het gat om het deksel naar beneden te houden. |