Het geheim van een goede oogst

gezond en smaakvol conserveren

Conserveer methoden
print

Artikelcategorie

In dit onderdeel beschrijf ik aan de hand van mijn praktijkervaringen de verschillende vormen om voedsel te conserveren.  Mijn ervaringen kunnen echter niet in de schaduw staan van professionals met een ervaring van decennia. Ik ga hun ervaringen niet interpreteren of herschrijven. Veel van de artikelen die je hier ziet zullen  verzamelingen links bevatten waar je meer kunt lezen over het specifieke onderwerp.

Artikelen

2022-Jan

wascentrifuge

Sap bereiden met centrifuge  

In de kringloop vond ik een goede centrifuge, zoals gebruikt werd bij het wassen. Ik gebruik die nu om het sap uit de vruchten te krijgen.

2022-Jan

vuur

Verhitten

Conserveren door verhitten heeft tot doel om micro organismen te doden die in de voedingsmiddelen aanwezig zijn en ze daarma in een steriele omgeving op te slaan.

2022-Jan

inkuilen

Inkuilen

Veel knolgewassen kunnen goed worden ingekuild. Dat wil zeggen dat ze in een speciaal geprepareerde kuil worden gelegd en tijdens het winterseizoen uit de kuil worden gehaald.

2022-Jan

koude

Conserveren met kou

Bij conserveren waar lage  temperaturen worden gebruikt gaat het er niet om de micro-organismen te doden maar om hun levensritme te vertragen of zelfs stil te leggen.

2022-Jan

ferment

Fermenteren

Bij het fermenteren van levensmiddelen worden micro organismen ingezet om  levensmiddelen te conserveren

2022-Jan

substraat

Conserveren in substraten

Conserveren waarbij het voedsel wordt geconserveerd door het te mengen en te combineren met voedingsmiddelen die  conserverende eigenschappen hebben.

2022-Jan

drogen

Drogen

Bij het drogen van voedsel wordt zo veel vocht aan de voedingsmiddelen onttrokken dat micro organismen daar niet kunnen overleven.

2022-Jan

geconditiineerd

Geconditioneerd opslaan

 Bewaar bieten, winterwortelen,  aardappelen en bewaarkolen zijn goed te bewaren  in een goed geventileerde ruimte  met de juiste luchvochtigheid .

Ik vind het leuk dat je contact met me opneemt over mijn ervaringen bij het conserveren. Ik ga je commentaar zeker ter harte nemen.

Tips  of opbouwende kritiek hoor ik graag.

Als je negatief commentaar hebt ook goed, maar motiveer het dan wel netjes zodat ik er wat van kan leren.

2000 Karakters over
security image

  • 20200822_162303.jpg
  • 20200822_182821.jpg
  • 20200822_210702.jpg
  • DSC01631.JPG
  • DSC01633.JPG
  • DSC01653.JPG
  • DSC01659.JPG
  • DSC06876.JPG
  • DSC06882.JPG
  • DSC07021.JPG
  • DSC08164.JPG
  • DSC08177.JPG
  • DSC08434.JPG
  • DSC08699.JPG
  • DSC09439.JPG