Conserveer item
Recept
emmer jonge zachte bladeen van de linde verzameld. In het recpe zie ik 3 liter voor 5 liter wijn. Het is mij niet duidelijk hoe de maat genmen wordt. Daarom heb ik maar een emmer genomen waarin ik ca 12 liter blad heb dat er losjes in licht. Na het eerst trekken heb ik de emmer met vocht in de vroezer moete zetten omdat het niet lukte dit diorect te verwerken. Na 3 dagen laten ontdooien en verder verwerken.
Ingredienten
ingredient | aantal | eenheid | opmerking |
---|---|---|---|
citroen |
1.00 |
St Stuk |
|
gistvoeding |
0.00 |
L Liter |
|
kokend water |
5.00 |
L Liter |
|
linden bladeen |
12.00 |
St Stuk |
Bladeren liggen losjes in de grote emmer. Samengedrukt zal dit ongeveer 6 liter zijn. |
perssinaasappel |
4.00 |
KG Kilogram |
|
suiker |
2.00 |
TL Theelepel |
|
suoer wijngist |
1.00 |
|
|
Stappen
vlgnr | stap | beschrijving |
---|---|---|
1 |
Bladeren kneuzen |
De droge bladen zo veel mogelijk gescheurd en g ekneed met de hand. |
2 |
water koken |
Grote pan met 5 liter water koken en op de bladeen gieten. Wegzetten zodat alles kan afkoelen |
3 |
persen |
Zodra alles voldoende is gekoeld en getrokken de bladeren zo veel mogelijk met de hand uitwringen. |
4 |
citrusvruchten persen |
|
4 |
Suiker toevoegen |
Roer 2 kilo suiker dor de most |
5 |
gist en gistvoeding |
|
Logboek
datum | activiteit |
---|---|
29-04-2022 |
Alles is ontdooit en ik giet het nog even door een zeef zodat de laatste grove delen zijn uitgezeefd. Sinaasappel, citroen gistvoeding en gist toegevioegd. Afgevuld met water. |
27-04-2022 |
Emmer uit vriezer en laten ontdooien |
25-04-2022 |
Pulp geperst. Omdat er vandaag helaas geen tijd is om verder te gaan het geperste vocht in een emmer in de vriezer gezet. |
24-04-2022 |
Grote emmer bladeren en topjes geplukt, Bladeren egscheurd en gekneusd met de hand. Kokend water opgieten en laten trekken. |
Ik vind het leuk dat je contact met me opneemt over mijn ervaringen bij het conserveren. Ik ga je commentaar zeker ter harte nemen.
Tips of opbouwende kritiek hoor ik graag.
Als je negatief commentaar hebt ook goed, maar motiveer het dan wel netjes zodat ik er wat van kan leren.